x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sarbatoarea inceputurilor

Sarbatoarea inceputurilor

22 Dec 2005   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
S-ar putea spune ca sarbatoarea Craciunului este veche de cand lumea. La inceputuri, cu aceasta ocazie se celebra Anul Nou, iar mai apoi, o data cu nasterea lui Iisus, aceasta a capatat valente noi, de sorginte crestina. Daca sarbatoarea Craciunului este o imbinare de elemente arhaice si noi, acelasi lucru se poate afirma si despre colinde. Se pare ca ele dateaza inca dinainte de Nasterea Domnului. Pe de alta parte, colindele sunt ritualuri esentiale pentru pastrarea echilibrului si a ordinii in lume. Lipsa acestora poate duce la sfarsitul lumii. Explicatia provine de la o credinta populara care ne spune ca Dumnezeu a lasat pe pamant colindele pentru a le aminti credinciosilor ca nu trebuie sa se lase ispititi de duhurile cele rele.

Despre Mos Craciun se povesteste ca era un batran cu parul nins, care calatorea pe un cal alb si aparea pe la casele oamenilor numai dupa ce canta cocosul de trei ori. Interesant este ca, in credinta populara, el a incercat cu orice chip sa zadarniceasca nasterea lui Iisus. Atunci cand a aflat ca nevasta lui, Craciuneasa, a mosit-o pe Maica Domnului, s-a suparat atat de tare, incat i-a taiat mainile. Craciuneasa s-a dus la Maica Precista si i-a povestit ce a patit. Se mai spune ca aceasta a suflat peste mainile Craciunesei si ele s-au facut indata mult mai frumoase ca inainte. Dupa nasterea lui Iisus, Craciun s-a cait pentru faptele sale, devenind primul crestin. Si asa cum cei trei magi i-au daruit pruncului sfant aur, tamaie si smirna, Mos Craciun poposeste pe la casele tuturor incarcat cu multe daruri.

De Craciun, tinerii si copiii se strang pentru a merge cu colindatul: cu steaua, cu irozii (vicleimul) sau cu turca. Toate cele trei colinde reconstituie evenimentele de acum 2.000 de ani: steaua care i-a calauzit pe magi, incercarea lui Irod de a-l descoperi pe Iisus sau omorarea, tot de catre Irod, a celor 14.000 de prunci. Specific vietii satului, in aceasta zi se desfasoara un ritual numit "legatul fiarelor", ce are rolul de a proteja vitele. Pe masa din seara de Craciun se asaza o paine numita stolnic, ce se inconjoara apoi cu un lant de fier. De Anul Nou, painea se imparte in bucati si se da animalelor, iar lantul se asaza in fata grajdului, pentru ca vitele sa treaca peste el.

COLACUL DE CRACIUN
De Craciun se plamadesc colaci in forma de mana cu degete intinse, unsi cu galbenus, pentru a fi la fel de frumosi ca mainile Craciunesei. Firimiturile primului colac se dau la vite si la pasari, iar in copaia in care s-a framantat aluatul se pune fanul care se da la vite, pentru a fi ferite de boli. Colacii se pregatesc si pentru ca Dracul sa nu fure copiii din casa. Se povesteste din batrani ca, demult, Dracul a vrut sa fure un copil, dar colacul a raspuns la zece ghicitori si, in felul acesta, copilul a fost salvat. Din pacate, nu se mai stie care au fost ghicitorile. Si tot colaci se duc si in a doua zi de Craciun, atunci cand finii merg la nasi.

21-27 DECEMBRIE
  • 21 M Sfanta Mucenita Iuliana; Sf. Mucenic Temistocle
  • 22 J 〠Sf. Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului; Sf. Mare Mc. Anastasia, Sf. Mc. Hrisogon si Teodota
  • 23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Cuv. Pavel, Arhiep. Neocezareei
  • 24 S Sf. Cuvioasa Mc. Eugenia (Ajunul Craciunului)
  • 25 D 〠Nasterea Domnului - Craciunul
  • 26 L 〠Soborul Maicii Domnului; 〠Cuviosul Nicodim de la Tismana
  • 27 M 〠Sf. Apostol, Intaiul Mc. si Arhidiacon Stefan

  • "Frica de Dumnezeu este inceputul intelepciunii; cei fara minte dispretuiesc intelepciunea si stapanirea de sine" - Pildele lui Solomon, cap. 1, ver. 7
    ×
    Subiecte în articol: craciun arhiva jurnalul