x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sanatatea este dulce ca mierea

Sanatatea este dulce ca mierea

05 Ian 2005   •   00:00

FARMACIA DIN CAMARA

GEORGETA MARCU

Mierea! In acest aliment, cunoscut de cand lumea, cercetatorii au detectat deja peste 400 de componente utile. Se regasesc aici vitaminele: C, E, P, PP si cea mai mare parte a vitaminelor din complexul B, alaturi de binecunoscutele microelemente: magneziu, cobalt, cupru si fier. In plus exista si cantitati semnificative de potasiu, fosfor, calciu, cloruri, substante antiseptice si o serie de enzime, datorate albinelor, care transforma nectarul florilor in acest lichid vascos si dulce. Pornind numai de la aceste date sumare privitoare la compozitia ei, intuim cu usurinta cat este ea de sanatoasa pentru organismul nostru. Mai toti cunoastem efectele binefacatoare ale mierii in cazul unui gat iritat sau al unei tuse suparatoare. Cu conditia de a nu o adauga chiar in ceaiul sau laptele clocotit, distrugandu-i vitaminele, ea isi va face negresit efectul.

Daca nu vreti sa lasati aceste mici neplaceri de sezon sa va ia prin surprindere puteti sa pregatiti din timp un amestec gustos si eficient! Luati doua lamai potrivite, taiati-le felii si introduceti-le apoi intr-un borcan de jumatate de kilogram cu miere. Lasati amestecul o saptamana la temperatura camerei. Puteti lua apoi trei-patru lingurite pe zi, ca tonic sau tratament, in caz de viroza sau bronsita, timp de sapte-opt zile. Puteti opta si pentru a mesteca fagurele de miere cu totul. In cazul unor afectiuni respiratorii cronice sau pneumonii, cele mai eficiente sunt insa capacelele de miere sau, cum se mai spune, "mierea de capaceala". Albinele, atunci cand astupa fagurii, pentru a-si pastra rezervele de miere peste iarna, introduc in acestea o concentratie sporita de substante antiseptice, cu efect antibiotic.

TENUL
Tenul nostru este si el incantat de... dulceata mierii. O masca formata din miere si cateva picaturi de suc de fructe sau legume, in functie de tipul de ten si scopul urmarit, constituie unul dintre cele mai eficiente tratamente de intretinere. O masca obtinuta dintr-o lingura de miere, sucul de la un castravete si doua picaturi de lamaie este perfecta pentru albirea tenului si estomparea petelor. Dupa cca 10-15 minute clatiti fata cu apa calduta si aplicati crema obisnuita. Masca aceasta o pot folosi si persoanele cu ten gras. O masca formata dintr-o lingura de argila, o lingura de miere si doua de ceai de musetel sau sunatoare, amelioreaza tenurile iritate sau acneice. Pentru un ten uscat, la o lingura de miere se va adauga o felie pasata dintr-un fruct de avocado sau o lingurita de ulei de masline sau de migdale.

PARUL
O lingura de miere, amestecata bine cu o masura normala din samponul dumneavoastra obisnuit si cu un galbenus de ou constituie un amestec ideal pentru spalarea parului. Impartiti amestecul in doua; cu prima spalati-va normal, iar cu restul masati bine pielea capului, lasati-l sa actioneze 5-10 minute si abia dupa aceea clatiti. Radacina se va intari, iar parul va deveni mai flexibil si mai matasos.

RETINETI
RETENTIE. Mierea are o umiditate mai ridicata, este higroscopica (retine apa) si drept urmare, un pahar cu zahar din reteta dvs va fi inlocuit cu doar 2/3 pahar de miere.

MINERALE. Acizii organici din miere: gluconic, fosforic, formic, etc, impreuna cu substantele minerale: potasiu, magneziu, fosfor, calciu au un rol deosebit in pastrarea organismului in deplina stare de sanatate. Mierea cristalizata aduce aceleasi beneficii ca si mierea obisnuita organismului nostru.

FRAGEDE. Preparatele de patiserie si prajiturile la care ati folosit miere vor ramane pufoase mai mult timp. Atunci cand introduceti la cuptor aluaturi sau foietaje la care ati folosit miere dati temperatura cuptorului cu 15Ă°C mai jos decat normal!
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul miere mierea