x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

23 Mai 2006   •   00:00
Scrisori

VOCATIA SUCCESORALA LEGALA


In dreptul nostru sunt chemate la mostenire in temeiul legii - si deci au vocatie succesorala legala - persoanele care au legatura de familie cu defunctul, adica rudele defunctului si, alaturi de acestea, sotul supravietuitor al defunctului. Subliniem ca vocatia succesorala a acestor rude nu inseamna ca ele toate, impreuna si deodata, vor culege mostenirea lasata de defunct, caci vocatia lor la mostenire este numai generala, potentiala, vizand posibilitatea de principiu a acestor persoane de a mosteni, prin efectul legii, patrimoniul persoanei decedate.

Pentru a determina vocatia concreta la mostenire legiuitorul instituie o anumita ordine de chemare la mostenire. In acest scop, legea foloseste doua criterii tehnico-juridice - clasa de mostenitori si gradul de rudenie.

COPIII. Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline.

Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

PRIVILEGIATI. Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt parintii - tata si mama - defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire, iar restul se va imparti conform celor de mai sus.

Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate/sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

Daca ascendentii privilegiati vin in concurs cu colateralii privilegiati, partea ascendentilor se va stabili astfel: daca exista un singur parinte, el va primi 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 revenind colateralilor privilegiati (indiferent de numarul lor), iar daca vin ambii parinti, le va reveni 1/2 (fiecare cate 1/4), restul de 1/2 revenind colateralilor privilegiati, iar intre acestia cota de 1/2 se imparte in mod egal, indiferent de numarul lor.

Daca alaturi de clasa a doua de mostenitori legali vine la mostenire si sotul supravietuitor al defunctului, mai intai se stabileste cota ce se cuvine acestuia si restul se imparte intre mostenitorii din clasa a doua, dupa regulile aratate mai sus.

BUNICII. Clasa a treia de mostenitori legali o reprezinta ascendentii ordinari. Acestia sunt bunicii, strabunicii fara limita de grad. Daca vin singuri la mostenire, acestia vor imparti in mod egal intre ei masa succesorala. Daca vin in concurs cu sotul supravietuitor, se va defalca mai intai cota acestuia de 3/4.

COLATERALI. Clasa a patra de mostenitori legali este formata din colateralii ordinari, adica rudele colatarale ale defunctului care nu sunt frati sau surori, ori descendenti ai acestora, adica unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului. Ei vor culege intreaga mostenire daca sunt singuri, iar daca vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului se va stabili mai intai cota acestuia de 3/4 si abia apoi vor imparti ceea ce a mai ramas.

Stefanica, Dutu & Asociatii,
societate de avocati

  • Sandu Cristian, Bucuresti: "Am lucrat ca fotoreporter la doua cotidiene. Dupa atatia ani in presa am o pensie de 460 RON, care nu-mi ajunge. Am sperat la recalculare, dar am primit o majorare de doar 30 RON, in timp ce colegii mei au luat mii de lei noi. Fiind convins ca este o greseala am facut o cerere la care am atasat o serie de documente, cu rugamintea de a revedea calculele. Dar nu am primit nici un raspuns timp de cinci luni, am mers personal la Casa de Pensii a Sectorului 1, dar salariata de acolo mi-a dat un raspuns neprofesional. Va rog mult sa ma ajutati."
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Procesul de recalculare a pensiilor nu a fost un proces de majorare, ci s-a urmarit asigurarea unui aport de echitate intre toti pensionarii sistemului public de pensii. In urma recalcularii nu in toate situatiile s-a inregistrat o crestere a punctajului mediu anual, ceea ce inseamna ca nu toate pensiile au cunoscut o crestere a cuantumului. Asadar, este posibil ca, in urma recalcularii pensiei dvs., sa fi rezultat un punctaj mai mic decat cel aflat in plata, situatie in care se pastreaza cuantumul existent al pensiei, mai avantajos, pana cand punctajul mediu individual recalculat, inmultit cu valoarea punctului de pensie va determina un cuantum egal sau mai mare decat cel aflat in plata. Pentru informatii suplimentare va indrumam sa va adresati Casei Locale de Pensii a Sectorului 1 Bucuresti, in arhiva careia se afla dosarul dvs. de pensie".

  • Iancu Alexandru, Dambovita:
  • "Eu si sotia mea suntem pensionari si avem certificate de actionar eliberate de o societate. Nu am primit nici un ban si nici un semn de la societatea respectiva. Va rugam sa ne spuneti daca mai exista acea societate."
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat, poate consulta si site-urile: www. rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www. bvb.ro (pentru ele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

  • Ilie Aurica, Dolj:
  • "Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca nu stiu cum sa procedez. Vreau si eu sa plec la munca in Spania sau in alta parte, nu mai mult de un an, ca nu ne mai ajung banii dar imi este teama sa nu fiu trasa in piept de vreo firma. Ce trebuie sa fac?"
    RASPUNS: Orice solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa cunoasca faptul ca plecarea la lucru in strainatate presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa se inregistreze in banca de date a solicitarii pe baza depunerii dosarului cu documentele doveditoare de catre fiecare solicitant. De asemenea trebuie avut in vedere ca va fi necesar sa participe la selectii, efectuarea controlului medical, legalizari si traduceri de acte. A pleca la lucru in strainatate mai presupune ca persoana in cauza sa cunoasca ca ii trebuie un fond banesc minim pentru transpunerea in practica a acestei dorinte care sa-i permita sa acopere cheltuielile pentru traduceri si legalizari de acte, control medical, cheltuieli de transport etc. Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate trebuie sa contina minimum urmatoarele documente: copie dupa buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minimum sase luni de la data depunerii dosarului; copie dupa pasaport, cu o valabilitate de minimum sase luni; adeverinta medicala de la medicul de familie ca sunteti clinic sanatos sau ca nu figurati in evidenta cu boli cronice, in original; cazier judiciar cu o valabilitate de 30 de zile, original; copie dupa certificatele de calificare sau absolvire, legalizat la notariat; copie dupa carnetul de munca sau declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti carnet de munca, legalizata la notariat; curriculum vitae, fisa personala care va fi o pagina dactilografiata cu date personale; dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei din care sa rezulte ca nu are interdictie legala de a parasi localitatea sau alte limitari ale executarii dreptului de libera circulatie in alte tari. Daca angajatorul strain va dori si alte documente, solicitantul de locuri de munca trebuie sa le depuna, el va fi anuntat de agentul de ocupare. Pentru a pleca la munca in strainatate puteti apela la o firma care se ocupa de intermedieri de acest gen sau o puteti face prin Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca cu adresa in Strada Valter Maracineanu nr. 1-3, etaj 4, Sector 1, Bucuresti, telefon telefon 021-315.88.44, 021-312.46.70, 021-312.91.55.

  • Popescu Adrian, Bucuresti:

    "Am nevoie urgenta de cateva informatii ce se gasesc in Monitorul Oficial. Stiu numerele si continutul dar nu stiu unde sa ma duc pentru a le cumpara sau copia".
    RASPUNS: Pentru Monitoare Oficiale tiparite sau copiate trebuie sa mergeti in Soseaua Panduri numarul 1 (intersectia cu Calea 13 Septembrie).

  • AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Sunt hipertensiv de 20 de ani cu diabet zaharat tip II si iau medicamente pentru aceste boli. Pentru diabet primesc medicamente gratuite de 15 ani. In ceea ce priveste hipertensiunea primesc, prin medicul de familie, reteta compensata 90%. In acest caz ar fi normal ca la farmacie sa platesc 10% din valoare, lucru neadevarat. Sa va dau un exemplu: reteta din luna aprilie costa la nivelul farmaciei 647.000 de lei, deci 90% redusa ar fi 582.300 de lei, urmand sa platesc numai 64.700 de lei cu TVA-ul 9%, in total 70.523 de lei. Dar lucrurile nu au stat asa, si am platit suma de 450.000 lei. Cerand explicatii la farmacie am primit urmatorul raspuns: fiecare din cele trei medicamente pe care le-am cumparat se compun din 2 pana la 5 elemente, iar dintre acestea numai unul este de baza la care se aplica reducerea, celelalte fiind platite la costul lor real in proportie de 100%. Iata deci ce reducere substantiala ne ofera Ministerul Sanatatii care afirma constant cum face totul pentru sanatatea noastra. Trebuie tras un semnal de alarma si trebuie gasita o rezolvare reala pentru ca noi, pensionarii, sa ne putem permite sa ne cumparam macar medicamentele."
    Mindoiu Florica, Bucuresti
    ×