x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Raport fara echivoc - Bruxellesul si-a trimis emisarul

Raport fara echivoc - Bruxellesul si-a trimis emisarul

de Maria Toader    |    02 Aug 2006   •   00:00
Raport fara echivoc - Bruxellesul si-a trimis emisarul

"Este prematur sa vorbim despre clauze de salvgardare. Am venit sa vorbesc despre implementarea reformelor care trebuie duse pana la capat." Acesta a fost mesajul comisarului european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, aflat la Bucuresti intr-o vizita de doua zile. In legatura cu raportul de monitorizare al Comisiei europene, ce urmeaza a fi publicat cel mai probabil la sfarsitul lunii septembrie, tonul oficialului european a fost mult mai indulcit, spre deosebire de alte dati. De altfel, Frattini, in calitate si de vicepresedinte al Executivului de la Bruxelles, a tinut sa sublinieze ca "in septembrie Comisia ar trebui sa ia o decizia finala" cu privire la data aderarii Romaniei si Bulgariei. "Ar trebui sa suna «da» sau «nu» si sa nu mai lase spatiu pentru alte rapoarte", a opinat comisarul.

LAUDE SI ASTEPTARI. Eforturile continue depuse de autoritatile de la Bucuresti au fost remarcate de Frattini, care a tinut de nenumarate ori sa-i laude pe ministrii Vasile Blaga si Monica Macovei. Cu toate acestea, Bruxellesul are o multime de asteptari, mai ales de la Parlamentul roman in privinta aprobarii, cat mai rapide a Agentiei Nationale pentru Integritate. Dar, a subliniat comisarul european, aceasta Agentie "nu este o preconditie pentru ca Romania sa devina membru al UE". (Maria Toader)

PROVOCARE
"Acum, marea provocare politica si institutionala este aceea de a recastiga increderea publicului in magistrati si de a eradica nu doar faptele de coruptie, ci si suspiciunile de lipsa de integritate cu privire la magistrati" - Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene

AGASAT DE PLANGERI
In ciuda laudelor pe care le-a adus din plin unora dintre ministri, Franco Frattini s-a declarat ingrijorat de imaginea pe care si-au creat-o magistratii romani si a sugerat ca e nevoie de o imbunatatire a perceptiei calitatii functionarii zilnice a tribunalelor din Romania. Cererea sa indirecta a fost sustinuta de oficialul de la Bruxelles chiar prin propriul exemplu. "Zilnic primesc la Bruxelles un numar de plangeri din partea romanilor fie in cazuri individuale, fie facand referire la integritatea unor magistrati. Am prea multe plangeri!", a declarat Frattini. In problema integritatii magistratilor, el a apreciat ca "independenta magistratilor nu inseamna ca ei sunt de neatins", accentuand ca "nimeni nu este deasupra legii". In plus, ei trebuie sa fie mai trasparenti si mai responsabili, pentru ca "nu vreau sa vad ca o anumita categorie sa refuze sa fie responsabili si sa aiba responsabilitate", a concluzionat comisarul.

HELLO, SOFIA!
"Sper ca Parlamentul sa lanseze un dialog intre majoritate si opozitie, deoarece este necesar pentru a sprijini aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana!", a declarat, vadit in necunostinta de spatiu, comisarul european Franco Frattini, in fata ziaristilor romani. Poate "balbele" oficialului au fost cauzate de oboseala sau de marcanta vizita pe care a facut-o acum doua zile la Sofia, ne-am gandit noi. "Chifteluta" insa s-a mai repetat o data, spre amuzamentul publicului si spre jena reprezentantilor Delegatiei Comisiei Europene. Ce e drept, oficialul a remarcat eroarea si, ulterior, si-a corectat-o.

SERVICIILE SECRETE
Intrebat daca in statele Uniunii serviciile secrete au rolul de a investiga, Franco Frattini a tinut sa explice ca fiecare tara are legi proprii privind modul de functionare a acestora. In unele state membre serviciile au si acest drept, dar, spre exemplu, in Italia, tara lui de provenienta, legea nu aroga aceasta responsabilitate serviciilor. In concluzie, nu va exista nici o propunere europeana pentru modul in care trebuie structurata legea romaneasca pentru activitatea serviciilor.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul frattini franco frattini