x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Riscul major al autosuficientei

Riscul major al autosuficientei

02 Iun 2005   •   00:00

Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a declarat, cu ocazia reuniunii reprezentantilor Partidului Popular European care a avut loc ieri, la Bucuresti, ca Romania trebuie sa foloseasca fiecare zi pentru accelerarea eforturilor pe care le are de facut in diverse sectoare in vederea integrarii, pentru ca altfel exista "riscul major" sa nu fie capabila sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

  • de CAMELIA MUNTEAN
  • CONDITII. Jonathan Scheele avertizeaza ca, daca nu ne tinem de treaba, riscam intarzierea aderarii cu un an
    Scheele a mentionat ca, daca i s-ar cere sa formuleze in acest moment concluzii, inainte de raportul Comisiei Europene, legate de stadiul in care se afla acum Romania in ceea ce priveste procesul de pregatire a aderarii, ar spune ca tara noastra isi poate indeplini obligatiile la timp pentru a adera la 1 ianuarie 2007, insa trebuie sa-si continue eforturile in fiecare moment.

    NU AVEM TIMP DE PIERDUT. "Guvernul si Romania nu isi pot permite sa piarda nici o singura zi, pentru ca, fara accelerarea eforturilor in sectoarele-cheie, exista riscul major ca Romania sa nu fie capabila sa adere la 1 ianuarie 2007", a spus Scheele. El a amintit ca a inceput deja procesul de monitorizare a actiunilor intreprinse de Romania de catre Comisia Europeana, urmand ca aceasta sa-si prezinte raportul privind progresele inregistrate de tara noastra la 25 octombrie.

    MONITORIZARE. Scheele a mai spus ca, in urma cu cateva zile, Delegatia Comisiei Europene a demarat sistemul de monitorizare in legatura cu felul in care Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile impuse de fiecare capitol de negociere, pentru a vedea gradul in care aceste tari sunt apte de aderare. Toate aceste aprecieri sunt notate intr-un tabel de monitorizare, insa aceste date nu sunt deocamdata publice, ele urmand sa fie reflectate si in raportul Comisiei Europene, a mai precizat Scheele. Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a amintit si domeniile in care tara noastra mai are inca probleme, enumerand competitia, ajutoarele pe care statul inca le mai acorda unor intreprinderi, mediul, justitia, lupta impotriva coruptiei, controlul "mai sever" la granita si agricultura.

    RAPORTUL, IN OCTOMBRIE. Scheele a mai aratat ca rezultatele obtinute in cadrul procesului de monitorizare se vor concretiza in raportul de monitorizare pe care comisia il va face in octombrie. Scheele a mai afirmat ca in situatia in care comisia va spune ca Romania nu este pregatita sa adere la 1 ianuarie 2007, va face acest lucru atat in interesul UE, dar "in egala masura" si al tarii noastre.

    PENALIZARI
    Seful Delegatiei Comisiei Europene a avertizat ca "exista mici ramaneri in urma in privinta unor domenii economice si in privinta crearii mecanismelor pentru depasirea acestora. Comisia va elabora mesaje de avertisment in legatura cu domeniile in care constatam nereguli pentru a avea loc discutii cu statele respective, toate aceste lucruri urmand sa fie discutate in iulie". El a adaugat, insa, ca "nu are rost" ca aceste mesaje de avertizare sa fie privite precum cartonasul rosu din fotbal. "Aceste scrisori de avertizare nu sunt o noutate. Aceleasi proceduri s-au aplicat si in cazul celor 10 state care au aderat la UE", a completat Scheele, remarcand totodata ca Romania si Bulgaria au, in raport cu aceste 10 state, avantajul celor 19 luni care au mai ramas pana la 1 ianuarie 2007.

    ×