x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Roata norocului

0
15 Mar 2005 - 00:00

MENIUL LUNII


SIMONA CHIRIAC

Ei, si ce mai zumzet e acum in bucatarie! A trecut ea prin multe examene - ca, de, viata de studenta nu e chiar asa de usoara -, dar ca asta parca nu e nici unul! S-a mutat de cateva saptamani cu baiatul pe care-l iubeste. Abia s-au casatorit, undeva in Ardeal ii asteapta un apartament, dar pana atunci stau impreuna intr-o garsoniera din Bucuresti, pregatindu-si licenta. Dar sa ne intoarcem la... vorba noastra. Azi vine mama lui in vizita. Sa vada cum s-au aranjat. Poate si ca sa ii testeze calitatile de gospodina. Dar nu, n-are nici un fel de temeri. Nu se lasa ea asa de usor. Au venit toate prietenele sa o ajute. Cornelia a pus deja la fiert carnea de vita, pentru ciorba, si ia cu mare grija spuma care s-a adunat. Felicia se ocupa de salata. "O fac asa cum stiu eu: cu salata chinezeasca, piept de pui fiert, masline, porumb si ardei gras. Secretul e insa dressingul!" Stie ea cum e cu secretele Feliciei, va trebui neaparat sa ii "smulga" reteta, ca sa aiba habar ce sa raspunda cand o va intreba mama-soacra. Pentru felul doi, tot prietenele i-au oferit solutia: muschiulet de porc, umplut cu carnaciori si cascaval, avand drept garnitura cartofi ardelenesti, facuti de ea, asa cum invatase acasa. Si fiindca stie ca mama lui a facut cateva calatorii in Franta, va avea grija sa nu lipseasca din meniu branzeturile - cu care, nu-i asa?, francezii incep si sfarsesc orice masa. Un platou cu branza feta, cascaval, mozzarella si branza Rosenborg, cu mucegai albastru, alaturi de care va pune si cateva boabe de strugure negru, va da exact nota de rafinament de care avea nevoie. Poate cu desertul sa fie ceva probleme. Se stie ca este piatra de incercare a oricarei gospodine! De aceea, va opta pentru ce se pricepe ea sa faca foarte bine: tarta cu capsuni, decorata cu feliute de kiwi si frisca.

Vinul si florile sunt treaba lui.
Prietenele au plecat de mult. Pe masa din sufragerie platourile cu mancare imagineaza o roata a norocului. El s-a dus deja inaintea mamei, sa o calauzeasca spre garsoniera care e acum primul lor camin.

SALATA DE HOKUSAI
INGREDIENTE:
  • o salata chinezeasca
  • un piept de pui
  • 100 gr masline
  • 200 gr boabe de porumb
  • doi ardei grasi
  • 100 ml otet
  • 50 ml ulei de masline
  • o lamaie
  • o mandarina
  • un lime
  • oregano
  • piper, sare

  • Pieptul de pui se fierbe, se lasa sa se raceasca si se taie in fasii. Salata chinezeasca - cunoscuta si sub numele de varza de Pekin sau hokusai - se spala si se taie frunzele late cam de doua degete. Ardeii se curata si se taie fasii.

    Se asaza pe un platou frunzele de salata si deasupra lor, toate celelalte ingrediente: maslinele, porumbul, ardeii, carnea, felii de lamaie si de lime. Dresingul pentru aceasta salata se pregateste astfel: intr-un vas se amesteca otetul balsamic, uleiul de masline, zeama de lamaie si zeama de mandarina, se invarte cu o lingura pana se omogenizeaza.

    Se adauga, dupa gust, sare, piper si pulbere de oregano (daca se doreste, se pot folosi si alte condimente precum: tarhon, menta, busuioc, dar si ulei de nuci in loc de ulei de masline). Se amesteca totul foarte bine si se stropeste cu acest dresing salata.

    SFAT
    Salata este bine sa fie pregatita cu o ora inainte de a fi servita si pastrata la rece.

    MUSCHIULET CU CARTOFI ARDELENESTI
    INGREDIENTE
  • 750 gr muschiulet
  • 250 gr carnati
  • 150 gr cascaval
  • 4 linguri unt
  • 500 gr cartofi fierti
  • 250 gr costita
  • 200 gr branza
  • 150 ml lapte
  • 4 oua
  • doua cepe
  • 3-4 catei de usturoi
  • patrunjel
  • sare, piper, cimbru

  • Se pun doua oua la fiert. Se curata bucata de muschiulet de porc sau de vita de pielite, se impaneaza cu usturoi. Se strapunge in interior, pe toata lungimea, si se umple cu carnati, jumatati de ou si felii de cascaval. Se stropeste cu unt topit si se da la cuptor in tava, cu un pahar cu apa.

    Se lasa sa se coaca incet, stropindu-l si rumenindu-l pe toate fetele. Cand este gata, se portioneaza in felii groase.

    Cartofii fierti in coaja se taie felii subtiri. Costita se taie cuburi, iar ceapa si doi catei de usturoi se toaca marunt. In putin unt incins se calesc ceapa si costita pana se inmoaie putin. Se unge cu unt un vas termorezistent si se pun straturi alternative de cartofi si costita cu ceapa. Se presara branza rasa, sare si piper. Peste ultimul strat, care va fi de cartofi, se toarna laptele batut cu doua oua si se pun doua linguri cu unt, sa se rumeneasca. Se coace la foc potrivit timp de 45-50 min.

    SFAT
    Dupa gust, se poate dubla cantitatea de branza rasa care se foloseste la prepararea cartofilor.

    TARTA CU CAPSUNI SI KIWI

    INGREDIENTE
  • doua oua
  • 250 gr zahar
  • 150 gr faina
  • o lingurita praf de copt
  • un plic zahar vanilinat
  • o lamaie
  • 100 ml apa
  • o budinca de vanilie
  • 250 ml lapte
  • 150 gr capsuni
  • un kiwi
  • 10 gr gelatina
  • 50 ml rom

  • Se bat spuma albusurile, adaugandu-se treptat 150 gr de zahar si zeama de lamaie. Se adauga si galbenusurile si se continua sa se bata, avand grija sa nu se lase. In spuma se adauga treptat apa si faina, amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie rasa, care ii va da o aroma placuta. Se toarna compozitia intr-o forma tapetata si se coace la 200 grade timp de 35-40 min. In timpul coacerii se prepara o crema din lapte si praf de budinca de vanilie, avand grija sa nu se ingroase prea tare pe foc.

    Fructele se spala, se sorteaza, iar cele mai mari pot fi taiate in doua, pe lung. Dupa coacere, blatul tartei se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca usor.

    Se va insiropa cu trei linguri cu apa, in care s-a topit o lingura cu zahar si s-a adaugat o lingura cu rom. Crema de budinca se toarna peste tarta, se niveleaza si se orneaza cu capsuni si felii de kiwi. Se adauga gelatina, topita in sirop de zahar, si se lasa la rece.

    SFAT
    Puteti orna tarta si cu putina frisca.
    Citeşte mai multe despre:   arhiva jurnalul,   salata

    Serviciul de email marketing furnizat de