x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Quattro" - Un sfert de secol de inovatii Audi

"Quattro" - Un sfert de secol de inovatii Audi

08 Apr 2005   •   00:00

Marca Audi a devenit celebra in lumea automobilismului in special datorita inovatiei numite "quattro", de la inventarea careia se implinesc 25 de ani.

CONFIRMARE. Audi Allroad este masina care poate utiliza in adevaratul sens al cuvantului sistemul "quattro"
Este vorba de sistemul de tractiune integrala permanenta, care face ca atat forta de tractiune, cat si cea de abordare a virajelor sa fie superioare transmisiilor conventionale.

PUTERE. Conceptul tehnic al acestui sistem care a facut istorie pentru constructorul de la Ingolstadt consta in utilizarea arborelui suplimentat la cutia de viteze pentru transmiterea puterii pe puntea din fata si pe cea din spate in mod egal. O data cu dezvoltarea acestui sistem, cei de la Audi au reusit sa construiasca intr-un sfert de secol peste 1,8 milioane de masini dotate cu "quattro". Incepand cu 1982, nemtii au introdus in programul de productie cinci variante cu tractiune integrala: Audi Coup", Audi 80/90 si Audi 100/200. Concepute ca masini cu tractiune fata, toate aceste modele puteau fi usor convertite in variante cu tractiune integrala permanenta si reprezentau concretizarea deciziei producatorului de a oferi o varianta "quattro" pentru fiecare serie de modele.

ISTORIE. De atunci, majoritatea versiunilor Audi au fost echipate cu acest sistem celebru, culminand cu puternicele modele RS4 si RS6. Cel mai avantajat ramane insa Allroad, care, cu ajutorul lui "quattro" si al garzii la sol variabile, poate depasi fara probleme situatii dificile de traseu. Acest model a fost produs in peste 90.000 de exemplare, urmand sa fie inlocuit de o noua versiune in viitorul apropiat. Achizitionarea masinilor Audi echipate cu performantul sistem de tractiune integrala permanenta tinde sa creasca in randul clientilor, depasind deja 25 % din total. Constructorul german ofera, momentan, 74 de modele dotate cu inovatorul "quattro". (Catalin Fainisi)

RALIURI
Performantul "quattro" i-a adus lui Audi notorietate atat in ceea ce priveste vanzarile, cat si in competitiile sportive. Astfel, masinile echipate cu acest sistem au castigat patru titluri mondiale de raliu intre 1982 si 1984, ceea ce a facut ca Audi sa se concentreze asupra sporturilor cu motor. Victoriile in acest segment de curse au fost urmate de cele din Statele Unite, de la Pikes Peak (Colorado) sau din circuitele American TransAm. In anii ’90, seria IMSA GTO sau campionatul de turisme german au fost alte pietre de incercare pentru Audi, germanii castigand si aici trofeul suprem.

×
Subiecte în articol: auto audi quattro