x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pui venerati si pui savurati

Pui venerati si pui savurati

05 Ian 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Nu imi pot reprezenta imaginea unei aripioare de pui prajite, fara sa-mi treaca prin minte, pentru o fractiune de secunda, cea a unei gani albe, cu creasta rosie. Ceea ce ma face sa ma gandesc la o intrebare careia, poate, nu-i voi da de capat niciodata. Ce a fost mai intai: oul sau gaina? Cu siguranta ca pe undeva la mijloc se afla puiul de gaina. Erau atat de importanti, incat si-au gasit loc pe vasele de ceramica din Corint, inca din secolul VII i.Hr. Se poate spune cu certitudine ca friptura de pui dateaza de cel putin 2.700 de ani. A trecut mult timp de atunci, nu gluma.

In ziua de astazi, ganile ocupa un teritoriu foarte vast, putand fi intalnite aproape in orice zona (exceptie fac desigur Polul Nord, deserturile si apa marilor si oceanelor - asta pana cand vor invata sa inoate). Ar putea fi considerate unele dintre cele mai comune pasari de pe glob. Conform Enciclopediei pasarilor zburatoare, in anul 2003, erau 24 de bilioane de exemplare. Ma intreb cam cate gaini i-ar reveni fiecaruia dintre noi...

ORACOLE. In Grecia antica, puii de gaina puteau fi intalniti frecvent in oalele aburinde de pe foc (mama, mama ce supa buna se putea face...), dar unii mai "inzestrati" erau adevarate oracole. Ca sa fim sinceri, orice pasare putea fi folosita in acest scop (chiar si banalele ciori), dar puii de gaina erau cei mai eficienti. Atunci cand se dorea cunoasterea viitorului, se deschidea cusca in care era tinut puiul si i se dadea sa manance o prajitura speciala, foarte moale. Daca facea foarte mult zgomot si batea din aripi, prezicerile erau nefaste. In schimb, daca manca prajitura cu lacomie, era semn bun. La fel si atunci cand iti aparea in fata, din partea stanga.

PEDEAPSA. Pe de alta parte, nu era bine sa te pui rau cu ei. De ce credeti ca generalul roman Publius Claudius Pulcher a fost infrant la Drepana? Unii spun ca totul i s-a tras de la atitudinea sa fata de puii de gaina, in timpul calatoriei pe mare pana la locul luptei. Pentru ca acestia nu doreau sa manance (era de inteles, aflandu-se poate pentru prima data pe o corabie), generalul a ordonat sa fie aruncati peste bord, in ideea ca daca nu vor sa manance, poate doresc sa bea apa. Nu era insa un semn rau daca mancai carne de pui. Un gurmand roman, Apicius, dezvaluie 17 retete de pui, multe dintre ele fiind cu carne fiarta si cu mult sos. Nu se risipea nimic, fiind folosite toate partile puiului, inclusiv stomacul si ficatul.

Asa ca, nu stati pe ganduri si incercati urmatoarele retete. Ca sa va fie bine, asezati farfuria in stanga dumneavoastra!

Click pentru a mari imaginea
PUI LA ROTISOR
  • INGREDIENTE: un pui de aproximativ un kg, ulei, condimente.

  • PREPARARE:
  • Puiul se infige in axul rotisorului, se fixeaza cu clamele, apoi se sterge foarte bine cu servetele de hartie (sa nu fie umed). Se unge cu putin ulei si se presara mirodenii (ca sa se formeze o crusta frumoasa, rumenita). Rotisorul se pune in priza, iar carnea se va invarti automat. Durata de frigere este de o ora. Se poate servi cu garnitura de cartofi prajiti, cartofi natur sau piure.

    .

    CROCHETE DIN CARNE DE PUI
  • INGREDIENTE: 250 gr carne de pui, un ou, 50 gr franzela, 80 gr ceapa, 20 gr faina, ulei, sare, piper, marar, patrunjel, doua-trei ciuperci.

  • PREPARARE:
  • Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, cu doua linguri de ulei si se adauga si ciupercile. Carnea se trece prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si franzela inmuiata in apa rece. Se adauga sare, piper, oul crud, faina, mararul si patrunjelul taiate marunt. Se ia din compozitie cate o lingurita, si pe o foaie de nailon, presarata bine cu faina si pesmet, i se da forma de carnacior, cu lungimea de 6-7 cm si diametrul de 2 cm. Se incinge uleiul si se prajesc crochetele pana se rumenesc.

    FICAT DE PUI CU SUNCA
  • INGREDIENTE: 500 gr ficat de pui, 300 gr sunca de porc (bacon) mai grasa, usor condimentata, ulei.
  • PREPARARE: Se spala foarte bine ficatul si se imbraca fiecare bucatica intr-o felie de sunca. Pentru a nu se desprinde, se poate folosi o scobitoare. Se asaza toate bucatile intr-o tava unsa cu ulei si se introduc la cuptor, la foc potrivit, pana se prajesc. Sunca va pastra ficatul moale si nu se va usca. Se pot servi cu garnitura de cartofi sau legume, cu salate sau muraturi.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul