x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Repere in amenajarea gradinii

Repere in amenajarea gradinii

08 Mar 2007   •   00:00

MEREU VERDE
Simplu, dar nu simplist
MEREU VERDE
Simplu, dar nu simplist

Chiar daca sezonul se afla la inceput, mai aveti inca timp sa faceti diverse amenajari si reparatii in gradina. Daca peste iarna banca s-a deteriorat, puteti s-o reparati si s-o vopsiti sau s-o inlocuiti. Daca s-a stricat pavajul aleilor nu va suparati, pentru ca poate fi prilejul potrivit pentru a-l schimba. Dupa cum stiti, pavajul aleilor este un element important in amenajare si merita sa-i acordati atentie: el accentueaza ideea pe care o degaja gradina si usureaza accesul in cele mai ascunse cotloane. De asemenea, puteti sa completati straturile cu plante anuale, asa incat gradina dumneavoastra sa fie o minunatie indiferent de anotimp. Este momentul potrivit pentru verificarea uneltelor, pentru cumpararea altora, pentru achizitionarea de seminte, bulbi si butasi de tot felul.

Cascada

E adevarat ca e la moda amenajarea de cascade, fantani si iazuri. Dar nu faceti si dumneavoastra o astfel de greseala. Ganditi-va cat de bine se incadreaza un astfel de element in gradina pe care o aveti si daca ii adauga valoare decorativa sau nu. Un alt lucru deloc de neglijat este cat de costisitor se va dovedi in timp, stiut fiind faptul ca unele plante de apa se deterioreaza peste iarna. Daca locuiti intr-o zona cu paraie, puteti sa deviati usor cursul acestora pentru a va bucura de susurul apelor si sa nu fie nevoie decat de consolidarea malurilor. Insa, o sursa naturala de apa este expusa unor cresteri sau scaderi de debit, in functie de anotimp. Depinde de dumneavoastra ce varianta alegeti.

Locul de odihna

Fie ca e vorba doar de o banca la umbra unui copac indragit, fie ca este un chiosc special amenajat, nu exista gradina care sa nu aiba si un loc de odihna. De aici se admira florile, aici va asezati vara cand este foarte cald, tot aici serviti micul dejun sau petreceti serile alaturi de cei dragi. Merita asadar sa va ocupati atent de el.

Nu e nevoie sa investiti sume impresionante, ci mai degraba sa alegeti exact ceea ce va trebuie, in functie de numarul de persoane din familie, in functie de activitatile pe care doriti sa le desfasurati afara etc. Cele mai multe locuri de odihna sunt amplasate langa casa, pe o suprafata pavata si contin o masa, cateva scaune si o umbreluta. Altii prefera sa "ascunda" locul de odihna intr-un cotlon al gradinii sau sa ridice garduri naturale inalte sau spaliere cu plante cataratoare.

Podul

De obicei forma podului vorbeste si despre rolul pe care il are in gradina. Un pod drept, simplu, din lemn sau alte materiale poate avea rol functional: sa faca legatura intre casa, gradina si eventual strada. Un pod arcuit, decorat interesant poate sa-i dea gradinii dumneavoastra un aer oriental, amintind de frumoasele gradini japoneze. Dincolo de rolurile pe care poate sa le aiba, forma si dimensiunea unui pod sunt dictate de suprafata cu apa din gradina. Pentru ca cele mai multe gradini sunt de dimensiuni mici sau medii nu abuzati cu constructia de poduri. Simplitatea confera stil si atrage mai mult decat aglomeratia.

Conifere vs arbori cu flori

Nu se pune problema sa alegeti fie numai conifere, fie numai arbori decorativi prin flori, ci mai degraba ce varietati sa plantati din fiecare si unde anume. E stiut faptul ca unele conifere nu se adapteaza la atmosfera poluata din orase sau nu rezista prea mult in gradinile din zona de campie, unde vara temperaturile urca foarte mult. Insa, coniferele au farmecul lor: in compania gazonului dau senzatia de ordine in gradina, iar iarna sunt adevarate atractii. Arborii si arbustii cu flori sunt minuni ale sezonului cald si, in plus, unii sunt foarte placut parfumati. Iata cateva criterii de selectie: tipul de sol, numarul de ore de expunere la soare direct, cantitatea anuala de precipitatii din zona in care locuiti etc. Un exemplu ar fi urmatorul: atat coniferele, cat si frumosii Rododendroni prefera solul cu reactie acida. Coniferele rezista la cateva ore de soare direct, in timp ce Rododendronii au nevoie de umbra.

SFAT
  • Arborii si arbustii decorativi trebuie alesi cu grija si in spiritul gradinii. Puteti sa-i achizitionati in functie de culoarea florilor, de perioada maxima de inflorire, in functie de parfumul florilor sau in functie de capacitatea lor de a forma "duete" (ex. Trandafiri si Clematite)
  • Amintim dintre ei: Hibiscus syriacus si Spirea, din care va puteti modela garduri vii, Magnolia si Malus (mar decorativ), care pot deveni vedete de primavara, Iasomia (Philadelphus), care va incanta cu parfumul florilor, Forsitia, care cu siguranta atrage atentia prin florile sale de un galben puternic. Merita sa amintim aici si de Tamarix - un arbust elegant cu aer exotic si de Wisteria - o ploaie de flori mov
  • foto: D. McAbee, Morguefile
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul grădina