x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sanatate cu hohote de ras

Sanatate cu hohote de ras

18 Apr 2006   •   00:00

Rasul ne ajuta sa scapam de stres, sa ne relaxam, sa comunicam mai bine cu cei din jur, sa ne detasam de aspectele negative din jurul nostru. Dar mai ales, rasul stimuleaza imunitatea, astfel persoanele care rad frecvent se imbolnavesc mai rar si nu stiu ce este depresia. Se pare ca rasul este un medicament-minune, cercetatorii britanici demonstrand ca sistemul imunitar al optimistilor se opune mai bine bolilor decat sistemul imunitar al celor pesimisti.

Cum actioneaza de fapt rasul? In timp ce radem in organismul nostru sunt eliberate endorfine sau hormonii fericirii, care au actiune euforizanta, dar si de suprimare a durerii. Endorfinele – substante produse de creier – actioneaza similar medicamentelor de calmare a durerii. Spre deosebire de medicamente insa, endorfinele nu au efecte secundare si nici nu provoaca dependenta. Ele au rol de stimulare a celulelor care se ocupa cu activitatea antibacteriana, antivirala, antimicotica, antitumorala a organismului uman. Cateva minute de ras sanatos cresc concentratia de anticorpi in sange, contribuie la imbunatatirea alimentarii cu sange a tesuturilor, stimuleaza sistemul nervos si pe cel endocrin.

Chiar daca rasul si atitudinea optimista nu sunt remedii absolute pentru tratarea bolilor, acestea influenteaza foarte mult starea de sanatate. De aceea, unii psihologi promoveaza terapia prin ras, care consta in a-l obisnui pe individ sa aiba cel putin patru-cinci momente pe zi in care sa rada din motive intemeiate. In terapia prin ras, psihologii ii sfatuiesc pe pacienti sa rada inclusiv cu ajutorul unor casete video/audio. "Din punct de vedere psihologic, rasul intervine ca un element care suspenda o stare de incordare. Daca incercam sa le cream incetul cu incetul un divertisment bolnavilor depresivi, care sa le provoace in ultima instanta rasul, avem rezultate destul de bune. Starea de spirit a acestor bolnavi este influentata in mod favorabil", arata prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, seful Catedrei de Psihologie si Psihosomatica a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

INIMA. Atunci cand radem se contracta diafragma, apar modificari de respiratie, modificari ale tensiunii arteriale. Datorita rasului, vasele sangvine se dilata, iar circulatia se imbunatateste. 10 minute de ras contribuie la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, psihologii sustin ca rasul le ajuta celor care au trecut printr-un infarct, starea de bunadispozitie si optimismul reducand riscul aparitiei unui al doilea infarct. EXERCITIU. Rasul este un act fiziologic complex, care antreneaza zeci de functii ale organismului. Acest act este un fel de exercitiu aerobic intern, pentru ca in timp ce radem se produce un masaj al tuturor organelor interne. Rasul poate contribui la intarirea muschilor abdominali. In acelasi timp, 10 minute de ras din toata inima au actiune similara cu 10 minute de alergare usoara. Iar daca veti rade din tot sufletul timp de o ora, atunci veti arde pana la 500 de calorii.

STIRI
GOOGLE. Un studiu australian realizat recent releva faptul ca nu doar pacientii apeleaza la internet pentru a se informa despre sanatate sau pentru a cauta un tratament. Numerosi medici utilizeaza motorul de cautare Google pentru a diagnostica anumite afectiuni rare. "In cazurile dificile, adeseori este util sa cauti pe Google un diagnostic", subliniaza Hangwi Tang, de la Spitalul Princess Alexandra din Brisbane. Pentru a se convinge ca medicii care consulta internetul pentru a pune un diagnostic nu gresesc, dr. Tang si echipa sa au ales 26 de maladii care in general prezinta dificultati de diagnosticare si au cautat date despre acestea folosind Google. 58% dintre rezultatele oferite de internet erau corecte.

POLUARE. Un grup de cercetatori de la Harvard a observat ca poluarea este principala cauza a scaderii nivelului de inteligenta a populatiei. Substantele toxice din atmosfera produc modificari in dezvoltarea creierului a milioane de copii, ducand la aparitia autismului, hiperactivitatii sau chiar a retardului mental. In revista britanica The Lancet, cercetatorii de la Harvard arata ca in tarile industrializate copiii nascuti intre 1960 si 1980 au fost expusi la plumbul din carburanti. Acesta este motivul pentru care mai putin de jumatate din cei nascuti in aceasta perioada au un coeficient de inteligenta (IQ) mai mare de 130 (specific unei persoane inteligente), media fiind de 70.

FEBRA. Persoanele care au febra nu ar trebui sa ia medicamente antitermice chiar de la primele simptome, deoarece temperatura crescuta stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta in acest fel sa identifice si sa atace rapid agentii patogeni. Asa reiese dintr-un studiu realizat pe soricei de laborator. In studiu se arata ca febra dubleaza numarul de limfocite (celule ale sistemului imunitar), crescand astfel sansele de reusita in lupta contra infectiilor.

IAURT. Un studiu american a scos la iveala un nou tratament pentru diabetul de tip 2 si pentru hipertensiunea arteriala: iaurtul din soia. Desi persoanelor care sufera de diabet li se interzice sa manance dulciuri, iaurtul din soia cu fructe ajuta la echilibrarea enzimelor care actioneaza asupra nivelului de glucide din sange. Coordonatorul studiului, Kalidas Shetty, de la Universitatea Massachusetts Amherst, arata ca iaurtul din soia cu afine actioneaza cel mai eficient impotriva factorilor de risc ai hipertensiunii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul răsul