x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Raportul a trecut, sosesc scrisorile

Raportul a trecut, sosesc scrisorile

de Irina Cristea    |    27 Oct 2005   •   00:00
Raportul a trecut, sosesc scrisorile

Romania va fi instiintata printr-o scrisoare de avertizare a UE despre restante.

Domeniile unde Romania are inca serioase probleme in a indeplini cerintele europene vor fi subliniate si intr-o noua scrisoare de avertizare care urmeaza sa soseasca la Bucuresti.

Comisia Europeana va transmite neintarziat la Bucuresti o noua scrisoare de avertizare. Scopul este de a sublinia din nou domeniile, identificate si in raportul de monitorizare, unde Bruxellesul doreste accelerarea reformelor. La fel ca in iunie, cand primul astfel de avertisment a ajuns la Bucuresti, Comisia Europeana va semnala care sunt urgentele imediate si ce trebuie sa faca Romania pentru a nu risca recomandarea clauzei de amanare a aderarii si a se pregati cat mai bine in vederea raportului decisiv din aprilie-mai, cand Comisia Europeana va lua in discutie capacitatea reala a Romaniei si a Bulgariei de a deveni membri cu temele la zi ai Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

Scrisoarea va sosi la Bucuresti la sfarsitul saptamanii, un document similar fiind trimis si la Sofia, potrivit sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Oficialul european si-a exprimat insa "optimismul realist" fata de capacitatea Romaniei de a rezolva la timp toate problemele semnalate de Comisia Europeana, inclusiv de a face progrese in lupta impotriva coruptiei si in managementul frontierelor, considerate domenii-cheie in calculul privind o eventuala amanare a aderarii.

REACTII. La prezentarea, in fata plenului de la Strasbourg, a raportului de monitorizare, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a spus ca termenul 2007 nu este pierdut, dar ca cele doua tari au inca foarte mult de lucru. Faptul ca pana acum nu exista nici un caz de coruptie la nivel inalt in fata Justitiei este considerat ingrijorator, la fel si capacitatea Romaniei de a utiliza fondurile europene generoase ce ii sunt puse la dispozitie. Dezbaterea din Parlamentul European a scos insa la iveala si nemultumiri ce nu figureaza in raportul comisiei. Crestin-democrata ungara Kinga Gal a ridicat semne de intrebare cu privire la masura in care raportul reflecta de fapt realitatea din Romania. Cunoscuta pentru interventiile in care aduce in discutie nerespectarea, in Romania, a drepturilor minoritatilor, eurodeputata nascuta la Cluj a amintit ca legea privind minoritatile nu a fost trecuta in Senatul roman.

Nemultumit s-a aratat si ecologistul Joost Lagendijk. In afara de problema coruptiei, unde a mentionat cazul Puwak, el a spus ca Romania este cea mai mare exportatoare de produse agricole modificate genetic si aceasta chestiune ar trebui si ea sa se afle pe agenda Comisiei Europene.

MINISTRUL MACOVEI A GASIT SCUZE
Cartonas rosu de la Comisia Uniunii Europene pentru lupta anticoruptie. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, impreuna cu noua sa echipa de la Departamentul National Anticoruptie (DNA), nu a reusit sa evite criticile oficialilor internationali privind lipsa "rechinilor mari" din randurile celor cercetati si condamnati pentru coruptie.Un exemplu negativ, venit chiar in ziua prezentarii raportului, este chiar cel mai recent dosar al DNA: doua persoane cu functii de conducere in administratia publica din Constanta, retinute de procurori pentru luare de mita, au fost eliberate de judecatori din lipsa de probe. "Astept si eu cele patru-cinci cauze mari pe care le-a anuntat domnul Morar. Si ar fi bine ca acestea sa apara pana la urmatorul raport, din aprilie 2006. Am incredere in domnul Morar", a spus ieri ministrul Macovei. Oficialul a gasit si scuze pentru pasivitatea noii sale echipe anticoruptie: "Domnul Morar (n.r., seful DNA) a fost numit doar de doua luni si lucreaza, pana la urma, si cu vechii oameni!". Daniel Morar nu a putut fi prezent la discutarea propriei felii din integrarea in UE, deoarece acesta este plecat in SUA pentru trei saptamani. (Miruna Pasa, Violeta Fotache)


Economie - Deficitul comercial ingrijoreaza UE


Comisia Europeana (CE) subliniaza mai multe aspecte asupra carora Romania trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare in vederea aderarii.
Prin document ni se atrage atentia ca "cresterea economica puternica, bazata pe consum, a determinat o balanta comerciala in deteriorare, iar aceasta, cuplata cu reforma fiscala si cu cresterea cheltuielilor publice, a determinat o crestere a deficitului public". Ritmul privatizarii ramane scazut. Mediul de afaceri legislativ si administrativ, inclusiv aplicarea procedurii falimentului, are inca nevoie de o imbunatatire considerabila, iar piata muncii nu este flexibila, se mai arata in raport.

BUNURI SI SERVICII. In ceea ce priveste libera circulatie a bunurilor, este nevoie ca Romania sa armonizeze pe deplin legislatia in domeniu cu acquis-ul comunitar, in cel mai scurt timp, pentru a asigura aplicarea unor proceduri de achizitii publice transparente si bazate pe principiile concurentei. Sunt necesare eforturi pentru a intari capacitatea administrativa a tuturor institutiilor implicate in domeniul sigurantei alimentelor. CE atrage atentia ca sunt necesare eforturi sustinute pentru a indeplini cerintele de aderare in ceea ce priveste protectia datelor personale. In sectorul asigurarilor auto, aplicarea redusa a regulilor cu privire la daunele catre terte parti si procentul considerabil de masini neasigurate cauzeaza probleme serioase. Daca eforturile de aplicare a legislatiei referitoare la asigurarile auto nu sunt accelerate, controlul la frontiera al autovehiculelor va fi mentinut la aderare. Autoritatile trebuie sa acorde o atentie sporita luptei impotriva pirateriei si contrafacerilor, imbunatatirii cooperarii intre institutiile care aplica legea in domeniu, precum si sa intareasca capacitatea de control la frontiere.

AGRICULTURA. Unul dintre capitolele care ridica probleme este si agricultura. Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, este insa optimist si considera ca Romania poate sa recupereze pana la sfarsitul primului semestru al lui 2006 o parte din ramanerile in urma semnalate de CE la capitolul Agricultura. Mai ales ca intarzierile - marcate sau nu cu "cartonase rosii" - au fost determinate si de lipsa fondurilor necesare, care nu au fost prevazute in bugetul ministerului pentru 2005, sustine el. Dar problemele agriculturii nu se vor rezolva in proportie de 100%, recunoaste Flutur, care a tinut sa sublinieze ca "Romania sta bine la momentul actual, comparativ cu Polonia sau Ungaria cu sase luni inainte de aderarea la UE".

IMPOZITE. In ceea ce priveste impozitarea, capacitatea administrativa si de management generala trebuie imbunatatita. Trebuie accelerat urgent ritmul implementarii sistemelor IT interoperabile de impozitare. Comisia Europeana atrage atentia ca sunt necesare masuri pentru imbunatatirea nivelului de colectare a TVA-ului si a accizelor. Capitolul Concurenta nu mai prezinta riscul declansarii clauzei de salvgardare. Autoritatile au depus eforturi pentru a asigura o aplicare mai buna a reglementarilor, dar nivelul atins nu este inca satisfacator. De la 1 ianuarie 2007 ajutoarele de stat vor trece din competenta nationala la competenta Comisiei Europene.

CLAUZA ESTE DEPARTE
Raportul de monitorizare al CE indica o probabilitate scazuta pentru activarea clauzei de salvagardare daca Romania nu va face greseli majore, considera analistii economici, care sugereaza Guvernului sa gaseasca o forma de colaborare cu FMI si in prima parte a anului viitor. Probabilitatea activarii clauzei de salvgardare inca exista, in opinia analistului Florian Libocor, dar la cote mi-nime. Acest risc nu trebuie subestimat, ci asumat ca o potentiala consecinta a unei relaxari premature a autoritatilor dupa recentul raport de tara.

POTENTIAL NEVALORIFICAT
Oamenii de afaceri considera ca investitiile in crearea de specialisti sunt considerate de expertii europeni total insuficiente, desi exista personal care poate fi perfectionat si utilizat. Totodata, documentul arata ca aprecierea prea rapida a monedei nationale are un efect nefavorabil asupra balantei comerciale, desi economia s-a dezvoltat, iar exporturile au crescut, dar nu suficient pentru a acoperi deficitul de cont curent, spune Stefan Popa, presedintele Camerei de Comert a Municipiului Bucuresti. (Daniela Ivan)
×