x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Romănia, descoperită cu ajutorul gustului

Romănia, descoperită cu ajutorul gustului

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    06 Ian 2008   •   00:00
Romănia, descoperită cu ajutorul gustului

Oenologul Ion Puşcă a propus ambasadorului R.P. Chineze la Bucureşti o experienţă mai puţin obişnuită: cunoaşterea Romăniei prin intermediul unei degustări de vinuri autohtone.

Degustare - Un experiment inedit pentru diplomaţia chineză


Oenologul Ion Puşcă a propus ambasadorului R.P. Chineze la Bucureşti o experienţă mai puţin obişnuită: cunoaşterea Romăniei prin intermediul unei degustări de vinuri autohtone.

In vizita intreprinsă la finele anului trecut la Casa Vinului Dr Puşcă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze in Romănia, Excelenţa Sa Liu Zengwen, a avut parte de o inedită prezentare a Romăniei, prin prisma soiurilor de viţă-de-vie autohtone, a podgoriilor şi a sortimentelor de vin romănesc. Şi dacă soiurile podgoriei Murfatlar sau Crămpoşia de Drăgăşani au putut "delimita" graniţa sudică a vinului romănesc, vinurile de Cotnari, de exemplu, au marcat "aliniamentul" estic.

Aprecieri. La degustarea organizată de amfitrionul evenimentului, oenologul Ion Puşcă, din multitudinea de probe prezentate, Excelenţa Sa Liu Zengwen a remarcat căteva soiuri excelente de "viţă strămoşească romănească". I-au reţinut atenţia vinul sec din soiul Fetească Regală, un vin demisec din soiul Fetească Albă, iar dintre vinurile roşii, Feteasca Neagră a fost cea care a stărnit interesul diplomatului chinez. "Ca vin de desert a fost impresionat de aroma florală a soiului Tămăioasă Romănească. De asemenea, a fost apreciat şi spumantul romănesc, atăt cel alb, căt şi cel roze", ne-a declarat dr Ion Puşcă. Aprecierile la adresa vinurilor degustate Excelenţa Sa Liu Zengwen le-a adresat intr-o limbă romănă curată, mărturisind că i-a făcut plăcere să regăsească gustul şi aroma vinurilor tradiţionale din ţara noastră, declarăndu-ne că la masă, la ambasadă, alături de băuturile tradiţionale chinezeşti, se servesc şi vinuri romăneşti.

Premise. Cu prilejul acestei intălniri, ambasadorul chinez şi oenologul romăn au purtat discuţii şi cu privire la posibilităţile de colaborare dintre viticultorii şi oenologii din cele două ţări. In momentul de faţă, China, cu 12 milioane de hectolitri (de două ori mai mult decăt Romănia), ocupă locul şase in lume la producţia de vin. Sortimentele de vin chinezeşti sunt, in general, provenite din soiuri franţuzeşti. Şi asta cu toate că in China strugurii se cultivă de 6.000 de ani, iar vinificaţia se practică de 4.100 de ani (anul 2100 i.Hr.), cănd, după legendă, Yidi, soţia regelui Yu, a descoperit fermentarea. Soiurile autohtone au dispărut de-a lungul timpului, iar către anul 1900 s-au reinfiinţat podgoriile, plantăndu-se soiuri europene.

"Apa istoriei"

In China, vinul mai este numit şi "apa istoriei", legendele referitoare la el venind din timpuri străvechi. In Epoca Bronzului, chinezii aveau deja cunoştinţe importante despre vinificaţie. Inscripţii din perioada dinastiilor Chang şi Chou descriu ceremonii religioase in care vinul avea un rol important. Marco Polo, in timpul voiajului său in China (secolul al XIII-lea), a observat existenţa a numeroase podgorii. In 1373, primul impărat al dinastiei Ming decreta necesitatea măririi producţiei de vin. In prezent, China are 500.000 ha de podgorii din cele opt milioane existente pe glob.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul