x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Putin informati, dar increzatori in UE

Putin informati, dar increzatori in UE

27 Feb 2005   •   00:00

INTEGRARE
STUDIU - Europa este inca o nebuloasa pentru cetatenii romani Recunoasterea calificarilor profesionale, problemele de emigrare, accesul la fondurile europene, recunoasterea asigurarilor si agricultura in Uniunea Europeana (UE) sunt teme care pun cele mai multe semne de intrebare unora dintre romani, interesati sa afle cat mai multe despre mediul de afaceri si social din comunitatea europeana.

MARIA TOADER

CREDETI CA ADERAREA ROMANIEI LA UE ESTE UN LUCRU BUN?
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta, chiar si cu aproape doua luni inainte de semnarea Tratatului de aderare, o mare necunoscuta pentru cea mai mare parte din cetatenii romani. Un studiu pe tema "Ce stiu si ce vor sa stie unii romani despre Uniunea Europeana", realizat de organizatia neguvernamentala Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), in cadrul unui proiect intitulat "Cetateanul si Europa" si finantat de Delegatia Comisiei Europene in Romania prin Programul de Micro-Proiecte Fondul Europa 2004, a relevat multe dintre dilemele si asteptarile romanilor legate de aderare.

METODOLOGIE. Studiul a fost realizat initial de ANBCC pentru identificarea nevoilor de informare europeana ale cetatenilor care apeleaza la Birourile de Consiliere pentru Cetateni (BCC).

Aceste birouri, care fac parte dintr-o retea construita in Romania pe baza unui parteneriat intre organizatii neguvernamentale (ONG-uri) si autoritatile locale, sunt pregatite sa-i informeze si sa-i consilieze pe cetateni in diverse domenii, aducand informatia europeana mai aproape de acestia printr-un limbaj care le este mult mai accesibil. Dar studiul, la care au participat 1.416 persoane din 58 de localitati din tara, unde asociatia are Birouri de Consiliere pentru Cetateni si care au raspuns la chestionare in perioada noiembrie-decembrie 2004, a adus in prim-plan ingrijorarile si problemele romanilor privind drepturile si obligatiile ce le revin dupa integrarea Romaniei la UE. Astfel, acesta a devenit o sursa de informare foarte relevanta privind opiniile pe care le au cetatenii romani la inceputul anului 2005 si care le sunt temerile, ideile despre beneficiile pe care le aduc integrarea si modul in care ei in general o intampina.

OBIECTIVE. Trei au fost de fapt principalele idei pe care s-a bazat aceasta ancheta de opinie care a combinat atat metode de cercetare calitativa, cat si cantitative. Prima vizeaza identificarea ingrijorarii cetatenilor cu privire la integrare, fiind completata de gasirea mijloacelor cele mai potrivite prin care acestia prefera sa fie informati despre aderare. Identificarea si prioritizarea domeniilor si tematicilor afectate de aderarea la UE ii intereseaza cel mai mult pe romanii obisnuiti.

REZULTATE. Aproape 80% din persoanele intervievate considera ca nu au suficiente informatii despre consecintele aderarii statului roman la Uniune. In ciuda acestei lipse de cunostinte europene, romanii se declara totusi in proportie de peste 75% entuziasti privind integrarea, considerand-o un lucru bun. Cei mai optimisti sunt tinerii, persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 35 de ani declarandu-se entuziaste in proportie de 50- 65%. Cei mai sceptici raman insa cetatenii cu varste cuprinse intre 36 si 50 de ani, aproape 40% din cei intervievati declarand ca nu vad pasul facut de Romania spre Europa cu ochii buni.

Integrarea este o moneda cu doua fete

La capitolul avantaje, multi dintre participantii la studiu vorbesc despre atat de cresterea nivelului de trai, despre gasirea unui loc de munca in strainatate, ajutor pentru democratizarea Romaniei, scaparea de saracie, obtinerea mult mai usoara a drepturilor de catre minoritati, cat si despre schimbarea imaginii Romaniei in Occident.

Dar temerile sunt destul de mari pentru romanii care in continuare sunt foarte ingrijorati ca, incepand cu 2007, vor creste preturile, nu si salariile, iar costurile integrarii vor fi platite mai ales de cetateni. Micile afaceri vor fi cele mai afectate din punctul lor de vedere, dar si marile combinate vor fi si ele afectate de adaptarea la conditiile europene si, drept rezultat, somajul va creste in mod semnificativ.

MASS-MEDIA. Majoritatea celor chestionati (69,4%) doresc sa fie informati despre aderarea la UE prin intermediul televiziunii, aproape 40% prin radio, iar pe locul trei apare informarea individuala si gratuita.

Din studiu rezulta ca romanii ar vrea sa se separe efectele aderarii de dezbaterile politice si sa se discute mai mult despre efectele asupra tarilor vecine, cu exemple concrete, cel mai des stat pe care acestia il amintesc fiind Ungaria. In ceea ce priveste temele prioritare de interes, acestea se refera cel mai mult la recunoasterea calificarilor si a diplomelor de studiu, a asigurarilor sociale in cele 25 de state membre ale comunitatii europene, problemele de emigrare si accesul la zona Schengen si accesarea fondurilor europene, in special la fondurile PHARE.

CONFUZII IN INTERPRETARE
Una dintre categoriile celor intervievati este cea care incurca integrarea europeana cu altceva sau este victima a "euromiturilor". In chestionare au fost semnalate raspunsuri precum: teama de mondializare, razboiul cu terorismul, Romania va deveni colonie, valorile nationale se vor dilua, nu figureaza nicaieri ca Europa este crestina, pierderea traditiilor, alimente provenite din alte tari si bolile necunoscute. Respondentii isi explica propria lipsa de informare in general prin doua tipuri de motivatii: unii cred ca UE este un domeniu foarte vast si complicat, in timp ce altii sunt convinsi ca cineva ascunde adevarul ("In presa nu exista decat anumite informatii partinitoare si anumite aspecte sunt omise", "In tv si radio nu am incredere, pentru ca spun doar ce-i avantajeaza pe politicieni").
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul europeană