N-aveam cum „să-i fac" o carte pe atunci, dar i-am deschis (larg) paginile Jurnalului de bucătărie, îndemnând-o „să exerseze", scriind uneori şi câte două trei-texte pe săptămână, doar, doar va veni şi vremea cărţilor... Nici măcar când i-am dat în grijă rubrica „Radiografii culinare", din suplimentul Scînteia - după 20 de ani (supliment al Jurnalului Naţional din 2009), nu am gândit asta ca pe un punct de pornire pentru o carte. Însă, odată încheiat anul rememorărilor, cartea s-a închegat de la sine („s-au pus în ea câţiva genunchi de vită, dintr-ăia cu cartilagii mari cât pumnul, ca să se lege apele", ar spune Vera) şi a ieşit, dacă mă credeţi pe cuvânt, apetisantă, gustoasă, savuroasă. „77 Istorii şi reţete din Epoca de Aur" (Editura CARTEX) este una dintre acele cărţi „de graniţă", pe care nu ştii, dintru început, în ce categorie să le aşezi.
Este, dacă vreţi, o carte de bucate, care dă seama despre reţetarul anilor '80, dar totodată şi o frumoasă culegere de proză scurtă, surprinzător de vie. Volumul însă poate fi oricând un document de studiu important şi pentru istorici, şi pentru sociologi. Orice încercare de studiere a „istoriei mărunte" a ultimilor ani din comunism n-ar trebui să ocolească cele 77 de „probe" incluse în această carte. Mentalităţile şi moravurile epocii sunt excelent zugrăvite, dar, ce e mai important, cartea te pune pe gânduri şi îţi atrage atenţia asupra unor fenomene care nu ar mai trebui să se repete. A, şi nu v-am spus că apelul Veronicăi Bectaş: „Să nu uitaţi, să nu lăsaţi istoria să vă calce încă o dată în picioare!" e făcut fără încrâncenare, cu zâmbetul pe buze şi, uneori, râzând de-a dreptul. Ridendo castigat mores!
Delicios = sănătos
Bucătăria thai este una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite pe întregul mapamond. Se mănâncă „thai" şi în Asia, şi în Europa, şi în Australia, şi în cele două Americi. Nu am încă ştiinţă despre Africa, Antarctica sau Antarctida, dar nu m-aş mira să aflu că zuluşii şi eschimoşii au devenit fani ai bucătăriei Siamului. Mai interesant încă mi se pare faptul că stilul de alimentaţie thai este considerat bine de urmat şi de cei care caută o dietă de slăbit eficientă.
Dacă în alte ţări industria „snacks"-urilor este blamată, cea thailandeză este considerată mult mai sănătoasă, Şi asta pentru că vânzătorii stradali din Thailanda oferă mâncare care nu este bogată în glucide (care sunt printre principalii „inamici" ai siluetei de vis), iar mâncărurile sunt, în general, foarte puţin procesate şi, deci, mai aproape de valorile lor naturale. Pâinea e în cele mai multe cazuri înlocuită de orez fiert în apă, care nu are multe calorii. Nu vei întâlni, în schimb, unt, lapte sau brânză - bogate în grăsimi - şi, în general, mâncărurile nu prea folosesc grăsimi de nici un fel, fiind gustoase mai degrabă datorită condimentelor decât excesului de ulei. Ca să nu mai spun că unele dintre condimente chiar „ard" caloriile! Cu alte cuvinte: delicios = sănătos!