x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

10 Mar 2006   •   00:00
Scrisori

10 martie 2006

Privilegiile speciale imobiliare


Privilegiul este dreptul recunoscut unui creditor care decurge din calitatea creantei sale de a fi preferat celorlalti creditori, chiar daca acestia sunt ipotecari. Beneficiarul unui privilegiu este, de fapt, un creditor chirografar care are o pozitie privilegiata datorita creantei sale. Privilegiile speciale imobiliare sunt in fond ipoteci legale privilegiate, deoarece trec inaintea ipotecilor propriu-zise. Pentru conservarea acestor prerogative este necesar ca titularul sa conserve privilegiul prin efectuarea formalitatilor de publicitate, care sunt asemanatoare celor privind publicitatea ipotecilor.

VANZATOR. Privilegiul vanzatorului imobilului este reglementat de art. 1737, pct. 1 si 2, Cod Civil. Vanzatorul unui imobil este privilegiat pentru pretul neplatit sau pentru partea din pret neplatita. Privilegiul are drept obiect imobilul vandut. Conservarea privilegiului se face prin inscrierea titlului prin care s-a transferat proprietatea, din care rezulta datoria privind pretul, in registrul de publicitate imobiliara (cartea funciara). De asemenea, persoana care a imprumutat bani cumparatorului pentru plata imobilului catre vanzator se bucura de privilegiu, caz in care se transcrie titlul prin care constata destinatia imprumutului si subrogarea imprumutatorului in drepturile vanzatorului platit cu banii imprumutati.

COPARTASI. Privilegiul copartasilor este reglementat de art. 1737, pct. 3, Cod Civil. Potrivit acestui articol, coerezii sunt privilegiati asupra imobilelor succesiunii pentru garantia impartelii facute intre ei sau a sumelor pe care acestia si le datoreaza intre ei.

Privilegiul nu se aplica numai la indiviziunea rezultata din succesiune, ci indiferent de cauza indiviziunii (cumparare in comun, uzucapiune). Acest privilegiu, care urmareste sa asigure egalitate intre copartasi, se refera de regula la garantia impotriva evictiunii sau la garantia pentru plata sultei. Astfel, in caz de plata a unei sulte, copartasul indreptatit la sulta are privilegiul asupra imobilului si va fi preferat astfel celorlalti creditori.

Pentru conservarea privilegiului se procedeaza la inscrierea privilegiului in registrul de publicitate imobiliara (cartea funciara) in termen de 60 de zile de la data actului de imparteala.

CONSTRUCTOR. Privilegiul arhitectului, constructorului si lucratorului este reglementat de art. 1737, pct. 4 si 5, Cod Civil. Pentru sumele datorate ca pret al construirii, repararii etc. se recunoaste un privilegiu asupra imobilului construit/reparat. Astfel, arhitectul, constructorul sau lucratorul care a construit, reparat un imobil este privilegiat asupra imobilului respectiv. Echivalentul sumelor datorate se stabileste prin expertiza.

Pentru conservarea privilegiului se procedeaza la inscrierea proceselor-verbale de expertiza in registrul de publicitate imobiliara (cartea funciara) pentru determinarea valorii creantei. Persoana care a imprumutat bani beneficiarului lucrarii pentru plata arhitectului, constructorului sau lucratorului care a construit se bucura de asemenea de privilegiu.

Stefanica, Dutu & Asociatii
societate de avocati

  • Hiru Mihai, Bucuresti: "Am 51 de ani si sunt salariat. La varsta de 3 ani am avut poliomielita si in urma acestei boli am ramas cu handicap gradul II. Am fost scutit de impozit pana nu demult. La data de 7.07.2005 mi-a fost reactualizat certificatul de handicapat. Problema pe care o am este ca eu sunt venit din Pitesti in urma cu 17 ani si de atunci am carte de identitate provizorie, care este valabila un an. Anul acesta, in momentul eliberarii certificatului de handicap, cartea mea de identitate mai era valabila o luna si jumatate. Am facut demersuri ca sa am alta pentru a mi se elibera certificatul de handicap, insa mi s-a eliberat cartea de identitate in luna octombrie, iar certificatul in luna iulie. As vrea sa fiu scutit de impozit si pe cele trei luni. Cum trebuie sa procedez?".
    RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap, de unde am aflat ca, "potrivit prevederilor Legii nr. 163/2005 din 1.06.2005, privind aprobarea OUG nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, persoanele incadrate in grad de handicap grav sau accentuat si care au contract individual de munca beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salariu. In acest context si pentru solutionarea cererii dumneavoastra este necesar sa va adresati cu o cerere scrisa angajatorului, anexand o copie de pe certificatul dumneavoastra de incadrare in grad de handicap".

  • Popa Alina, Bucuresti:
  • "Pe langa modul defectuos si ciudat de administrare a utilitatilor Asociatiei de Proprietari, suntem poate singurul bloc din Capitala la care pretul metru cub/apa calda se ridica la fabuloasa suma de 120.000 lei (12 RON). Justificarea administratorului a fost puerila, in sensul ca s-ar fi calculat pretul acesta in functie de pozitia apartamentului, dar si de faptul ca s-a cumulat si pretul caldurii la acesta. Se pare ca administratorul nostru este de neclintit din aceasta functie, cu toate ca suntem peste 400 de apartamente in bloc. La noi in bloc este locul in care se face legea, oare? Ce putem face?".
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari, "in Adunarea Generala se hotaraste: schimbarea membrilor Comitetului Executiv, ai Comisiei de Cenzori, administratorului si se aleg noile organe de conducere. Precizarile HG 400, art. 18, alin. 5, sunt: «a) activitatea de administrare si de intretinere a condominiului, aprobarea lucrarilor de reparatii capitale si reparatii curente ce urmeaza a se efectua in cursul anului, incheierea contractelor cu agentii economici furnizori ai serviciilor si lucrarilor de care beneficiaza asociatia de proprietari, precum si modul de realizare a obligatiilor pe care aceasta le are fata de persoanele juridice sau fizice cu care are relatii; i) Adunarea Generala a asociatiei de proprietari adopta hotarari cu privire la: numarul si functiile persoanelor necesare pentru administrarea si gospodarirea cladirii, functiile care se remunereaza, cuantumul si modalitatea de actualizare a remuneratiilor si ale Statutului Asociatiei de Proprietari (model) - Anexa 2 la Normele Metodologice, art. 11, al. 9, lit. h - Adunarea Generala hotaraste asupra cuantumului salariilor, indemnizatiilor si premiilor pentru personalul angajat cu contract individual de munca sau cu conventie civila de prestari servicii, membri sau nemembri ai asociatiei de proprietari si asupra valorii de contractare (procent, criterii si altele asemenea), in cazul in care managementul cladirii este asigurat de persoane juridice (...) arata cine este factorul responsabil pentru rezolvarea situatiei». Reclamatii privind activitatea administratorului se pot adresa: primariei de sector, unde puteti cere anularea Atestatului, precum si verificarea activitatii Comitetului Executiv si a Comisiei de Cenzori; politiei, unde puteti sesiza comportamentul necorespunzator al administratorului, eventuale suspiciuni privind gestiunea frauduloasa sau furturi si unde puteti adresa o cerere privind efectuarea unei expertize financiar-contabile privind activitatea Asociatiei de Proprietari, precizand faptul ca orice cost al expertizei va fi suportat de dumneavoastra. Solutia imediata este sugerata de HG nr. 400/2003: art. 60, lit. h: «In situatia in care Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari si presedintele acesteia nu-si indeplinesc obligatiile legale ce le revin, potrivit prevederilor legale si statutului, consiliile locale, prin compartimentele de specialitate ale acestora, vor organiza, cu sprijinul unui comitet de initiativa din cadrul Asociatiei de Proprietari, o Adunare Generala care va dezbate probleme ivite in activitatea Asociatiei de Proprietari si, daca este cazul, vor organiza chiar noi alegeri»".

    AM PRIMIT LA REDACTIE
    "De la Revolutie si pana azi, toti ministrii din Sanatate fac «reforme», dar nici unul nu vorbeste de omul bolnav, care este in continuare umilit. Este umilit din momentul imbolnavirii, cand in majoritatea cazurilor trebuie sa apeleze la un medic pe care nu il doreste si in care nu are incredere. Asteapta ore intregi in conditii neplacute, in sali mici, neaerisite cu mobilier scalciat. Ajuns la o reteta dupa un eventual consult, deseori foarte superficial, incepe alergarea la farmacii, unde sunt alte cozi, alte nelinisti.
    In toate legile de pana acum se schimba directori, se fac noi reduceri de personal, dar nu se vorbeste de omul bolnav decat in trecere. Oare mutand taranii din Dabuleni la Viseu se face reforma in agricultura?
    Asa si in Sanatate, daca nu se umbla la cauzele profunde din Sanatate, rezultatele vor fi nule. Trebuie precizat din start: cine se ocupa de studiul acestor cauze, ce se face cu fondurile adunate de la populatie, ce trebuie sa stie din aceste legi fiecare cetatean al acestei tari, cat costa un bolnav in Romania in medie si cat costa fiecare manevra medicala, care sa fie cunoscuta de public.
    Pe omul in suferinta nu-l intereseaza cat costa internarea lui si cine o plateste, il intereseaza valoarea vietii si sanatatii sale si in lumea civilizata nu ar trebui sa-l intereseze nici pe medicul curant. Alte organe se ocupa de acest lucru. Medicul trebuie sa faca tot ce este obligatoriu necesar pentru viata bolnavului si nimic in plus.
    Certitudinea unui stat prosper exista doar daca populatia sa este sanatoasa si viguroasa.
    Este o mare greseala ca Ministerul Sanatatii este condus de oameni total straini de problemele Sanatatii, se vorbeste des si urat la adresa medicilor. Da! Padure fara uscaturi nu exista. Dar va amintiti, oameni buni, ca in momentele grele, cutremure, epidemii etc. medicii au fost prezenti de fiecare data in mod onorabil la datorie. Corpul medical nu a facut niciodata greva, desi masa mare a medicilor este platita la nivel de supravietuire. Cati medici sunt in catalogul celor 300 de oameni foarte bogati din Romania, nici unul.
    Cum este posibil ca azi, la 16 ani de la Revolutie, sa fie localitati fara medici si fara farmacii? Cu ce ofera Ministerul Sanatatii poate oare trai un medic intr-o localitate rurala indepartata de oras?
    Desi ma repet, doresc sa accentuez ca nimeni din conducerea tarii nu vorbeste de omul bolnav, doar de bani, de doctorii care sunt rai si fura bani si medicamente etc. Se stie insa ca viata nu are pret, iar durerea nu are valoare, dar Ministerul Sanatatii are un buget. Cel care pune problema sub forma aceasta nu a avut niciodata un parinte sau copil bolnav care sa primeasca raspunsul la spital ca azi nu avem bani si nu va primim.
    Se pune problema conducerii spitalelor de alte persoane decat medicii, pe care o consider o greseala de neiertat si a caror rezultate se vor vedea peste un anumit interval de vreme.
    Imi permit sa vorbesc dupa o experienta de conducere in Sanatate de 38 de ani, dupa experienta de a pune in functionare spitalul cel mai mare in epoca data in Romania in anul 1970, Spitalul Judetean Constanta. Stimati conducatori, nu va jucati cu sanatatea acestui popor harnic si cumsecade, care a suferit destul in regimul bezmetic trecut si inca starea de sanatate nu i-a revenit. Istoria va va pune la stalpul infamiei."

    Dr. Jurja Ion
    medic pensionar
    ×