x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

24 Mar 2006   •   00:00
Scrisori

24 martie 2006

  • Birau Corneliu, Suceava: "La data de 3.08.1996 am obtinut prin cupoane nominative certificat de actionar numarul 4810560 la o societate din Suceava, detinand 273 de actiuni si un carnet de proprietar. Sotia mea are si ea nu certificat de actionar obtinut la data de 6.10.1996 la o societate si 39 de actiuni. Unde si cui sa ma adresez sa vad daca am dividende sau nu, sau daca trebuie sa primesc ceva, atat eu, cat si sotia mea, de la societatile respective".
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru ele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni facute publice conform legii.

  • Butunoi Elisabeta, Galati:
  • "Am implinit varsta de 57 de ani la data de 16.01.2006. Am fost pensionata la data de 1.02.2001 cu dosar numarul 17619, cod 10, la limita de varsta, cu o vechime de 30 de ani. Consider ca am fost nedreptatita, deoarece nu mi s-a luat in calcul vechimea, desi la dosar exista adeverinte. Am solicitat o recalculare a pensiei, avand in vedere ca am o pensie de doua milioane de lei. Fostii mei colegi au pensii mult mai mari. Ce pot sa fac in acest sens?".
  • Pitigoi Severian, Valcea: "M-am pensionat pe caz de boala din 1991, avand gradul II de invaliditate. Posed dosar de pensie cu numarul 101448/1991. La data de 22.03.2005 am depus cererea numarul 12879 la Casa de Pensii Valcea, prin care am cerut recalcularea pensiei pentru limita de varsta si vechime integrala. De la acestia am primit instiintare ca la implinirea varstei de 60 de ani si opt luni intrunesc aceasta conditie, deci in martie 2005. A trecut aproape un an si eu nu am primit nici o decizie. Am fost la dansii de multe ori, dar fara nici un rezultat. Va rog sa ma ajutati".
  • Georgescu Ioana, Bucuresti: "M-am pensionat cu decizia numarul 67446 la data de 1.08.1983 cu o vechime de 18 ani, noua luni si 25 de zile. Acum am o pensie de 1.650.000 lei si, de cate ori s-au facut recalculari, mie nu mi s-a marit pensia. Mentionez ca am depus la Casa de Pensii o adeverinta din care rezulta ca la vechimea de munca se adauga sporul de toxicitate pentru 12 ani. Desi am facut cerere de recalculare a pensiei, nu am primit nici un raspuns. Va rog sa-mi spuneti ce am de facut si unde sa ma adresez?".
  • Puipetrescu Stefan, Constanta: "Am o vechime de 38 de ani, din care ultimii 24 la o intreprindere in functia de conducator auto si am lucrat pe basculanta de 16 tone, timp de 12 ore, o saptamana de zi si una de noapte. Am beneficiat de spor de noapte si de alte sporuri in cei 24 de ani, pentru care s-a calculat CAS-ul si a fost si virat, dar nu a fost trecut in cartea de munca. Ni s-a spus ca nu se mai gasesc arhivele si in acest caz nu ne mai pot da adeverinte. La recalcularea din 2005 s-a rotunjit pensia cu 5.000 de lei vechi. Mentionez ca am o pensie de 380 RON. Cat am lucrat am avut grupa a III-a, apoi grupa a II-a, din 1969-1989, si am primit o asemenea adeverinta in acest sens, dar cu o semnatura, iar cei de la Casa de Pensii au refuzat-o. Va rog sa ne spuneti ce putem face pentru a primi drepturile legale refuzate".
  • Feia Adalbert, Bihor: "Nefiind multumit de cuantumul pensiei pe care o primesc in comparatie cu ceilalti colegi pensionari din localitate, care au primit pensia recalculata, m-am adresat Directiei financiar-contabile a UM 02544 Bucuresti in mai 2005. Aceasta mi-a spus sa ma adresez CMJ Bihor pentru intocmirea fisei cu elementele necesare recalcularii pensiei si sa o trimit la directie, deoarece recalcularea se face numai la cerere. La data de 11.07.2005, cu scrisoare recomandata am trimis la UM 02544 Bucuresti documentele cerute de dansii. Dar pana in acest moment nu am primit nici un raspuns la cele solicitate si nici o alta decizie, asa cum au primit colegii mei. Va rog sa binevoiti a ma indruma unde ma mai pot adresa pentru rezolvarea acestei situatii".
  • Simerea Vasile, Suceava: "Am fost pensionat medical la data de 1.03.1996, iar in august 2004, in urma depunerii unor acte doveditoare, am cerut recalcularea pensiei. Incepand de la data de 1.09.2004, mi s-a stabilit o pensie de 2.043.319 lei. Incepand cu luna octombrie 2004, toate pensiile s-au majorat cu 9%, dar la mine nu s-a marit, iar in ianuarie 2005 s-a majorat cu 2,5% rata inflatiei, dar la mine, de asemenea, nu s-a marit. Desi m-am adresat Casei de Pensii Suceava de nenumarate ori, nu am primit nici un raspuns. Mai mult, in martie 2005 am mers personal si am depus documente cu alte sporuri".
  • Rarinca Ion, Galati: "Am iesit la pensie in anul 1999, dupa 34 de ani lucrati in grupa a II-a de munca, dar nu am primit nici o recalculare a pensiei. Casa de Pensii din Tecuci nu mi-a raspuns la cererile facute. Mentionez ca am lucrat ca sofer. Va rog sa ma ajutati sa-mi rezolv aceasta problema". Ionascu Constantin, Olt: "Din data de 30.01.2005 sunt pensionat pe caz de boala. As vrea sa stiu daca ma pot pensiona la limita de varsta sau macar sa trec la pensie anticipata".
    RASPUNS: Trebuie sa va adresati Casei Judetene de Pensii sau de sector sau, daca nu sunteti multumit, la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon infoline 021/ 250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita). Daca nu sunteti multumiti de verdict, va puteti adresa, in final, institutiei Avocatul Poporului, in cadrul careia functioneaza un program zilnic de audiente de luni pana joi, intre orele 9:00 si 16:00, si vineri, intre orele 9:00 si 12:00, asigurat de personalul de specialitate, format din consilieri si experti. Orice informatii privitoare la modalitatea de obtinere a audientelor pot fi solicitate de la Dispeceratul ce functioneaza in acest sens in cadrul institutiei Avocatul Poporului. Sediul institutiei Avocatul Poporului este in municipiul Bucuresti, Strada Eugeniu Carada nr. 3 Sector 3, telefon dispecerat: 021 - 312.71.34, telefon centrala: 021 - 312.94.62, e-mail: avp@avp.ro.

  • Anituloaie Luca Ioan, Valea Oltului:
  • "Locuiesc la 200 km de oras si de sase ani incerc sa obtin un post telefonic, dar este in zadar. Am facut nenumarate cereri la RomTelecom, dar m-au tot amanat. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa mai fac in acest caz?".
    RASPUNS: Va rugam sa reveniti la noi cu adresa la care doriti sa fie instalat postul telefonic, pentru a va putea da un raspuns din partea celor de la RomTelecom.

  • O Asociatie de locatari din Bucuresti:
  • "Fostul administrator al blocului nostru a produs o frauda mare, de peste 100 de milioane. Acum am schimbat-o, dar ea nu vrea sa ne dea actele administratiei. Noi vrem sa facem expertiza contabila. Toti locatarii blocului in care locuim platesc acum penalizari, deoarece am avut oprita apa calda, iar Distrigaz vrea sa ne opreasca gazele. De cateva luni am reclamat la primaria de care apartinem situatia in care ne aflam si la sectia de politie, dar nu ne-a ajutat nimeni pana acum. Noi nu avem cum sa o obligam sa ne restituie actele, si astfel ne enervam degeaba si nu rezolvam nimic. Ce putem face in acest caz?".
    RASPUNS: In aceasta situatie trebuie sa il actionati in Justitie de urgenta pe fostul administrator al Asociatiei de Proprietari, in scopul de a obtine o sentinta definitiva si irevocabila care sa-l oblige pe acesta sa predea documentele. Urmariti punerea in aplicare a acestei sentinte prin intermediul unui executor judecatoresc.

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Afirmatiile domnului Marko Bela in discursul rostit la adunarea populara din 15 martie 2006 la Targu Secuiesc dovedesc clar si fara echivoc atitudinea sovina si ultranationalista a unuia dintre membrii Guvernului Romaniei, vicepremierul Marko Bela. Consiliul Mondial Roman, cu sediul in Los Angeles, California-USA, este revoltat si indignat de mesajul domnului Marko Bela la aceasta adunare. Afirmatiile domnului Marko Bela, precum ca romanii din cele doua judete, Harghita si Covasna, «mananca painea secuilor» sunt complet inacceptabile. Asemenea fraze dispretuitoare si insultatoare incita la conflicte etnice si le inflameaza, cu consecinte devastatoare pentru tara al carei vicepremier este. Toate acestea, intr-o Romanie in care maghiarilor li se permite sa fie reprezentati de un partid creat pe criterii etnice. Consideram ca domnul Marko Bela are datoria morala de a-si cere scuze in public pentru afirmatiile facute si a-si retrage cuvintele insultatoare aduse Poporului Roman. De aceea, Consiliul Mondial Roman cheama la atitudine publica atat clasa politica din Romania, cat si societatea civila si presa din tara pentru apararea demnitatii Poporului Roman, socotind ca este de datoria fiecaruia dintre noi sa combatem si sa repudiem sovinismul, din orice parte ar fi el incurajat."
    Mihai Stan, presedinte
    Neculai Popa, secretar general
    Biroul Director al Consiliului Mondial Roman, Los Angeles, California

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "Am 25 ani si sunt persoana cu handicap locomotor gradul I. As dori sa publicati aceasta mica scrisoare pentru a se vedea cum traiesc persoanele cu handicap locomotor gradul I si sa se stie ca nimeni nu face nimic ca sa putem trai mai bine. Facem si noi, persoanele cu handicap, parte din societatea romaneasca si suntem si noi oameni cu nevoi si nimeni nu ne baga in seama. Pe cupoanele mele se poate vedea o marire a alocatiei sociale pe care o primesc, si anume de 80.000. La acest neajuns am o intrebare: Cum Dumnezeu se poate trai cu suma de 1.580.000 pe luna? As dori sa stiu in tarile din Comunitatea Europeana de ce suma beneficiaza o persoana cu handicap locomotor gradul I, cum sunt eu? Am un carucior electric caruia ii trebuie acumulatori speciali si care costa in jur de 7.000.000 lei bucata. Cum as putea sa-mi cumpar, cand alocatia mea este de 1.580.000 de lei pe luna si la carucior am nevoie de doi acumulatori speciali!? Daca nu i-as avea pe parintii mei langa mine, as fi mort de foame pana acum."
    Carpen Adrian-Mircea
    ×