x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Salata de primavara

Salata de primavara

05 Apr 2006   •   00:00
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, sper ca nu sunteti suparati ca am disparut pentru cateva saptamani. Stiti cum suntem noi batranii... Mai avem si probleme de sanatate. Dar am fost mereu cu gandul la voi, intrebandu-ma ce mai faceti. Si, ca sa sterg orice urma de suparare, v-am pregatit o reteta speciala. Doar nu puteam sta degeaba in casa!
Am intrat in bucatarie si am purces la prepararea unei delicatese pentru voi. Una de post, pentru ca nu trebuie sa uitam ca ne aflam in perioada Postului Mare. Bucuria mea a fost cu atat mai mare, cu cat piata este plina de zarzavaturi proaspete. Cam scumpe, ce-i drept, dar placerea de a manca o salata verde cu ceapa si cateva fire de marar este mult mai mare. Dar sa nu ne mai abatem de la subiect si sa va dezvalui surpriza pe care v-am pregatit-o!

Am cautat si am tot cautat ceva care sa fie deosebit si simplu de preparat, pentru ca stiu ca timpul este foarte pretios pentru voi.

Intr-un sfarsit am gasit, notata pe un caiet foarte vechi, o reteta de salata de papadie. Nu va trebuie foarte multe ingrediente, iar modul de preparare este atat de simplu, incat o poate pregati si cea mai putin experimentata dintre gospodine. Aveti nevoie de 400 g de frunze de papadie, o legatura de ceapa verde, o legatura de usturoi verde, o legatura de ridichi, trei linguri cu ulei de masline, un praf de bicarbonat si sare.

Frunzele de papadie, pe care le puteti culege e din orice poienita, unde mergeti la picnic, trebuie sa fie curatate si foarte bine spalate. Apoi se pun la fiert cu sarea si bicarbonatul. Dupa primul clocot se scot intr-o strecuratoare si se lasa sa curga apa rece. Dupa ce se scurg se toaca marunt. Usturoiul si ceapa verde se maruntesc si ele si se pun la calit cateva minute, pana isi schimba culoarea. Jumatate din cantitate se scoate, iar peste restul punem papadia. Mai lasam vasul pe foc vreun sfert de ora. Se pun apoi in salatiera peste restul de ceapa si usturoi si se orneaza cu rondele de ridichi.

Vedeti, dragii mei, ca se poate sa facem o delicatesa din ingrediente putine si in timp foarte scurt?! Acum va las sa degustati salata si va doresc pofta mare! (Matusa Elvira)

POVETE
VESELA. Salata se va pastra numai intr-un vas de ceramica sau sticla, pentru a-si mentine aspectul.

COMBINARE. Nu se vor combina legumele calde pentru salata cu cele reci. Aceasta ar putea cauza alterarea rapida a salatei.

RIDICHE. Pentru a indeparta gustul amar, ridichea rasa se va amesteca bine cu sare si se va lasa 15 minute. Apoi se va stoarce, se va scurge sucul si se va adauga smantana sau ulei.

TOCATOR. Legumele crude se vor toca pe o suprafata din material plastic sau faianta, cea de lemn absorbind sucul.

REVENIRE. Frunzele ofilite de salata se vor improspata daca le tinem 15 minute in apa calda.

PASTRARE. Ridichile se vor mentine cateva zile proaspete daca se vor infasura intr-un prosop umed sau se vor pune in frigider.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul salata