x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

19 Mai 2006   •   00:00
Scrisori

CONTRACTUL DE TRANSPORT


In doctrina s-au dat diverse definitii ale contractului de transport in functie de obiectul pe care acesta il are in vedere si anume transportul de marfuri, calatori sau bagaje. Unii autori au dat o definire generala a contractului de transport, care include toate cele trei categorii de transporturi (marfuri, calatori si bagaje). Intr-o astfel de viziune, contractul de transport este definit ca fiind acel contract prin care o persoana (fizica sau juridica), numita caraus, se obliga in schimbul unui pret ce reprezinta taxa sau tariful de transport sa transporte pana la destinatie, intr-un anumit termen, calatorii si bagajele lor sau sa transporte, pazeasca si sa elibereze destinatarului marfurile sau bagajele ce i-au fost incredintate in acest scop. Contractul de transport de marfuri isi gaseste reglementarea si in Codul comercial, in art. 413-441, iar contractul de transport maritim de marfuri si calatori, in art. 557-600, sub denumirea de contract de incheiere.

DEFINITII. Caracterele juridice ale contractului de transport reies chiar din definitia generala data acestuia mai sus. Aceste trasaturi esentiale sunt:
  • a) Contractul de transport este un contract bilateral, deoarece se incheie intre doua parti. Contractul se mai poate numi si sinalagmatic, intrucat prin incheierea sa da nastere la obligatii reciproce de ambele parti contractante si anume: carausul se obliga sa transporte dintr-un loc in altul marfurile, calatorii sau bagajele, iar expeditorul sau calatorul are obligatia sa plateasca pretul transportului.
  • b) Contractul de transport este un contract cu titlu oneros, deoarece fiecare parte contractanta urmareste obtinerea unei contraprestatii, in schimbul obligatiei asumate si anume carausul transporta lucrurile in schimbul unui pret.
  • c) Contractul de transport este un contract comutativ, deoarece partile cunosc intinderea obligatiilor pe care si le asuma chiar din momentul incheierii contractului, spre exemplu: in contract se stipuleaza exact suma ce reprezinta pretul transportului.
  • d) Contractul de transport de persoane este un contract consensual, deoarece el se incheie valabil prin simplu consimtamant al partilor, insa dovada incheierii lui se face printr-un inscris (biletul sau legitimatia de calatorie).
  • e) Contractul de transport de marfuri este un contract cu caracter real, deoarece pentru incheierea sa valabila, o data cu consimtamantul partilor trebuie sa fie predate si marfurile care urmeaza sa fie transportate de caraus.

    FORMA. Desi contractul de transport se poate incheia prin simplul acord de vointa al partilor, este necesara forma "ad probationem", adica forma scrisa, pentru a se putea face dovada incheierii lui (scrisoare de trasura, bilet sau legitimatie de calatorie etc.).

    Forma, continutul, precum si denumirea documentelor de transport variaza de la o categorie la alta de transport, de exemplu: scrisoare de trasura in transporturile pe cai ferate si fluviale; scrisoare de transport aerian; conosament in transportul maritim etc.

    Pentru fiecare expeditie se intocmeste un singur document de transport, prin care face dovada incheierii si a continutului contractului de transport.

    Stefanica, Dutu & Asociatii
    societate de avocati

  • Ioan Florea, Cluj-Napoca: "In prezent sunt pensionar. Am lucrat ca inginer proiectant la filiala clujeana a unui institut de cercetari si proiectari din Bucuresti. Inainte de 1989 am lucrat in acord, fara a fi existat un contract de acord global. Ma intereseaza daca sumele incasate ca acord pot fi luate in considerare pentru recalcularea pensiei. De asemenea, dupa pensionare am lucrat cu contract de prestari de servicii la mai multe firme. Pot fi luate in considerare si aceste contracte la stabilirea valorii pensiei? Am auzit ca in anumite situatii au fost luate in calcul ambele elemente pe care le-am aratat mai sus."
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asi- gurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Conform art. 164 din Legea nr. 19/2000, pentru stagiul de cotizare realizat anterior datei de 01.04.2001, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariile inregistrate in carnetul de munca (salarii de incadrare) si sporurile cu caracter permanent. Acordul global a fost o forma de retribuire, nu este un spor cu caracter permanent in sensul Legii nr. 49/1992 si ca atare nu poate fi valorificat la stabilirea punctajului mediu anual. Asa cum era in vigoare la acel moment, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, conform art. 26 alin. (1) litera d), sumele obtinute in baza unei conventii civile de prestari de servicii nu intrau in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale. Prin urmare nu exista temei legal pentru valorificarea la pensie a veniturilor obtinute in baza unei conventii civile de catre beneficiarii unei pensii de limita de varsta".

  • Marcu Clementina, Bucuresti:
  • "Acum cateva luni ne-a cazut un perete si o data cu el si contorul electric. L-am reparat noi si cei de la Electrica au spus ca este furt. Am platit amenda pe care am primit-o si de asemenea am platit si facturile aferente. Din data de 5 octombrie am ramas fara curent electric. Cu toate acestea lunar primim acasa factura de la dansii cu kw in plus pe care noi practic nu aveam cum sa-i consumam neavand curent electric. Desi am facut numeroase sesizari la Electrica pentru a veni sa ne monteze un nou contoar pentru a putea sa avem si noi curent electric, ne-au tot amanat fara a ne rezolva problema. Va rugam sa ne ajutati, deoarece nu mai putem locui in aceasta situatie."
  • Nicolaescu Maria, Bucuresti: "La Electrica Muntenia Sud SA, de cand s-a introdus metoda cu regularizarile la trei luni, se calculeaza frecvent in plus la citirea contoarelor. Eu imi notez lunar consumul, iar acum sase luni mi s-au pus in plus 100 KW, am mers la ei, le-am aratat si in cele din urma mi-au scazut cei 100 Kw in plus. Luna aceasta am avut in plus 85 Kw, am mers din nou la dansii, dar nu am mai rezolvat nimic, pentru ca nu au vrut sa ma asculte, m-au dat afara pur si simplu. Ce trebuie sa fac pentru a nu mai fi incarcat lunar cu Kw in plus?"
    RASPUNS: Am incercat sa obtinem un raspuns pentru dumneavoastra de la SC Electrica Muntenia SA, insa se pare ca datele furnizate au fost insuficiente pentru identificarea in baza lor de date a locurilor de consum aferente. Va rugam sa reveniti cu mai multe detalii precum adresa, numele persoanei care figureaza pe contract, copii dupa actele doveditoare etc.

  • Iordan Constantin, Prahova:
  • "Sunt handicapat hipoacuzic. M-am imbolnavit imediat dupa nastere. Am o pensie foarte mica, de 1.570.000 de lei. Am cumparat un aparat pentru auz pe care l-am vazut intr-o reclama in ziarul dumneavoastra, pe care am dat 800.000. Problema este ca pentru handicapul meu, acest aparat nu este bun, nu aud cu el. Am scris firmei in cauza si mi-a raspuns ca in treizeci de zile voi primi banii inapoi. Dar de atunci, din septembrie anul trecut, nu am mai primit nici un semn de la dansii. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac pentru a-mi recupera banii?"
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati cu actele doveditoare la Oficiul Judetean de Protectia Consumatorului sau la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, telefon 0800.080.999.

  • Oprea Ioana, Arges:

    "Am citit articolul din ziarul dumneavoastra intitulat «Bani din capsuni» si am considerat ca este un lucru foarte bun chiar si pentru fermierii mai mici. As fi foarte incantata daca as putea sa cumpar rasaduri de capsuni. Va rog sa ma indrumati unde sa merg pentru aceasta."
    RASPUNS: Va indrumam sa consultati anunturile de la mica publicitate, atat din presa scrisa, cat si de pe internet. Acolo veti gasi ceea ce va intereseaza. De asemenea, puteti apela la diverse ferme, unde se cultiva capsuni, sau la intreprinzatori particulari.

  • Anca Ioan, Mures:
  • "In anul 1997 am suferit la locul de munca un accident vascular cerebral ischemic. Dupa mai multe internari la spital in Cluj si Targu-Mures s-a incercat recuperarea functiilor motorii, fiind paralizata partea stanga. In urma acestui accident am ramas cu imposibilitatea de a ma deplasa singur. Mi-a fost eliberat certificat de handicapat gradul I cu insotitor. In urma mai multor examinari s-a concluzionat ca deficienta mea este iremediabila si definitiva. Aceasta incadrare de gradul I cu handicap mi-a facilitat scutiri la taxa radio, tv si abonamentul pentru postul telefonic. In 2002 a fost emisa Ordonanta 726/2.10.2002 conform careia persoana cu handicap era considerata cea care dobandise handicapul inainte de incadrarea in munca, adica cei care se nascusera cu diferite deficiente. Eu la momentul imbolnavirii aveam 25 de ani de munca, in care am contribuit la fondul social, fiind angajat cu carte de munca. In urma acestei ordonante s-a facut o reevaluare si am fost chemat la Comisia de Expertiza a persoanelor cu handicap Targu-Mures, unde mi s-a spus ca nu intrunesc conditiile de incadrare ca persoana cu handicap conform Ordonantei 726/2002. In cele din urma am primit decizia de invaliditate gradul I. Dupa aceasta decizie nu am mai beneficiat de scutirea pentru abonamentul telefonic. Ce as putea sa fac?"
    RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am aflat ca: "Intrucat in perioada 1997-2002 ati fost incadrat in gradul de handicap grav, ati beneficiat de scutire de la plata abonamentului telefonic, aceasta fiind una dintre facilitatile de care beneficiaza persoanele incadrate in gradul de handicap grav si accentuat, potrivit prevederilor OUG nr. 102/1999, modificata si completata prin Legea 519/2002 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. In calitatea pe care o aveti in prezent, aceea de pensio- nar de invaliditate, nu mai beneficiati de scutire de la plata abonamentului telefonic".

    APEL UMANITAR
    "Ma numesc Teodorescu Elena si sunt din comuna Costesti, judetul Valcea. Va scriu aceste randuri pentru a face un apel catre toti oamenii de bine care pot sa ofere un ajutor financiar. Este vorba despre nepoata mea, Petreanu Carmen, in varsta de cinci ani si sase luni, care trebuie operata la maduva spinarii. Am primit acceptul unei clinici din Marsilia, Franta, pentru o interventie chirurgicala sustinuta de doctorul Gabriel Lena, si pentru care trebuie sa depunem urgent 17.000 de euro, bani pe care familia noastra nu-i poate strange. La nastere, copilul a fost diagnosticat cu displazie bilaterala de sold si picior congenital stramb, si tratata de la opt zile pana la un an si patru luni la Spitalul Budimex din Bucuresti. A avut un aparat gipsat pe piciorul drept de la opt zile la trei luni, apoi a survenit o interventie chirurgicala pentru alungire de tendoane, urmata de imobilizare in aparat gipsat pana la 1 an. Dupa inlaturarea definitiva a aparatului gipsat, piciorul stang s-a refacut, nu si cel drept, care a ramas cu genunchiul intepenit si fara sensibilitate la stimuli mecanici si termici si scurtare de 1,5 cm si atrofie de laba. De la varsta de un an si pana in prezent este pacienta Centrului de recuperare neuromotorie din Sibiu. La doi ani si patru luni i s-a facut primul examen PMN, care a evidentiat o malformatie complexa pe toata lungimea coloanei lombare. Rezolvarea consta intr-o interventie chirurgicala pentru eliminarea excrescentelor din interiorul tubului neural. Neefectuarea acestei interventii determina o data cu inaintarea in varsta cresterea gradului de compresie asupra maduvei, avand drept consecinta pierderi neurologice din ce in ce mai mari, ajungand pana la paralizie totala si lipsa de control asupra sfincterului. Pentru cei care doresc sa ajute acest suflet de copil putem oferi informatii la telefon: 0250.86.30.93 sau la mama fetei, Irina Petreanu: 0742.969.001."
  • ×