x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ratificare cu conditii

Ratificare cu conditii

02 Iun 2005   •   00:00

Ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va trece de Parlamentul german doar daca tara are parte de un raport favorabil de la Comisia Europeana.

  • de IRINA CRISTEA
  • SEVER. Ferber s-a remarcat drept un critic al Romaniei
    Crestin-democratii din Germania au schimbat un pic tonul declaratiilor legate de Romania. Dupa ce, in urma cu aproape doua saptamani, purtatorul de cuvant al partidului declara ca, daca gruparea va castiga anticipatele din toamna, ia in calcul amanarea aderarii Romaniei si neratificarea Tratatului, tot el lanseaza acum alta varianta. Peter Hintze, purtator de cuvant pentru probleme europene al grupului parlamentar CDU-CSU (crestin-democrat) din Germania a declarat, pentru presa franceza, ca un eventual guvern crestin-democract nu va cere Parlamentului ratificarea tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE decat daca raportul din noiembrie al Comisiei va fi favorabil. "Trebuie ca aceasta evaluare sa ateste ca cele doua tari au facut progrese reale", a afirmat Hintze.

    NUANTE. Purtatorul de cuvant a nuantat declaratiile din ultima vreme, cand crestin-democratii au parut mai mult decat potrivnici extinderii Uniunii Europene. Hintze a confirmat ca uniunile crestine din Germania sunt in favoarea ideii de a acorda Turciei un "parteneriat privilegiat" mai degraba decat statutul de tara membra a UE. "Capacitatea de absorbtie a UE este insuficienta pentru o aderare a Turciei. Credem ca solutia noastra are o sansa de reusita", a afirmat Hintze. "In plus, trebuie sa tinem cont de situatia generala din Uniune, adica de stadiul discutiilor despre Constitutie", a adaugat el.

    ALTE INCERCARI. Daca la Berlin afirmatiile nu mai sunt la fel de transante, nu acelasi lucru se poate spune despre declaratiile recente de la Bruxelles. Unul dintre liderii Partidului Popular European, crestin-democratul german Markus Ferber, a anuntat ca va cere oprirea extinderii Uniunii Europene si a ratificarii tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria. Ferber, care a cerut, nu o data, amanarea integrarii Romaniei, pe motiv ca intarzie sa indeplineasca criteriile politice pe care si le-a asumat, a declarat, pentru BBC, ca Uniunea Europeana nu poate face fata unei noi extinderi. "E foarte clar ca Romania si Bulgaria apartin Europei si ca trebuie sa devina membre ale Uniunii Europene, dar ambele parti trebuie sa fie pregatite pentru aceasta aderare. Deocamdata, nici cele doua tari, nici Uniunea Europeana nu sunt pregatite", a declarat Ferber. Europarlamentarul german a mai spus ca extinderea UE nu are nici un sens fara adoptarea in prealabil a tratatului constitutional.

    ALEGERI
    Despre campania electorala pentru anticipatele din Germania, unde crestin-democratii sunt creditati cu sanse reale de victorie, Ferber sustine ca Romania nu va fi transformata in tema de dezbatere. "Turcia va constitui o tema electorala si nu Romania si Bulgaria. Atat doamna Angela Merkel, candidata noastra la functia de cancelar al Germaniei, cat si partidul meu credem ca Romania si Bulgaria trebuie sa apartina Uniunii Europene. Nu este insa cazul Turciei, care nu apartine Europei si Uniunii Europene. De aceea, Turcia va fi subiect de campanie electorala si nu Romania sau Bulgaria", a mai spus europarlamentarul german. Markus Ferber declara, la sfarsitul lunii februarie, ca semnarea Tratatului de Aderare a Romaniei la UE nu trebuie sa aiba loc, pentru ca tara este mult prea nepregatita.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania uniunii europene