x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 27 februarie 2006

Scrisori - 27 februarie 2006

27 Feb 2006   •   00:00
Constantinescu Paula, Bucuresti:
"Am un apartament proprietate personala. Problema pe care o am consta in aceea ca o parte a balconului s-a desprins si exista riscul de a provoca accidente nedorite prin alunecarea sa. Am vorbit cu administratorul blocului, dar nu mi-a fost de ajutor, deoarece dansul sustine ca este proprietatea mea si sa ma descurc. Va rog sa-mi spuneti unde ma pot adresa pentru a-mi rezolva aceasta problema".

RASPUNS: De la Liga Asociatiilor de Proprietari am primit urmatorul raspuns: "Intrucat nu furnizati prea multe amanunte, nu putem sti daca partea in discutie este proprietate comuna sau privata. Va prezentam in continuare cateva repere legale: Conform prevederilor HG 400/2003, art. 23.B, lit. c - modificata prin HG 1386/2003, proprietarii au obligatia sa «contribuie la repararea sau la consolidarea si la mentinerea in stare de siguranta a proprietatii comune indivize din cadrul condominiului...». Art. 46 precizeaza: «Cheltuielile pentru lucrari de intretinere, servicii, reparatii si consolidare la partile de constructii si instalatii aflate in proprietatea comuna indiviza - astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, termoficare, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; acoperis si altele asemenea se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza a fiecarui proprietar, astfel cum este inscrisa in acordul de asociere sau care a fost recalculata conform prevederilor art. 45, alin. 3». Conform legislatiei in vigoare: Legea nr. 114/1996, OG nr. 85/ 2001, HG nr. 400/2003 cu modificarile ulterioare, Asociatia de Proprietari raspunde pentru repararea partilor comune. Reparatiile se pot efectua si de catre proprietarii afectati direct, in intelegere cu Asociatia, urmand ca ulterior sa se recupereze banii de la ceilalti membri ai Asociatiei de Proprietari. Mentionam ca Asociatia de Proprietari poate fi amendata daca nu intreprinde demersurile necesare repararii partilor comune. Daca nu se iau masuri de catre Asociatia de Proprietari, in sensul consolidarii cladirii si pastrarii sigurantei folosintei, ii sfatuim pe toti cei care se afla in situatii asemanatoare sa se adreseze urmatoarelor foruri: Primaria de sector - Serviciul pentru relatii cu Asociatiile de Proprietari; Inspectoratul de Stat in Constructii - careia i se poate solicita analizarea situatiei de catre un specialist, precum si efectuarea unei expertize tehnice ce poate fi folosita ulterior, ca proba, in instanta".

Ciuca Adriana, Bucuresti:
"RomTelecom foloseste pentru facturarea abonamentului si a convorbirilor o valoare mai mare a monedei euro decat este cursul oficial, cam cu 10 centi in plus. De ce se intampla acest lucru?".

RASPUNS: Potrivit RomTelecom, "institutia noastra foloseste cursul de schimb al euro din prima zi a perioadei de consum. Pe factura apare cursul pana la a patra zecimala. De exemplu: 3,6589 lei/euro. Mentionam ca toate aceste informatii sunt inscrise pe factura".

Eugenia Dumitru, judetul Ialomita:
"Sunt pensionata medical cu gradul II de invaliditate, cu diagnosticul poliartrita reumatoidafaza a doua in tratament de fond. Intrebarea mea este: beneficiez de scutirea taxei de abonament la telefonul fix (RomTelecom)? Daca da, imi puteti spune unde sa ma adresez si in baza carei legi sau act normativ pot face aceasta solicitare? Va multumesc".

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am aflat urmatoarele: "Potrivit prevederilor OUG nr. 102/ 1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata prin Legea nr. 519/2002, beneficiaza de prioritate la instalarea postului telefonic si scutire de la plata abonamentului telefonic cu 100 de impulsuri incluse, inclusiv pentru familiile acestora, daca au domiciliul comun, persoanele care sunt incadrate in grad de handicap grav sau accentuat. In cazul in care sunteti posesoarea unui certificat de incadrare in gradul de handicap accentuat, trebuie sa va adresati cu o cerere Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul Ialomita".

S.E., Galati:
"Am fost pensionata cu decizia 1 - 187401 din 03.11.2003, cu pensie anticipata partiala. Stagiul de cotizare: 34 de ani, sapte luni, opt zile. La 27 iulie, sotul meu a decedat subit. Era colonel in rezerva, in varsta de 67 de ani si avea pensie militara. La cererea mea pentru acordarea pensiei de urmas, ca sot supravietuitor, mi se raspunde de la sectia Pensii Militare si Drepturi Sociale ca nu am dreptul la pensie de urmas decat la implinirea varstei de 57 de ani si 10 luni. Atat timp cat sunt pensionara de doi ani, de ce nu pot primi acum pensie militara de urmas?".

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, "dumneavoasta sunteti beneficiara unei pensii anticipate partiale conform art. 50 din Legea nr. 19/2000 si la implinirea varstei standard de pensionare veti trece la pensia pentru limita de varsta. De asemenea, apreciem ca la implinirea acestei varste, de 57 de ani si 10 luni, veti putea solicita Sectiei Pensii Militare deschiderea drepturilor de pensie de urmas dupa sotul decedat. Prin urmare, va indrumam sa va adresati institutiei mai sus mentionate, care este abilitata in furnizarea informatiilor necesare".

EXECUTAREA SILITA
Executarea silita este procedura prin intermediul careia creditorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca sau printr-un alt titlu executoriu, il constrange - cu concursul organelor competente - pe debitorul sau care nu-si executa de bunavoie obligatiile decurgand dintr-un asemenea titlu de a le aduce la indeplinire, in mod silit.

In mod obisnuit, executarea unei hotarari judecatoresti sau a unui alt titlu executoriu se face voluntar si numai in caz contrar se recurge la executarea silita. Executarea silita are loc pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobanzilor, a penalitatilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin acesta, precum si a cheltuielilor de executare.

MODALITATI. Legislatia executionala reglementeaza doua modalitati ale executarii silite, respectiv executarea silita directa si executarea silita indirecta. Se recurge la executarea silita directa atunci cand creditorul tinde sa obtina realizarea in natura a prestatiei care formeaza obiectul obligatiei debitorului inscris in titlul executoriu.

Executarea silita indirecta intervine in situatia in care creditorul, care are de realizat o creanta banesca, urmareste sa-si indestuleze creanta din sumele obtinute prin valorificarea bunurilor debitorului, prin poprirea sumelor pe care acesta le are de primit de la terte persoane ori, in cazul persoanelor juridice titulare de conturi bancare, prin virarea sumei din contul debitorului in contul creditorului.

Pentru a porni executarea silita nu este suficienta existenta unui titlu executoriu, ci creditorul trebuie sa-si justifice urmarirea silita prin existenta unei creante certe, lichide si exigibile.

TITLURILE EXECUTORII. Titlul executoriu este inscrisul care, alcatuit in conformitate cu prevederile legii de organul competent, permite punerea in executare silita a creantei pe care o constata.

Sunt titluri executorii hotararile instantelor judecatoresti, hotararile instantelor Curtii de Conturi, actele autentificate de notarul public, hotararile arbitrale, hotararile judecatoresti straine, cambia, biletul la ordin si cecul, actele de sanctionare in materialul contraventiilor, titluri executorii privind creantele bugetare etc.

PROCEDURA. Executarea silita incepe la cererea creditorului. Cererea de executare depusa la executorul judecatoresc competent si incuviintata de instanta de executare declanseaza procedura de executare silita.

Dupa incuviintarea cererii, instanta va alcatui un dosar de executare la care executorul judecatoresc este obligat sa depuna un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia. Inainte de a se trece la executarea silita a bunurilor debitorului, executorul judecatoresc este obligat sa-i faca debitorului o incunostiintare despre pornirea executarii. Instiintarea cuprinde invitatia adresata debitorului de a executa de bunavoie obligatia sa, inauntrul termenului prevazut de lege si anuntarea ca, in caz contrar, se va proceda la executarea silita.

INTOARCEREA EXECUTARII. Intoarcerea executarii silite reprezinta obligatia creditorului de a-i restitui debitorului tot ce i-a luat prin executarea silita, cand dupa savarsirea executarii intervine anularea titlului executoriu sau numai a executarii. In aceasta situatie bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit, iar in cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea, de catre creditor, a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei.

CONTESTATIE. Actele de executare silita trebuie sa fie indeplinite cu stricta respectare a prevederilor legale, pentru a nu prejudicia drepturile partilor sau ale altor persoane. Pentru a se asigura desfasurarea legala a procedurii de executare silita, s-a creat contestatia la executare, mijlocul procedural prin care partile sau terte persoane vatamate prin executare se pot plange instantei competente, in scopul de a obtine desfiintarea actelor ilegale de executare.

Impotriva executarii silite insasi, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de cei interesati sau vatamati prin executare. Se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege.

Contestatia de executare se poate face in primul rand de partile direct interesate, respectiv creditorul urmaritor si debitorul urmarit, dar si de terte persoane, respectiv tertii vatamati printr-o masura gresita sau ilegala de executare, precum si de procuror.

Contestatia se introduce la instanta de executare. Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se introduce la instanta care a pronuntat hotararea ce se executa. Daca o asemenea contestatie vizeaza un titlu executoriu ce nu emana de la un organ de jurisdictie, competenta de a solutiona contestatia apartine instantei de executare.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
×