PREPARATE DIN CARNE
MANCARE
ORIENTALA
|
INGREDIENTE:
600 gr carne
de vanat
3 linguri margarina
doua cepe
un mar
o banana
un pumn stafide
usturoi
curry
boia de ardei
o lingura bulion
doua linguri faina
doua linguri smantana
200 ml supa din vegeta
|
Se spala carnea bine si se taie bucati potrivite. Se curata marul si banana si se taie bucati medii, iar ceapa se curata si se taie felii. Se prajeste bine carnea pana se rumeneste, iar intr-o cratita se prajesc in putina margarina ceapa, usturoiul, marul, curry si boiaua de ardei. Se amesteca bine, iar deasupra lor se adauga carnea prajita separat. Se mai lasa cateva minute sa se omogenizeze bine compozitia, apoi se adauga bulionul, faina, supa din vegeta, stafidele si banana. Se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 45 de minute, pana ce carnea este bine patrunsa.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA:
Sampanie
|
|
CORNURI
CU CARNE
|
INGREDIENTE:
8 cornuri mici
200 gr carne
de pui
o salata verde
sare
piper
50 ml lapte
|
Se taie cornurile in doua, pe latime, si se scobesc pe o singura parte de miez. Carnea se fierbe inainte, apoi se taie bucati mici, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se amesteca apoi cu miezul de paine scos din cornuri si inmuiat in lapte, pana ce se formeaza o pasta consistenta. Se umplu cornurile cu aceasta pasta si se lasa cateva minute la cuptor.
SFAT
Se garnisesc cu salata verde.
BAUTURA:
Votca
|
|
SALATA UNGUREASCA
DE CARTOFI
|
INGREDIENTE:
250 gr kaiser
4 cartofi
o lamaie
200 gr varza tocata
sare
ulei
piper
|
Se fierb cartofii si dupa ce s-au racit se taie cubulete. Kaiserul se taie felii subtiri, care se rumenesc in ulei. Se amesteca varza tocata cu cartofii, cu zeama de la o lamaie, un praf de sare, ulei si piper. Feliile de kaiser se asaza deasupra amestecului.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Palinca
|
|
PIEPT DE PUI
CU PILAF
DE CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
600 gr piept de pui
200 gr orez
100 gr ciuperci
o ceapa
un morcov mic
piper
sare
ulei
|
Pieptul de pui, sarat si usor piperat, se frige pe gratar. Ceapa si morcovul se curata si se toaca marunt. Intr-o cratita se incinge uleiul si se inabusa ceapa, morcovul si ciupercile. Se adauga putina apa si se continua fierberea. Orezul, ales si spalat, se pune peste zarzavaturile inabusite. Se adauga sare si piper dupa gust, apa, daca mai este nevoie, si se da la cuptor. Dupa ce orezul s-a rumenit, se pune in farfurie alaturi de friptura de pui.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
|
|
CARNACIORI
CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
400 gr carnaciori
100 gr gogosari murati
150 gr porumb
100 gr mazare
100 gr fasole verde
ulei
sare
piper macinat
zeama de lamaie
|
Carnaciorii se frig pe gratarul incins. Gogosarii murati se taie cubulete si se amesteca cu legumele. Se stropeste totul cu ulei si zeama de lamaie si se potriveste de sare si piper.
Dupa ce carnaciorii s-au fript, se servesc calzi, cu garnitura de legume.
SFAT
Se servesc simpli sau cu diverse sosuri.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
FRIPTURA CU CARTOFI PICANTI
|
INGREDIENTE:
un pui
5 cartofi
300 gr varza rosie
sare
piper
ulei
paprika
otet
|
Se alege un pui frumos, se spala bine si se sareaza, se pipereaza si se unge cu ulei. Se asaza intr-o tava cu putina apa si se da la cuptor.
Separat, cartofii curatati se taie in bucati mai mari si se presara un praf de sare si un praf de paprika. Se prajesc in ulei incins. Se toaca apoi varza rosie si se adauga otet, ulei si putina sare.
Dupa ce puiul s-a rumenit, iar cartofii s-au prajit, se serveste cate o bucata de carne cu cartofi prajiti si cu garnitura de varza rosie.
SFAT
Se poate servi si cu muraturi.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
|
|
SALATA DE PUI
CU PORUMB
|
INGREDIENTE:
400 gr piept de pui
4 stiuleti de porumb
o salata verde
4 ardei copti
sos de maioneza
|
Pieptul de pasare, spalat, se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert si s-a racit, se taie cubulete sau fasii subtiri. Salata verde se spala foaie cu foaie si apoi se taie fideluta. Se iau stiuletii de porumb, intregi sau taiati rondele si ardeii copti taiati felii si se amesteca cu salata verde si pieptul de pasare. Peste acest amestec se toarna un sos de maioneza.
SFAT
Se serveste rece cu verdeata.
BAUTURA:
Gin
|
|
CARTOFI TARANESTI
CU COSTITA
|
INGREDIENTE:
500 gr cartofi fierti
250 gr costita
doua cepe mari
200 gr branza rasa
5 oua
sare
piper
ulei
|
Cartofii se fierb in coaja si se taie felii subtiri. Costita se taie felii, iar ceapa se toaca marunt. In uleiul incins se calesc ceapa si costita pana cand aceasta din urma incepe sa se rumeneasca. Intr-o forma yena unsa se asaza cartofii, iar deasupra ceapa si costita. Se pipereaza si se sareaza dupa gust. Deasupra se toarna compozitia obtinuta din cele 5 oua amestecate cu branza rasa si se da la cuptor sa se rumeneasca.
SFAT
Se serveste cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Cabernet
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SALATA
DE HERINGI
CU PASTE
|
INGREDIENTE:
doua bucati
de heringi
3 cepe
400 gr paste
sare
piper
ulei
un ardei rosu
ceapa verde
otet
patrunjel
|
Se fierb pastele, iar dupa ce s-au fiert se scurg bine. Se amesteca cu putin ulei, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Pestele se rupe in fasii foarte mici, iar ceapa se curata si se taie pestisori si ardeiul in felii subtiri. Ceapa, ardeiul si ceapa verde se amesteca impreuna cu pastele, patrunjelul si cu putin otet, iar pestele se serveste alaturi de ele.
SFAT
Se poate servi impreuna cu maioneza sau ketchup, de preferinta rece.
BAUTURA:
Traminer
|
|
SALATA MEXICANA DE TON
|
INGREDIENTE:
doua cutii ton bucati conservat in ulei
o conserva
cu porumb
o ceapa
un ardei rosu
sare
piper
|
Tonul se scurge de surplusul de ulei si se pune intr-un castron. Porumbul se scurge de zeama si se adauga peste bucatile de ton. Ceapa se taie solzisori, iar ardeiul se taie feliute subtiri. Se amesteca totul, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste rece, cu maioneza.
BAUTURA:
Chardonnay
|
|
PASTE
CU CREVETI
|
INGREDIENTE:
300 gr creveti
250 gr paste
ketchup
sare
piper
o foaie de dafin
vin alb
patrunjel verde
unt
|
Se fierb pastele, iar dupa ce s-au fiert se scurg bine. Se amesteca si cu putin unt, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Crevetii se oparesc timp de 5 minute in putina apa clocotita cu putina sare, boabe de piper, o foaie de dafin si 100 ml vin alb. Dupa ce s-au fiert, se scurg de apa si se lasa la racit. Crevetii preparati se servesc alaturi de paste.
SFAT
Se servesc cu ketchup si cu patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Sauvignon
|
|
MANCARE DE VARZA CU PESTE OCEANIC
|
INGREDIENTE:
500 gr peste oceanic
o varza mica
sare
piper boabe
verdeata
4 linguri cu bulion
sare de lamaie
un pahar cu ulei
faina
|
Pestele se curata si se portioneaza, dupa care se trece prin faina si se pune la prajit in ulei. Dupa ce se prajeste, se scoate pe un platou.
Intre timp se pregateste varza, care se taie fasii subtiri. Se freaca apoi cu sare de lamaie, dupa care se pune la calit in ulei. Dupa ce a inceput sa se inmoaie, se adauga bulionul si cateva boabe de piper. Se serveste alaturi de pestele prajit.
SFAT
Se serveste cu marar verde tocat.
BAUTURA:
Traminer
|
|
OMLETA
DE PESTE
|
INGREDIENTE:
4 oua
o ceapa verde
doi ardei grasi
150 gr cascaval
100 gr stavrid
ulei
sare
piper
|
Se bat bine ouale, pana ce devin spuma. Se taie ceapa verde fasiute, ardeiul gras cubulete si se rade cascavalul. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se pun la calit ceapa si ardeiul gras. Intre timp, se taie pestele bucatele, apoi se amesteca in tigaie alaturi de legume.
In ouale batute spuma se adauga cascavalul ras, un praf de sare si se amesteca bine. Se toarna apoi compozitia in tigaia de pe foc si se omogenieaza bine cu legumele calite. Se lasa cateva minute pana ce capata o culoare maronie, apoi se intoarce si pe partea cealalta, astfel incat sa fie prajita uniform. Se scoate apoi pe o farfurie si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu ketchup sau cu diverse sosuri.
BAUTURA:
Vermut
|
|
SALATA
DE OU CU PESTE
|
INGREDIENTE:
3 oua
200 gr macrou marinat
doua cepe verzi
200 gr porumb
maioneza
salata verde
sare
piper
|
Se fierb ouale tari, se lasa sa se raceasca si se curata de coaja, apoi se taie rondele. Fileul de peste marinat si ceapa verde se taie in bucatele marunte. Salata se taie fasiute subtiri si se amesteca impreuna cu rondelele de ou. Se amesteca apoi toate ingredientele, se adauga boabele de porumb fiert, sarea si piperul si se amesteca totul cu maioneza.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
Sauvignon
|
|
MACROU PRAJIT CU OREZ
|
INGREDIENTE:
200 gr orez
400 gr macrou
100 gr porumb
200 gr ciuperci
un gogosar murat
o ceapa verde
zeama de lamaie
|
Se fierbe bine orezul si se taie bucati marunte ceapa verde, ciupercile si gogosarul. Se curata pestele, se taie si se prajeste usor intr-o tigaie cu ulei incins. Intre timp se amesteca in orezul fiert legumele taiate si cu porumbul si se mai lasa cateva minute la foc mic. Cand este gata, se pune pe farfurie si se asaza deasupra bucatile de macrou. Se picura deasupra putina zeama de lamaie.
SFAT
Se garniseste cu verdeata si se serveste cald.
BAUTURA:
Chardonnay
|
|
MANCARE DE CEAPA CU PESTE
|
INGREDIENTE:
400 gr file de salau
5 cepe
3 rosii
doi gogosari
50 ml vin alb
sare
piper
oregano
ulei
faina
|
Se taie ceapa si gogosarii cubulete, iar rosiile rondele sau feliute. Se calesc intr-o tigaie cu ulei incins, iar peste ele se toarna apa si se lasa cateva minute la fiert. Se condimenteaza cu sare, piper si oregano.
Separat, se prajeste usor fileul de peste, dat in prealabil prin faina. Se adauga apoi fileul peste fiertura de legume, lasandu-se cateva minute sa fiarba impreuna. In timpul fierberii, se adauga vinul.
SFAT
Se serveste calda, cu paine sau mamaliguta.
BAUTURA:
Riesling
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA
DE PRIMAVARA
|
INGREDIENTE:
4 rosii
doi ardei grasi
un castravete
150 gr orez
4 catei usturoi
o ceapa
patrunjel verde
busuioc verde
otet
ulei
sare
piper
|
Orezul spalat se fierbe in apa cu sare. Rosiile si ardeii se taie felii subtiri, iar castravetele se taie rondele. Se taie usturoiul si ceapa solzisori si se amesteca impreuna cu legumele deja taiate, cu patrunjelul si busuiocul tocate. Dupa ce orezul a fiert si s-a racit, se amesteca si cu legumele. Se condimenteaza si se amesteca impreuna cu otet si ulei.
SFAT
Se poate servi simpla sau drept garnitura.
BAUTURA:
Feteasca Regala
|
|
PIURE DE SPANAC CU OCHIURI
|
INGREDIENTE:
4 oua
500 gr spanac
o ceapa
o lingura cu suc de rosii
sare
ulei
|
Se alege spanacul, se spala bine si se fierbe in apa cu sare. Dupa fierbere, se scurge si se lasa la racit. Ceapa curatata si tocata fin se caleste in ulei incins. Spanacul racit se toaca marunt si se pune peste ceapa. Se adauga sucul de rosii, se potriveste de sare si se lasa la fiert pana cand capata consistenta piureului. Daca mai este nevoie, se poate adauga putin din zeama in care a fiert spanacul.
Ouale se prajesc ochiuri si se asaza peste spanacul din farfurie.
SFAT
In piureul de spanac se poate pune si zeama de lamaie, dupa gust.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
|
|
MANCARE
DE CIUPERCI
CU CASCAVAL
|
INGREDIENTE:
500 gr ciuperci
doua linguri cu faina
o ceapa mare
sare
piper
5 linguri cu bulion
ulei
cimbru
100 gr cascaval ras
apa
|
Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Cand incepe sa capete o culoare aurie se adauga si ciupercile taiate marunt. Se calesc impreuna cateva minute si se adauga bulionul. Faina se amesteca impreuna cu ciupercile si se adauga apa. Se lasa la fiert pana ce mancarea capata o consistenta pastoasa si se condimenteaza.
SFAT
Se serveste cu cascaval ras deasupra.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
|
|
CIORBA
DE SALATA VERDE SI ARPAGIC
|
INGREDIENTE:
3 bucati salata verde
100 gr arpagic
doua legaturi ceapa verde
verdeata
o lingura cu unt
sare
bors
apa
un morcov
o telina
o radacina de patrunjel verde
|
Se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare un morcov, o telina mica si o radacina de patrunjel tocate. Dupa ce au fiert, se adauga salata taiata fasii, ceapa verde tocata si verdeata tocata. Arpagicul se caleste in putin unt si se adauga peste zarzavatul fiert. Cand zarzavatul este fiert, se adauga borsul si patrunjelul verde tocat.
SFAT
Se poate servi si cu smantana.
BAUTURA:
Tuica
|
|
BORS
DE CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
o cutie ciuperci
un morcov
doua cepe
doua oua
mujdei
marar tocat
sare
otet
100 gr smantana
|
Se spala ciupercile, dupa care se pun la fiert impreuna cu cepele si morcovul intreg. Cand legumele sunt fierte, se scoate ceapa, iar morcovul se scoate si se da prin razatoarea mica, dupa care se pun inapoi in oala.
Separat, se freaca ouale cu smantana si se adauga in ciorba impreuna cu mujdeiul. Se mai lasa la fiert cateva minute. La sfarsit, se acreste dupa gust cu otet.
SFAT
Deasupra se adauga marar tocat marunt.
BAUTURA:
Tuica
|
|
PIZZA
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
BLATUL
200 gr faina
sare
un pachetel
drojdie
doua linguri cu ulei
un ou
5 linguri cu lapte
COMPOZITIA
100 gr ciuperci maruntite
doua linguri
cu sos de rosii
sare
piper
doua oua
|
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele, pana se obtine o coca consistenta. Se intinde o foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Ciupercile se taie marunt si se asaza deasupra blatului uns cu sos de rosii. Se bat ouale si se toarna peste. Se condimenteaza si se coace la foc potrivit.
SFAT
Se poate servi calda sau rece.
BAUTURA:
Bere
|
|
ARDEI COPTI
CU SALATA
DE CRUDITATI
|
INGREDIENTE:
jumatate kg de ardei gras
o telina
o ridiche neagra
zeama de lamaie
un morcov
o ceapa
o varza
sare
piper
|
Se coc ardeii, se curata, dupa care se pun intr-un castron. Telina, ridichea neagra si morcovul se spala, se curata si se dau pe razatoare. Ceapa se curata si se taie solzisori, iar varza se taie in feliute subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Salata obtinuta se serveste alaturi de ardeii copti.
SFAT
Se servesc cu maioneza.
BAUTURA:
Palinca
|
|
SALATA
DE CRUDITATI
CU PORUMB
|
INGREDIENTE:
o cutie porumb boabe
doi morcovi
o varza rosie
o ceapa
patrunjel
marar
otet
sare
piper
|
Legumele crude se spala bine si se curata de coaja, daca e cazul. Morcovul se da pe razatoare, iar ceapa si varza rosie se feliaza dupa preferinta. Se amesteca toate intr-un castron, se adauga otet, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Peste intreaga compozitie se adauga porumbul, iar deasupra patrunjel si marar verde.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA:
Vermut
|
|
PREPARATE DULCI
PRAJITURA CU OREZ SI CARAMEL
|
INGREDIENTE:
180 gr orez
500 ml de lapte
300 gr zahar
3 oua
un baton vanilie
sucul de la
o lamaie
sare
|
Se spala orezul si se pune la fiert in apa fierbinte pentru 5 minute, dupa care se strecoara si se clateste cu apa rece. Intre timp se pune la fiert laptele cu putina sare si vanilie. Cand incepe sa fiarba, se adauga orezul si se mai lasa la foc mic timp de cateva minute, amestecand din cand in cand, la sfarsit adaugandu-se ouale batute spuma.
Separat se topeste zaharul cu sucul de lamaie si o lingura cu apa pana cand prinde culoarea maro si peste el se toarna compozitia de mai sus. Se da la cuptor la foc moderat. Se lasa sa se raceasca, dupa care se intoarce ca sa iasa din forma, astfel incat partea cu caramel sa fie in sus.
SFAT
Deasupra se presara nuca de cocos.
BAUTURA:
Moccaccino
|
|
PRAJITURA CU LAMAIE SI NUCA DE COCOS
|
INGREDIENTE:
ALUAT
7 albusuri
300 gr zahar pudra
esenta de vanilie
200 gr faina
unt
CREMA
doua lamai, sucul si coaja rasa
200 gr unt
300 gr zahar tos
4 oua
o punguta cu nuca de cocos
|
Se bat albusurile spuma, iar zaharul se incorporeaza usor. Se adauga esenta de vanilie si faina. Se amesteca bine si se lasa compozitia sa se odihneasca putin.
Intre timp, se unge o tava cu unt si se pudreaza cu faina. Se toarna compozitia obtinuta si se da la cuptor. Se incearca din cand in cand cu o scobitoare, iar cand este gata se scoate si se taie blatul obtinut in doua.
Pentru crema de lamaie, se amesteca intr-un vas (la foc mic) ouale cu zaharul, untul topit, sucul si coaja de lamaie. Se ia de pe foc, se amesteca in continuare, dupa care se lasa la racit. Se pune crema obtinuta intre cele doua jumatati de blat.
SFAT
Deasupra se presara nuca de cocos.
BAUTURA:
Lichior
|
|
RULADA CU CREMA DE CIOCOLATA
|
INGREDIENTE:
RULADA
unt, pentru uns
zahar pudra
200 gr ciocolata amaruie
5 oua
150 gr zahar tos
CREMA
300 gr unt
300 gr zahar pudra
35 gr cacao
5 oua
o ceasca cu lapte
200 gr ciocolata
|
Intr-un vas se pune la foc mic ciocolata impreuna cu 80 ml apa. Dupa ce s-a topit se lasa sa se raceasca. Intre timp se omogenizeaza galbenusurile cu zaharul, peste care se adauga ciocolata topita.
Intr-un alt vas se bat albusurile pana cand capata consistenta si se incorporeaza apoi in compozitia obtinuta anterior. Se tapeteaza tava cu hartie de pergament, se unge cu unt si se presara zahar pudra, apoi se toarna compozitia. Se da la cuptor la foc moderat. Dupa ce s-a copt, se scoate tava si se lasa la racit.
Pentru crema se amesteca la foc mic toate ingredientele prezentate, dupa care se intinde crema pe rulada. Se ruleaza apoi pe lungime, iar hartia se desprinde pe masura ce se ruleaza.
SFAT
Se poate presara zahar pudra.
BAUTURA:
Cappuccino
|
|
PRAJITURA
FURNICUTA
|
INGREDIENTE:
10 oua
300 gr zahar pudra
nuca macinata
praf de copt
faina
lapte
3 linguri cu unt
doua pliculete zahar vanilinat
nuca de cocos
ciocolata
|
Pentru blatul unu se bat spuma cinci albusuri cu 150 gr zahar pudra, doua linguri faina si un praf de copt. Se amesteca bine pana ce devine o compozitie voluminoasa si se da la copt.
Pentru blatul al doilea se bat celelalte cinci albusuri cu trei linguri cu nuca macinata, doua linguri cu faina si un praf de copt. Se omogenizeaza bine si se da la cuptor.
Pentru crema se amesteca toate cele 10 galbenusuri ramase, cu 5 linguri cu lapte si 200 gr zahar si se fierb pe aburi. Se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, dupa care se amesteca impreuna cu trei linguri cu unt si vanilie. Crema obtinuta se intinde intre cele doua blaturi.
SFAT
Deasupra se presara nuca de cocos si ciocolata rasa.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
|
|
PRAJITURA
ALBA
|
INGREDIENTE:
FOI
300 gr faina
100 gr unt
un ou
100 gr zahar pudra
un varf de cutit de amoniac
lapte cat cuprinde
CREMA
4 lingurite cu lapte
4 linguri faina
200 gr unt
200 gr zahar pudra
zahar vanilinat
200 gr ciocolata alba
|
Se amesteca toate ingredientele pentru foi si se framanta bine. Se imparte compozitia in trei parti, se intind din aluat 3 foi si fiecare se coace pe fundul tavii. Se pune la topit ciocolata alba si se lasa pana cand se topeste.
Pentru crema, se amesteca usor laptele cu faina si zaharul vanilinat. Se fierbe toata compozitia cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Separat, se omogenizeaza untul cu zaharul pudra si se varsa totul in compozitia lasata la racit. Se bate totul pana ce devine spuma. Se ung foile cu aceasta crema, iar deasupra se toarna ciocolata alba, lichida.
SFAT
Se serveste dupa ce a stat o zi la rece.
BAUTURA:
Ceai verde
|
|
PRAJITURA
CU CIOCOLATA
SI ALUNE
|
INGREDIENTE:
400 gr zahar
4 linguri cu cacao
7 linguri cu apa
200 gr margarina
4 oua
100 gr ciocolata menaj
o cana cu alune taiate
un praf de copt
200 gr faina
toping de caramel
100 gr unt
|
Zaharul se fierbe impreuna cu cacaua si apa. Dupa ce a fiert, se adauga margarina si galbenusurile. Din amestecul obtinut se scot 14 linguri, care se pun deoparte, iar in compozitia ramasa se adauga faina, praful de copt si albusurile batute spuma. Se omogenizeaza bine si se da la cuptorul gata incins. Se coace la foc potrivit.
Cele 14 linguri ramase se fierb impreuna cu ciocolata si untul, pana se obtine o pasta omogena. Cand se scoate din cuptor blatul, se taie la mijloc si se unge cu crema de ciocolata. Desupra prajiturii se varsa alunele taiate marunt, amestecate cu toping de caramel.
SFAT
Se lasa la rece cateva ore inainte de servire.
BAUTURA:
Ciocolata calda
|
|
PRAJITURA NEAGRA
CU BISCUITI
|
INGREDIENTE:
500 ml lapte
250 gr rahat
300 gr biscuiti
3 linguri cacao
100 gr nuci taiate
rom
arome
doua pliculete zahar vanilinat
|
Se fierbe laptele, iar cand clocoteste se pune rahatul taiat bucatele si se lasa un timp pe marginea plitei, pana se topeste rahatul. Se adauga apoi biscuitii sfaramati, cacaua, romul, zaharul vanilinat, aromele si nucile. Se toarna intr-o tava unsa cu unt si se da la frigider 3 ore. Dupa ce s-a intarit, se poate taia.
SFAT
Se pudreaza cu nuca de cocos.
BAUTURA:
Cafea
|
|
PRAJITURA
CU CREMA
DE VANILIE
|
INGREDIENTE:
6 oua
500 gr zahar
300 gr faina
doua pachete crema vanilie
o lamaie
ulei
doua pachete zahar vanilinat
|
Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, dupa care se adauga jumatate din cantitatea de zahar si se bat in continuare. Se amesteca cu galbenusurile frecate bine si se adauga in compozitie faina si esenta de vanilie. Se pune totul intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Se lasa la foc potrivit circa 20 de minute, apoi se scoate. Intre timp se prepara zaharul caramel, din restul de zahar ramas, si se toarna peste aluat. Se lasa sa se raceasca. Crema de vanilie se prepara dupa indicatiile de pe pachet si se mai adauga in ea zeama de lamaie si zaharul vanilinat. Apoi se pune peste amestecul scos din cuptor.
SFAT
Se serveste cu ciocolata rasa deasupra.
BAUTURA:
Coniac
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-