x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sancocho, mancarea "gigant"

Sancocho, mancarea "gigant"

18 Ian 2006   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL - REPUBLICA DOMINICANA
Despre mancare cred ca ati tot vorbit in ultima perioada... Asa e de Sarbatori! Fara sa avem masa plina cu de toate, parca nu suntem in randul lumii. Insa timpul trece si iata ca am intrat intr-un nou an! Sa dea Domnul sa fie mai bun, iar dumneavoastra, impreuna cu noi, sa fiti plini de inspiratie... gastronomica! Caci apetitul pentru mancare nu trece niciodata, iar stomacul ne taxeaza de fiecare data. Asa ca astazi vom poposi in Republica Dominicana.

SIMPLITATE. O bucatarie simpla si hranitoare. Insa, pentru iubitorii mancarurilor picante, din pacate foarte putin condimentata. Mancarea de baza - "comida criolla" - este pregatita din fasole si carne de pui, asezonata cu garnitura de orez. Desi pestele reprezinta un aliment consumat de dominicani, in comparatie cu alte tari, sortimentele sunt putine, iar preturile cam piperate pentru omul de rand. In schimb, carnea este mult mai accesibila, cea mai consumata fiind cea de pui si de capra, iar ocazional, in functie de preparat, vita si porcul.

Si cum fiecare tara se poate mandri cu unul sau mai multe preparate traditionale, nici Republica Dominicana nu face exceptie. Pregatit din nu mai putin de... sapte feluri de carne si preparate din carne (de capra, porc, vita, carnati si carne afumata de porc, jambon afumat, pui), asezonata cu legume, mirodenii (oregano, cimbru, usturoi, piper, ceapa, coriandru, lamai, paprika) si diverse sosuri, Sancocho - caci despre el este vorba - reprezinta pentru gospodine un motiv de mandrie atunci cand il pregatesc si il servesc invitatilor.

Si, daca mai puteti incerca si altceva dupa ce ati degustat o portie mare de Sancocho, este foarte bine... pentru dumneavoastra. Carnea de porc marinata in suc de portocale si apoi pregatita in suc propriu, asezonata cu legume, constituie o alternativa la care dominicanii recurg deseori. Daca nu, va puteti opri la un "Paradas" - asa-numitele restaurante rutiere - asezate de-a lungul principalelor axe. Aici, dupa pofta inimii, puteti incerca o friptura cu sos de lamaie si usturoi, un peste umplut cu crema de nuca de cocos sau o portie de "chivo liniero" (o tocanita din carne de capra).

Deserturile dominicane sunt foarte dulci, majoritea fiind preparate din lapte si mult zahar si diferite fructe, care mai de care mai apetisante: nuca de cocos, ananas, banane, papaya. Vinurile consumate sunt importate in special din Chile si Spania. Totusi, berea ramane bautura tuturor, iar romul este preferatul dominicanilor.

Si, daca nu ati avut timp sa degustati tot ce v-a facut cu ochiul, ramane sa pregatiti singuri, acasa, minunatele bucate dominicane. Aveti grija sa luati cat mai multe retete!

PORC FRIPT CU ROM

  • INGREDIENTE: 12 bucati de carne de porc, piper, ulei; pentru marinarea carnii: 250 ml rom, 250 ml sos de soia, 250 ml suc de lamaie verde, doua lingurite cu ulei vegetal, o lingurita cu usturoi pisat, o ceapa, patrunjel.
  • PREPARARE: Intr-un castron se incalzeste romul, dupa care se adauga sosul de lamaie verde si sosul de soia. Intr-un alt castron se amesteca usturoiul cu ceapa si cu doua linguri cu ulei, dupa care se toarna peste marinata. O parte din compozitia obtinuta se opreste pentru final. In cealata parte se asaza bucatile de carne si se lasa la frigider doua-trei ore sa se marineze bine. Dupa ce s-au marinat suficient, se asaza intr-o tava si se dau la cuptor sa se rumeneasca. Atunci cand au inceput sa se rumeneasca se toarna peste ele marinata ramasa si se mai da cateva minute la cuptor sa prinda mai mult gust. Deasupra se presara patrunjel verde tocat marunt.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul carne