x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Romani la Koln

Romani la Koln

08 Feb 2007   •   00:00


Din sumar: Editorial - La capatul serialului / Un restaurant... ca o fabrica / Afla ce e nou / Proiectul unui nou Cod al constructiilor (III) / Obiectul de artizanat si concurenta industriala / Caldura fara radiatoare clasice / Casa Corbilor din Cracovia / Casa moderna pe un teren ingust in centrul orasului / Peluza cu gazon sau cu iarba / Decorati-va scara cu plante / Hoya, un dar deosebit de Ziua indragostitilor /


DESIGN CONTEMPORAN
Primul targ de mobila al anului
Canapelele moderne sunt vandute cu piese anexe, gen tabureti largi, care pot fi folositi si pe post de masa. Aceste canapele largi insa pot fi pozitionate si combinate dupa preferinte si necesitati. In imagine, un model de la Arte-M

La fiecare inceput de an, startul evenimentelor internationale din domeniul amenajarii si mobilarii interioarelor este dat de targul german Imm Cologne. Desfasurat timp de sapte zile in complexul expozitional din Köln, targul a dat deja tonul modei si ideilor pentru acest an in privinta aranjarii interioarelor.

Aceasta editie a Imm Cologne a fost un succes pentru Romania, deoarece au fost 15 standuri unde au expus firme producatoare de la noi. Este de salutat prezenta la aceasta expozitie si a Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), care la noi organizeaza de cativa ani incoace in fiecare toamna concursul de design autohton de la targul BIFE din Bucuresti. Este o sansa pentru designerii nostri, dar si pentru firmele inscrise in asociatie, de a fi reprezentati cat mai bine la nivel international. O initiativa care scoate din anonimat sectorul de mobila romanesc. De aceea merita a fi mentionate firmele participante: Alprom, Agache SRL, Larix Forest, Mobilierul SRL, Nord Arin International, Famos, Juso&Grup DEI, Mobilextra, Quadra Invest, Serico, Silvarom, Transilvania Production, Elvila, Tehnoforestexport.

NIVEL INTERNATIONAL

"Bucuria designului", un alt stand al targului menit a atrage atentia asupra tendintelor in privinta mobilierului pentru copii. Un patut devine un loc de joaca pentru micut
Au fost prezente 1.301 companii din 57 de tari, care au expus categorii de mobila diferite, dar calitative, acoperiind toate spectrele de cerinte din partea investitorilor, dar si a simplilor vizitatori-clienti. Numarul acestora s-a situat in cele doua zile deschise publicului larg in jurul cifrei de 34.000 din totalul de 115.000 de vizitatori prezenti pe toata perioada targului.

Faptul ca peste 65% dintre companiile prezente cu standuri proprii au fost din afara Germaniei arata tendinta formarii unei piete globale atunci cand vine vorba despre industria mobilierului. Datele stranse dupa aceasta expozitie reflecta interesul producatorilor din Europa catre export. Marii clienti provin cu predilectie din Asia, Orientul Mijlociu, America si Rusia. Deci cerintele si preferintele acestora e bine a fi cunoscute de cei care vor sa-si extinda afacerile din productia de mobilier catre pietele de unde provine interesul de cumparare a mobilei destinate atat locuintelor, cat si locatiilor publice (hoteluri, restaurante) si a cladirilor de birouri.

TENDINTE IN 2007

Canapea larga cu design bine definit, aspect retro, cu tabureti si perne tapitate cu materiale textile; tapet cu imprimeuri florale, suprafata neteda pe pardoseala; mese din busteni de copac nefinisati. Iata o descriere a unuia din trendurile conturate la Imm Cologne si expusa ca si creatie intr-un stand sugestiv intitulat "Informat de catre Cologne". De remarcat cum se trece de la o suprafata la alta, cum formele si liniile curate ale mobilierului (aici canapea si un raft) sunt completate de mese rustice si ornamentele tapetului.
S-au conturat dupa aceasta editie a IMMM Cologne cateva tendinte generale. Prima ar fi aceea ca mobilierul are un design bine definit, fara ornamente sau detalii nejustificate. Formele rotungite, organice caracterizeaza canapelele si scaunele, care capata un aer retro. Mai mult, dimensiunile acestora sau modul lor de asamblare (in special pentru canapele) imprima ideea ca a te intinde, a te relaxa dupa o zi de munca devine ceva popular la nivel international. Poate de aceea si materialele folosite sunt cu preponderenta textile si au suprafete placute, usor rugoase, calde, ce amintesc de confortul familial.

Pentru piesele de mobila tapitate, culoarea in voga este cea liliachie. Si asta in combinatie cu lemn mai inchis la culoare aduce o nota de eleganta. Fetele mobilierului (a dulapurilor, in general) impresioneaza prin flexibilitate si stralucire, la fel ca si ansamblurile de mobilier pentru livinguri. Se remarca in privinta acestora o integrare perfecta a ecranelor plate de televizor si incorporarea excelent gandita a aparaturii electronice, care a jucat in acest an un rol important in crearea noilor modele de mobilier.

Candelabre, lampi si oglinzi cu motive baroce reinterpretate. Materiale usoare, inchise la culoare, gen lemn de brad sau plastic. In combinatie cu nuante liliacee pe pereti sau pentru canapele pot crea o atmosfera eleganta intr-o locuinta. Obiecte prezentate la standul Kare Design

Dar tendinta generala sunt combinatiile intre actual si natural, intre modern si rustic. Orice interior care se vrea cu personalitate are, pe langa piese de mobila moderne, una-doua mai rustice, antichizate sau din lemn masiv. In lipsa acestora isi fac prezenta decoratiunile, fie prin perne frumos imprimate, perdele sau tapete, care raman si in acest an in mare voga. Corpurile de iluminat au in continuare alura baroca reinterpretata, iar imprimeurile sunt cu modele mari, in general florale.

APARATURA SI MOBILA

AtAt formele, cAt si materialele folosite pentru piesele de mobila destinate livingului au fost influentate de alura si de caracteristicile aparaturii electronice. Firma MDF Italia a expus n acest sens cAteva creatii considerate de referinta la acest tArg. Panouri metalice din aluminiu cu rafturi detasabile si sertare ce nglobeaza perfect DVD-ul, locul pentru CD-uri, inclusiv orificii si sisteme de mascare a cablurilor. Pe aceste panouri metalice se pot suspenda, cu ajutorul unor sisteme inovative de prindere, ecrane plate, la dimensiunea si la pozitia dorite de client.

  • Pentru iubitorii minimalismului, cei de la Varangis au prezentat un concept interesant. Piese simple realizate din sticla, metal si plastic inspirate de forme naturale. In imaginea alaturata, clasicul (scaunele) este alaturat modernului (masa simpla si ornament), o expunere la standul O&G.
  • Culoarea liliachie este cu certitudine la mare moda in dormitoare, fiind considerata odihnitoare. Paturile sunt foarte simple, de multe ori urcate pe un fel de podium sub care exista suficient spatiu de depozitare (foto model Garde). Pentru cei care iubesc rusticul, cei de la Kare Design au lansat o colectie intreaga de mobila si de accesorii

  • O bucatarie pe rotund cu deschidere de 180 de grade, dotata integral, inclusiv cu masina de spalat vase si care ocupa doar 1,8 metri patrati! O creatie a firmei W. Wöhlke, care a fost premiata cu locul I la "Red dot design award 2006"






    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul mobila design