x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Racord - Tranzitia diplomelor

Racord - Tranzitia diplomelor

de Laura Toma    |    17 Ian 2007   •   00:00
Racord  -  Tranzitia diplomelor

Teoretic, studiile urmate in orice unitate de invatamant acreditata din Romania sunt recunoscute in institutii similare din statele membre UE. Insa in practica, recunoasterea diplomelor universitare romanesti in UE nu se va face automat, ci va cunoaste o perioada tranzitorie de "intrare responsabila in mobilitate".

Mai vechile membre UE ne cer "pasapoarte academice" cu garantie. Teoretic, studiile urmate in orice unitate de invatamant acreditata din Romania sunt recunoscute in institutii similare din statele membre UE. Insa in practica, recunoasterea diplomelor universitare romanesti in UE nu se va face automat, ci va cunoaste o perioada tranzitorie de "intrare responsabila in mobilitate".

Recunoasterea pe plan european a pregatirii profesionale si universitare romanesti nu vine automat cu aderarea tarii noastre la structurile UE. "In practica, lucrurile stau un pic altfel. Daca data de 1 ianuarie 2007 ne-a permis sa iesim cu buletinul in afara tarii, nu ne permite automat si sa muncim unde dorim, fiind de la sine inteles ca avem o diploma europeana", a declarat Sanda Badulescu, directorul Consiliului National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor. "Este foarte posibil ca pana la atingerea fazei recunoasterii automate a diplomelor profesionale si universitare sa urmeze o perioada de tranzitie. De aceea e important ca romanii sa inteleaga ca nu pot pleca «in orb» in UE, ci trebuie sa se documenteze asupra institutiilor acreditate si neacreditate din tara unde urmeaza sa mearga si daca profesia pe care o are este reglementata acolo." Recunoasterea pregatirii nu ia in calcul diferentele intre programele de studii. Sunt insa tari precum Italia, Spania, Portugalia si Grecia care cer pe langa documentele care ar forma in mod simbolic pasaportul academic - diploma si suplimentul de diploma - o viza de autentificare, un soi de garantie data de Ministerul Educatiei.

PRIMII REGLEMENTATI. O profesie poate fi reglementata in unele membre UE, iar in altele nu. Exista insa profesii, precum cele din domeniul medical si cele din arhitectura, care sunt reglementate in toate tarile membre. Asta face ca aceste domenii sa aiba un avans in elaborarea unei legislatii comune. De aceea, medicii chirurgi, dentistii, farmacistii, asistentii medicali, medicii veterinari si arhitectii vor accede mult mai usor la o slujba in tarile membre UE. "Pentru aceste profesii deja a fost introdusa adeverinta de conformitate. In cazul profesiilor medicale, aceasta va fi eliberata de Ministerul Sanatatii. Adeverinta de conformitate va inlocui programa analitica de pana acum", a spus Sanda Badulescu. "Insa nu in toate tarile va fi necesara. Va trebui sa ne conformam cerintelor pe care le va avea fiecare tara in parte", a adaugat Badulescu. Conform Conventiei de la Lisabona, recunoasterea se face de la caz la caz si unde nu sunt diferente substantiale.

"Important mai este sa dizolvam mentalitatea conform careia in virtutea diplomei este obligatoriu sa primim un loc de munca. Vor fi importante si adaptabilitatea si experienta profesionala. Deci recunoasterea diplomei nu este totul pentru absorbtia pe piata", a mai spus Badulescu.

Printre intrebarile frecvente ale celor deja interesati sa intre "in mobilitate" este cum se va face recunoasterea daca studiile au fost finalizate cu mult timp in urma. In acest caz se aplica asa-numitele masuri compensatorii: stagii de adaptare, teste de aptitudini sau luarea in considerare a experientei profesionale.
Start la mobilitate
Si procesul invers se infiripa - in ultimele trei luni ale anului trecut, peste 200 de profesionisti din tari mai vechi membre UE au facut cereri de recunoastere profesionala in Romania. Ministerul Educatiei va definitiva lista profesiilor recunoscute pana in octombrie 2007. In topul membrelor UE cu cele mai multe profesii reglementate se afla Slovenia, respectiv 211. In Cehia, profesiile reglementate sunt in numar de 204. Cele mai putine profesii recunoscute in UE sunt in Estonia si Letonia, 7 respectiv 23. In Spania au fost reglementate 122 de profesii, in Grecia 126, in Marea Britanie 156, in Germania 57, iar in Franta 49.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul recunoasterea