x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Romanii prefera pasarile exotice

Romanii prefera pasarile exotice

13 Dec 2005   •   00:00
ANIMALE DE COMPANIE
Animalele de companie ne fac viata mai bogata si mai fericita. Ele ne ajuta sa scapam de stres. Le aducem in caminul nostru si apoi ne intra in suflet. Insa inainte de a lua decizia sa adoptam un animal pentru companie trebuie sa stim totul despre el. Pentru a-l intretine asa cum se cuvine, trebuie sa aflam in ce mediu natural traieste el, cu ce temperaturi este obisnuit si cum ar trebui sa-l hranim. Respectarea acestor conditii este cu atat mai dificila in cazul animalelor exotice, atat de indragite de tineri in ultimii ani. Conditiile de trai sunt insa greu de asigurat pentru acestea, mai ales in sezonul rece.

Caldura


Daca am incerca sa facem un top al animalelor exotice preferate de romani, pe primul loc s-ar afla pasarile cantatoare sau vorbitoare: canarii, perusii, papagalii vorbitori si sticletii. Canarii si sticletii se adapteaza climei temperat continentale, motiv pentru care nu trebuie sa facem eforturi pentru a le asigura o temperatura anume in apartament. Perusii sunt si ei putin pretentiosi. 18-22 grade Celsius sunt suficiente pentru ca acestia sa se simta la fel ca in mediul lor natural de viata. "Speciile mari de papagali sunt insa mai greu de intretinut. Ei au nevoie in permanenta de o temperatura de 22-26 grade Celsius", aflam de la medic veterinar Stanescu Vlaicu.

Decor cu pesti colorati


Acvariile sunt la moda in ultimii ani, in toate tarile lumii. Si in Romania birourile, cabinetele medicale private si locuintele sunt decorate cu acvarii. Oferta de asemenea accesorii este foarte mare, iar speciile de pesti sunt din ce in ce mai variate. Acvariile nu sunt doar frumoase ca obiect decorativ, ci si usor de intretinut. Nu trebuie sa mai schimbam apa pentru ca putem cumpara filtre speciale care curata de impuritati si oxigeneaza. Hrana si temperatura difera de la o specie la alta, iar in magazinele de profil exista personal care va ofera informatiile necesare pentru a deveni niste gazde bune. Cresterea pestilor decorativi este o adevarata afacere in toate tarile lumii. Chiar si in Romania exista firme specializate pe care le puteti consulta pentru informatii privind intretinerea speciei pe care o detineti. Aceste firme se ocupa, de asemenea, de intretinerea acvariului si a pestilor. Dintre mamiferele mici, porcusorii de Guineea sunt foarte indragiti, indeosebi de copii. Pentru acestia, precum si pentru celelalte specii de soareci, iarna trebuie sa aveti in casa o temperatura minima de 18 grade Celsius.

Cu sange rece


Dornici de senzatii tari? Reptilele sunt o alegere potrivita in acest caz, cu conditia ca optiunea pe care o faceti sa fie si legala. Este permisa cresterea serpilor constrictori, care nu au venin. Doctorul Nicolae Micu, medicul veterinar al Gradinii Zoologice Bucuresti, ne sfatuieste sa construim pentru acestia terarii (acvarii inchise) cu pamant si frunze. Nu este nevoie sa le asiguram o temperatura anume. In cazul in care este sub 12 grade Celsius, serpii isi modifica temperatura corpului, pulsul, respiratia si intra in hibernare. Dintre reptile, broastele testoase sunt in topul preferintelor romanilor. Cele de uscat cresc in terarii, cu un strat de pamant si frunze. Ele au nevoie de un mic vas cu apa si de verdeata – frunze, iarba, salata verde –, de morcov ras, fructe sau granule speciale pe care le gasiti in magazinele cu hrana pentru animale. Broastele de apa sunt mai pretentioase. Pentru ele ideala este temperatura de 22 grade Celsius: atat in apa, cat si in camera. Ca sa iasa din apa, pentru a se hrani, au nevoie de o punte ridicata din pietre sau lemn. Hrana este aceeasi, indiferent de anotimp: carne tocata sau viermi care se gasesc la magazinele cu hrana pentru animale.

ATENTIE. Pasarile exotice pot fi afectate de ornitoza (psitacoza), o afectiune respiratorie de natura microbiana pe care o pot transmite si omului. Ea se manifesta la om prin tulburari respiratorii.

TRANSMISIBILE. Conf. dr. Lucian Ionita precizeaza ca animalele de companie, ca si cele domestice, pot transmite omului o serie de boli, printre care salmoneloza. Tulburarile digestive sunt semnele dupa care identificam aceasta afectiune la om: senzatie de greata sau chiar voma, diaree si stare generala proasta. De aceea, este important sa apelam la medicul veterinar atunci cand suspectam la animale tulburari digestive.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul temperatura