x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Puteam fi orice!"

"Puteam fi orice!"

10 Oct 2005   •   00:00
"Puteam fi orice!"
PROFIL DE POSTAS
"Dar nu m-am putut desprinde: in Posta este o legatura de suflet greu de explicat!"

Iar cel de-al doilea lucru ce m-a oprit aici, la Posta Romana, este legat de activitate: o munca atat de complexa nu cred sa mai existe in vreo alta parte. Tot timpul insa ai ceva nou de facut, tot timpul iti da altceva de gandit. Numai daca lucrezi in Posta iti poti da seama ce inseamna", marturiseste Ileana Chiraleu, director de exploatare postala, despre cei 31 de ani petrecuti la Posta Romana. Ce inseamna de fapt aceasta munca? "Inseamna de fapt productie: metodologie si norme de lucru dupa care iti desfasori activitatea; oameni la locul de munca si modul in care lucreaza ei (de la factorul postal la oficianta, la diriginte). Inseamna implementarea de noi servicii etc."

BASCHET. Mai mult decat atat, are in palmares cinci titluri de campioana nationala, castigate cu doua echipe: Politehnica Bucuresti si Rapid Bucuresti. A fost declarata de doua ori cea mai buna baschetbalista a tarii. In patru campionate consecutive, intre 1971 si 1974, a devenit cosgetera campionatului national feminin de baschet. Are 256 de jocuri in echipa nationala de baschet, a fost sase ani capitan al primei reprezentative de senioare. A participat la cinci turnee finale de Campionat European si la turneul preolimpic de la Moscova, din 1980. Are in palmares un loc 4 la Europene si cea mai buna performanta din istoria baschetului romanesc. Locul 4 la Campionatele Mondiale Universitare. Maestra emerita a sportului, este una dintre cele mai tehnice jucatoare din istoria baschetului autohton. Desi nu are o inaltime uimitoare, Ileana Chiraleu compensa prin viteza, saritura si in special strategie intelectuala.

POSTA ROMANA. La 1 noiembrie 1972, cu ajutorul Clubului Rapid se angajeaza ca economist la Posta Romana, in cadrul Directiei de Posta a Municipiului Bucuresti. Atmosfera calda si oamenii de acolo au castigat-o pentru totdeauna. "De multe ori cred ca si oamenii de langa tine iti determina deciziile: aveam perioade in care, desi eram scoasa din productie (nu trebuia sa vin la serviciu, trebuia sa ma ocup doar de sport), cand stiam ca ai mei colegi au mult de lucru veneam din cantonament si ii ajutam. In 1985, cand se elibereaza postul de director adjunct la serviciul de Exploatere Postala, Ileana Chiraleu este fortata de imprejurari sa participe la concurs. "Nu aveam ganduri de a concura pentru acela post. Viata mea era foarte frumoasa: munceam la Posta, faceam sport." Se pare insa ca viata i-a rezervat altceva: fiind obligat sa inainteze catre minister o lista cu patru concurenti (doi baieti si doua fete), directorul plin a trecut si numele Ilenei Chiraleu. A fost nevoita sa se pregateasca pentru concurs, ca sa nu se faca de ras in fata ministrului sau a directorului general. "Evident, ajunsa in acel post a urmat din nou o perioada grea: am fost nevoita sa ma pregatesc, sa invat, sa-mi asum toate responsabilitatile; nu mi-a placut sa ocup nici o functie asa, formal." In 1988 insa, in urma pensionarii vechiului director, preia de la domnul Pantazi stafeta postului de director regional, iar peste inca 11 ani, in 1999, ajunge in functia pe care o ocupa si astazi: director de exploatare postala.

"Este o conducatoare exigenta, dar, in acelasi timp, o prietena apropiata! Cand te suna doamna Chiraleu si spunea «te rog frumos», nu te lasa sufletul sa refuzi. Imi spunea «domnule Neacsu» numai cand apareau reclamatii" - "postas" Neacsu, dirigintele Oficiului 16, Bucuresti

Am iubit enorm baschetul, insa astazi, dupa atatia ani, pot spune ca munca la Posta imi este si mai draga. Posta Romana mi s-a lipit de suflet ca marca de scrisoare - Ileana Chiraleu

POSTA ROMANA

La 1 noiembrie 1972 se angajeaza ca economist la Posta Romana (serviciul Organizare). "Oamenii de aici erau foarte preocupati de nou-veniti, doreau sa-i ajute sa se integreze si sa-si preia sarcinile", isi aminteste Ileana Chiraleu. In 1985 este inscrisa fara stirea sa la concurs si obligata sa se pregateasca, obtine postul de director adjunct de exploatare in cadrul Directiei de Posta a Municipiului Bucuresti. In 1988 i se incredinteaza functia de director regional, iar din 1999 ajunge director executiv operational. "Sunt un om de echipa (cred ca se trage din sport), poate de aceea mi s-a lipit sufletul de echipa din Posta Romana", marturiseste directoarea.

ILEANA CHIRALEU

Este absolventa a cursurilor Academiei de Studii Economice, Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica Economica, a cincea din intreaga promotie 1970. Urmeaza cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport, absolvit in 1978. La inceputul lui 1977, se casatoreste cu George Chiraleu, arbitru international, reputat antrenor si observator de baschet. La finele aceluiasi an se naste Razvan, acum de 28 ani, director al Departamentului Juridic la o companie de asigurari. A fost in corul scolii si in echipa de dansuri, iar la dansuri populare era intotdeauna perechea I.
×