x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

20 Mar 2006   •   00:00
Scrisori

20 martie 2006

IMPOZITAREA VENITURILOR DIN TRANSFERUL PROPRIETATILOR IMOBILIARE


Cota de impozitare pentru transferul proprietatilor imobiliare a fost stabilita pana la data de 1 ianuarie 2006 la 10% din veniturile obtinute din aceste transferuri. Incepand cu aceasta data, de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, cota de impozit este de 16%.

DEFINITII. Prin transferul proprietatilor imobilare se intelege transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la trei ani inclusiv de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Prin urmare, in cazul in care constructiile si terenul aferent acestora (daca este cazul) sunt instrainate dupa trecerea unei perioade de timp de trei ani, aceste operatiuni de transfer al dreptului de proprietate vor fi scutite de la impozitare.

Nu acelasi regim fiscal il au si operatiunile care privesc vanzarea terenurilor libere de constructii, in cazul acestora din urma, indiferent de perioada care trece intre momentul dobandirii si cel al instrainarii, acestea vor fi impozitate.

Prin "terenuri de orice fel, fara constructii" se intelege: terenurile situate in intravilan sau extravilan, dobandite dupa data de 1 ianuarie 1990. Daca ulterior dobandirii terenului, pe acesta s-a edificat o constructie, acestui teren i se va aplica regimul de impozitare pentru terenurile aferente constructiilor. Pe de alta parte, in cazul in care constructiile au fost demolate, la instrainarea ulterioara a terenului se va aplica regimul de impozitare pentru terenurile fara constructii.

Modalitatea de stabilire a bazei de calcul consta, in principal, in venitul impozabil din transferul proprietatilor imobiliare. Acesta reprezinta diferenta favorabila dintre valoarea de instrainare a proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii si valoarea de baza a acestora. Prin "valoare de instrainare a proprietatilor imobiliare" se intelege: pretul de vanzare declarat de parti, in cazul instrainarii imobilului prin contract de vanzare-cumparare; valoarea stabilita de partile contractante pe baza propriei aprecieri, in cazul transferului dreptului de proprietate prin alte acte incheiate in forma autentica: donatie, renta viagera, schimb imobiliar, dare in plata etc.

"Valoarea de baza a proprietatilor imobiliare", in functie de modalitatea de dobandire, se stabileste avandu-se in vedere, in principal, una din urmatoarele metode: pretul de achizitie pentru bunurile imobile dobandite prin cumparare, majorat cu 5%, sau valoarea imobilului mentionata in act, daca acesta a fost dobandit prin donatie, schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare, contract de intretinere, hotarare judecatoreasca etc., majorata cu 5%; in cazul in care asupra bunurilor imobile obtinute in conditiile enumerate la punctul anterior s-au realizat lucrari de modernizare sau alte lucrari si/sau servicii de natura sa creasca valoarea imobilului, la data efectuarii acestora, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii se va considera ca valoarea de baza este pretul de achizitie plus costul acestor lucrari si/ sau servicii; pentru constructiile noi, costul acestora la data realizarii, dovedit prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii, la care se adauga valoarea terenului aferent stabilita in conditiile prezentei legi; valoarea rezultata din expertizele utilizate de catre camerele notarilor publici, la data dobandirii imobilelor a caror valoare de baza nu se poate stabili prin modalitatile prezentate la punctele anterioare.

SCUTIRE. Operatiunile scutite de la impozitare sunt urmatoarele: aportul in natura al imobilelor la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan dobandite de contribuabil prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate;
b) mostenire sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv;
c) schimb imobiliar.

Stefanica, Dutu & Asociatii
societate de avocati

  • Margan G. Aurel, Gorj: "In anul 1996 am depus la o societate comerciala cu sediul in Bucuresti un certificat de actionar numarul 7953081, eliberat la data de 14.08.1996. Au trecut noua ani si nu stiu care este motivul, de ce aceasta societate nu ne comunica situatia actionarilor. Mentionez ca m-am interesat la sediul acestei societati, dar mi s-a comunicat ca s-a mutat si nu se stie unde. Va rog sa ne ajutati sa stim unde s-a mutat aceasta societate si care este situatia certificatelor noastre." (Este vorba despre Competrol, cu vechiul sediu in Strada General Budisteanu 11 bis).
    RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

  • Gaza Jana, Barlad:
  • "Va scriu in numele mamei mele pe care o cheama Volf Ileana Maria, pensionara, in varsta de 81 de ani. Mama are nevoie pentru recalcularea pensiei de niste adeverinte cu privire la nivelul salariului, primelor din diferite perioade lucrate atat inainte de a se casatori (si se numea Varga Ileana Maria), cat si dupa casatorie, Volf. Problema mamei, pentru care va cer ajutorul si sfatul, este ca nu stim cui sa ne adresam pentru a obtine aceste adeverinte!"
  • Buzila Mircea, Baia Mare: "Sunt de meserie inginer topograf minier, in prezent pensionar. Am solicitat companiei din Bihor, unde am lucrat, adeverinta cu venitul realizat pentru perioada in care am fost angajatul lor. Am trimis cererea la dansii la data de 18.07.2005, dar nu am primit nici un raspuns. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac in aceasta situatie."
  • Crenul Gheorghe, Zalau: "Va rog sa ma ajutati sa-mi obtin adeverinta de salarizare, pentru a-mi putea recalcula pensia. Am urmat Scoala Tehnica Agricola de Cooperatie in perioada anilor 1958 - 1961 in Bucuresti, care apartinea de Uniunea Centrala a Cooperatiei de Consum Bucuresti. Am fost salarizati pe aceasta perioada cu salariile pe care le-am avut in campul muncii. M-am adresat dansilor, dar am primit raspunsul ca nu au gasit statele de plata in arhiva lor, si nu mi-au spus unde s-au depus statele de plata ale acesti scoli, dupa desfiintarea scolii, pentru a ma putea adresa arhivelor de stat."
  • Ciurea Paulina, Ploiesti: "Sunt pensionara de la data de 1.11.1989, dar salariile din primii ani de serviciu nu au fost inregistrate in cartea de munca, adica martie 1953 - iulie 1959, iar in acea perioada ma numeam Petcu, am lucrat in functia de contabil la o intreprindere. De luni de zile ma straduiesc sa gasesc arhiva respectiva, pentru a mi se elibera adeverinta in vederea recalcularii pensiei. Fostul sediu al intreprinderii nu mai exista si arhiva a fost mutata. Va rog daca puteti sa ma informati unde pot gasi aceasta arhiva si cine imi poate elibera adeverinta necesara."
  • Piscan Constantin, Prahova: "As vrea sa ma ajutati sa obtin adeverintele cu salariile de care am beneficiat in perioada cat am lucrat la o societate din Bucuresti. Doresc aceste adeverinte, deoarece am avut sporuri de santier, spor de conducere si alte drepturi. O data cu obtinerea acestor adeverinte sper sa-mi fie recalculata pensia. De asemenea, mentionez ca am lucrat si 10, 12, 16 ore pe zi."
  • Fetcu Ana, Slatina Olt: "Va rog sa ma ajutati sa aflu unde se afla depuse statele de plata cu salariile pe care le-am primit de la urmatoarele institutii, la care am fost angajata, dupa cum urmeaza: Directia Agricola a Regiunii Suceava intre 11.1952 si 11.1955, si Ansamblul Artistic "Ciprian Porumbescu" Suceava, Strada Ion Voda Viteazu numarul 5, pentru perioada 01.01.1956-01.10.1963. Datele sunt necesare pentru obtinerea adeverintelor cu salariile primite pentru recalcularea pensiei."
  • Mihai, Ploiesti: "Va rog sa-mi spuneti unde se afla arhivele statului care detin statele de plata ale unei institutii unde am lucrat si care in prezent nu mai exista. Mentionez ca imi sunt necesare aceste adeverinte pentru recalcularea pensiei."
    RASPUNS: In general, salariile sunt inscrise in carnetul de munca existent - in original sau copie - in dosarul de pensie al pensionarului. Daca salariile nu sunt inregistrate, legea prevede ca acestea pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie. Pentru mai multe informatii trebuie sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau de sector ori la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline 021-250.91.11.
  • POSTA
    Podul de la Hotarele este in pericol
    In numele cetatenilor din comunele Hotarele, Heresti si Cascioarele dorim sa va aducem la cunostinta o problema grava in legatura cu podul vechi de pe Arges, amplasat pe DJ 401. In urma inundatiilor din primavara anului 2005, podul de pe Arges a fost grav avariat. Consiliul Judetean Giurgiu a impus restrictii de circulatie pentru vehiculele cu tonaj de peste 6,5 tone, asta implicand si autobuzele de transport de calatori care depasesc 10 tone fara calatori sau 15-16 tone incarcate, acestea punand in pericol viata calatorilor care fac naveta la Bucuresti zilnic.
    In urma sesizarilor facute de primariile comunelor Hotarele, Heresti si Cascioarele nu s-a luat nici o masura. Patronii autobuzelor ne sfideaza, iar calatorii sunt obligati sa traverseze podul pe jos.
    Deoarece in urma topirii zapezii nivelul Argesului a crescut foarte mult si exista riscul prabusirii podului, va cerem ajutorul pentru ca localitatile de pe malul drept al Argesului sa nu ramana izolate
    Primar Hotarele, Valciu Istrate
    Primar Cascioarele, Gheorghe Cucuta

    APEL UMANITAR
    Ma numesc Martinescu Georgeta, sunt pensionara si am 54 de ani. V-am scris datorita situatiei dramatice in care se afla nepotul meu, Chiselite Ovidiu, care locuieste in Saveni, judetul Botosani. Acesta a fost diagnosticat in luna iulie 2005 cu aplazie medulara si pancitopenie periferica, tratamentul fiind transplant medular. Operatia se poate face doar in strainatate si este foarte costisitoare, 100.000 de euro. Prin eforturile familiei care constau in credite bancare, familia neavand o stare materiala grozava, Ovidiu a fost operat la un spital din Ierusalim, Israel. Dar acesti bani trebuie inapoiati la banci. Ovidiu trebuie sa ramana impreuna cu mama sa in Israel sub supraveghere medicala inca vreo sase luni, avand in continuare nevoie de multi bani. Apelez la bunavointa dumneavostra in speranta ca ii veti salva viata. Am deschis un cont la BCR Botosani, cod. IBAN:RO75RNCB1700000246940002 moneda RON; cod IBAN: RO48RNCB1700000246940003 moneda EURO. Multumim pentru intelegere.
    ×