x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 30 ianuarie 2006

Scrisori - 30 ianuarie 2006

30 Ian 2006   •   00:00

Simion Ana-Maria, Bucuresti:
"Am o ruda in varsta, care doreste sa afle mai multe date despre numele sau de familie si daca mai sunt persoane cu acelasi nume in Romania. Ce trebuie sa faca persoana respectiva?".

RASPUNS: Ruda dumneavoastra trebuie sa se adreseze la Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor. Aceasta institutie este in masura sa comunice, din punct de vedere statistic, numarul persoanelor care au acelasi nume de familie. Informatia poate fi transmisa pe baza Legii nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Trebuie sa stiti totusi ca in situatia in care persoana respectiva doreste si comunicarea datelor de identificare ale persoanelor avand numele de familie cu pricina, aceasta solicitare intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 677/ 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, ce reglementeaza strict conditiile de furnizare a unor astfel de date (prezenta unui document care sa faca dovada temeiului legal justificat cu privire la informatiile ce ar urma sa fie comunicate si achitarea unor taxe prevazute de lege pentru furnizarea unor date din Registrul Permanent de Evidenta a Populatiei).

Bucur Marilena, Buzau:
"Sunt pensionata pe caz de boala de gradul II si am iesit la pensie inainte de varsta, dupa sotul meu, care a decedat. Primeam doua pensii, dar mi s-a trimis o scrisoare de la Casa de Pensii in care mi s-a spus ca nu mai am dreptul la doua pensii de stat si mi s-a sistat un dosar. Acum mi se opreste suma de 30 RON pe luna. Ce pot face pentru a nu mi se mai opri acesti bani?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Potrivit art. 7 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale in sistemul public, asiguratii nu pot beneficia concomitent de doua sau mai multe prestatii de asigurari sociale pentru acelasi risc asigurat. In concluzie, sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie. De asemenea, sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de trei ani, in baza deciziei casei teritoriale de pensii care constituie titlu executoriu".

Matache Maria, Ilfov:
"Va scriu in speranta ca ma veti ajuta. Am cautat multa vreme un serviciu cu munca la domiciliu, dar nu am gasit. Am doi copii de crescut in varsta de 2 ani si 4 ani si nu pot sa fiu plecata mult timp, pentru ca sunt singura. Am si probleme de sanatate. Eu am terminat un liceu si am lucrat ca muncitor necalificat cativa ani. Va rog sa-mi spuneti care sunt cursurile de recalificare care se organizeaza in aceasta perioada si unde trebuie sa ma duc".

RASPUNS: Va sfatuim sa va adresati la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca a judetului Ilfov, cu adresa in Bucuresti, Soseaua Oltenitei numerele 35-37, telefoane 021-332.37.08 si 021-332.37.63 sau la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cu adresa in Strada Sfantul Dumitru numarul 3, Sector 3 , Bucuresti, telefon 021-313.91.40.

Tudor Andreea, Bucuresti:
"Am o situatie familiala deosebit de grea, am trei copii mici si am fost aruncati in strada pentru ca bunicul care ne avea in grija a murit. Ne chinuim zi de zi, dormim pe la rudele indepartate si nu mai avem putere. Eu muncesc, dar am un salariu de patru milioane cu care nu pot face un imprumut la banca. Din acest salariu nu pot plati o garsoniera, la care chiria este de 80 de euro si sa mai platesc si restul cheltuielilor. Va rog sa-mi spuneti daca este posibil sa beneficiez si eu de un ajutor de la stat".

RASPUNS: Cel mai bine este sa mergeti la primaria de care apartineti si sa aflati de acolo care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a fi ajutata.

Tudor Constantin, Dambovita:
"La data de 23.06.2004 am incetat activitatea in munca la o societate comerciala din judet, beneficiind in continuare de prevederile OUG nr. 22/2004, respectiv de plati compensatorii lunare. La data de 23.11.2004 m-am pensionat, avand o vechime totala de 36 ani si 8 luni. La stabilirea si acordarea drepturilor de pensie nu a fost luata in calcul si aceasta perioada in care am primit plati compensatorii. Am sesizat si CJP Dambovita si CNPAS Bucuresti cu scrisoarea nr. 101210/10.03.2004 la care nu am primit nici un raspuns".

Marc Adam, Nasaud:
"In perioada 1953-1970 am fost cadru militar, iar in 1970-1994 am lucrat in viata civila, iar pana in octombrie 2005 am primit pensia integrala de la Casa de Pensii Bistrita. La recalcularea pensiei perioada cat am fost cadru militar nu s-a putut recalcula, deoarece sunt alte criterii de calcul, si in acest caz urma sa primesc la calcul cu 18 ani mai putin. Conform Legii recalcularii pensiilor de unde si cum sa primesc pensia, intrucat intampin greutati din ambele parti?".

Viorel Muntenus, Brasov:
"In perioada 1972-1974 am fost angajat la Consiliul popular din comuna Sinca, fiind director de camin cultural. Pentru a avea continuitate in invatamant, am functionat si ca profesor si maistru instructor retribuit sase ore pe saptamana si am adeverinte care confirma acest lucru. La recalcularea pensiei pot prezenta aceste adeverinte? De asemenea, in perioada 1997-1999 am functionat ca profesor titular cu norma intreaga si in acelasi timp am predat sase ore saptamanal la o scoala care nu avea profesor de specialitate. Pot prezenta adeverinte pentru cele sase ore, plata cu ora pentru a fi luate in calcul la recalcularea pensiei?".

Bac Steluta, Deva:
"Am locuit in Bucuresti pana in octombrie 2002, cand am plecat definitiv in Deva. De atunci am trimis nenumatare scrisori la Oficiul de Pensii, Sector 3, pentru a mi se trimite dosarul de pensie la oficiul din Deva. La data de 29 septembrie 2005 am fost personal la Bucuresti unde am verificat semnaturile de primire de la avizele postei, care mi-au fost confirmate de portar. Am depus din nou actele doveditoare si mi s-a promis ca se va rezolva in maximum doua luni, dar nu am primit nimic pana in prezent. Este foarte greu ca in fiecare luna sa merg la CEC Deva, care suna la CEC Bucuresti pentru confirmare, si numai dupa aceea pot sa-mi iau pensia. In luna iulie trebuie sa intru la recalculare, dar eu, neavand dosar, nu pot face nimic".

Nanciu Olivia, Calan:
"Sunt pensionara cu vechime completa in munca, cu decizia numarul 108033/26.11.1990. V-am scris in speranta ca ma veti informa cu privire la: care este temeiul legal, ca la recalcularea pensiei mele mi s-a acordat un spor de 4.000 lei, nesemnificativ. Am in prezent o pensie de 311 lei noi. Colega cu care am muncit 27 de ani, in aceleasi conditii, aceeasi unitate, acelasi numar de ani, a primit un spor la reclaculare intre 200.000-500.000 de lei. In luna octombrie am solicitat o explicatie de la Casa de Pensii Judeteana Hunedoara, dar am primit un raspuns neconcludent".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

PREVEDERI PENTRU CALATORIA IN TARI CE NU CER VIZA DE INTRARE
Stabilirea documentelor si a cuantumului sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara, cand calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare (partea a II-a).

Se excepteaza de la indeplinirea conditiilor prevazute de Ordinul nr. 820/2005 cu privire la dovada detinerii unei sume minime in valuta si la dovada scopului si a conditiilor sederii planificate urmatoarele categorii de persoane:
  • a) minorul sub 14 ani, inscris in pasaportul parintilor;
  • b) minorul care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori care sunt stabiliti in statul de destinatie. In aceste situatii se vor prezenta documente doveditoare;
  • c) cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii;
  • d) cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in regim de mic trafic.

    DOCUMENTE. De asemenea sunt exceptati de la indeplinirea conditiilor prevazute de Ordinul nr. 820/2005 cu privire la dovada detinerii unei sume minime in valuta si la dovada scopului si a conditiilor sederii planificate cetatenii romani care prezinta la iesirea din tara urmatoarele documente:
  • a) permis de sedere valabil, eliberat de autoritatile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene;
  • b) document oficial care atesta existenta dreptului de sedere, precum si, dupa caz, de tranzit pe teritoriul altor state decat cele membre ale Uniunii Europene, daca urmeaza sa calatoreasca direct pe teritoriul acelor state.

    ABROGARE. La data intrarii in vigoare a Ordinului nr. 820/ 2005 emis de Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv 1 octombrie 2005, s-a abrogat Ordinul ministrului de Interne nr. 177/2001, pentru stabilirea cuantumului sumei minime in valuta liber convertibila pe care cetatenii romani trebuie sa o detina la iesirea din tara, cand calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul pensii bucuresti primit munca