x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Scrisori - 30 mai 2005

Scrisori - 30 mai 2005

29 Mai 2005   •   00:00
Andrei Ion, Valcea: "Am fost la Casa Judeteana de Pensii, am intrebat daca pot face o cerere pentru a mi se elibera gratuit un bilet intr-o statiune de tratament. Acolo mi s-a raspuns ca nu am dreptul la gratuitati. Va rog sa imi spuneti si mie daca o persoana cu handicap poate beneficia de astfel de gratuitati".
RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Potrivit Legii nr. 343/2004, persoanele cu handicap au dreptul la un bilet pentru tratament si recuperare, o data pe an, in functie de locurile disponibile repartizate Casei Judetene de Pensii".

Albea Maria, Buzau: "Ce trebuie sa fac eu, ca asigurat, pentru a-mi putea procura o reteta compensata sau gratuita?".
RASPUNS: In primul rand, trebuie sa fiti inscrisa la un medic de familie, la care trebuie sa va prezentati pentru o consultatie. Daca este cazul, acesta va va elibera reteta cu medicamente compensate sau gratuite de care aveti nevoie. In unele situatii, medicul de familie va poate da o trimitere catre un medic specialist care, in urma unor consultatii amanuntite, va va acorda reteta corespunzatoare sau va va da o scrisoare medicala pentru eliberarea retetei de catre medicul de familie. De asemenea, puteti beneficia de reteta sau de scrisoare medicala si de la medicii specialisti din spital, la externare. Scisoarea medicala trebuie sa cuprinda, printre altele, si durata pentru care urmeaza sa efectuati tratamentul recomandat. Medicamentele compensate sau gratuite nu le puteti obtine decat de la farmaciile care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. Reteta contine, in mod obligatoriu, urmatoarele date: denumirea furnizorului de servicii medicale (cabinet medical, spital etc.), date de identificare ale asiguratului (nume, prenume, varsta, cod numeric personal, loc de munca etc.), numarul foii de observatie sau din registrul de consultatii, diagnosticul, tratamentul prescris, data eliberarii, codul medicului si specialitatea acestuia, numarul contractului de furnizare de servicii medicale cu Casa de Asigurari de Sanatate si denumirea casei de asigurari. Aceste obligatii revin medicului care elibereaza reteta. Casa de Asigurari de Sanatate la care pacientul vireaza contributia se completeaza pe versoul prescriptiei medicale. Aceasta obligatie revine asiguratului care beneficiaza de reteta. Datele de identificare ale persoanei care ridica medicamentele se completeaza pe versoul prescriptiei medicale, iar numarul medicamentelor cu sau fara contributie personala care pot fi prescrise pentru un bolnav la o consultatie poate fi de 1-3 produse (exceptie fac TBC si diabetul, pentru care se pot prescrie maximum patru produse). Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de 3-5 zile in afectiuni acute, de pana la 8-10 zile in afectiuni subacute si de pana la 30 zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice (cu exceptia bolnavilor de diabet zaharat, pentru care prescriptia poate fi de 60 zile). Reteta este valabila 30 zile de la data emiterii acesteia. Medicii pot prescrie medicamente numai in limita unui plafon maxim pe prescriptie medicala in valoare de 1.000.000 de lei. Pentru cazuri bine justificate exista posibilitatea aprobarii de catre Casa de Asigurari de Sanatate a retetelor care depasesc valoarea de 1.000.000 de lei.

Ralea Paulina, Bucuresti: "Am 74 de ani si sunt pensionara. Actualmente, din cauza bolii, locuiesc cu fata mea. Sunt suferinda de HTA obezitate, am 130 kg, artroza la ambele picioare. Doresc sa-mi spuneti care ar fi procedura prin care as putea obtine deschiderea unui cont curent personal CEC, pentru ca fiica mea sa-mi ridice pensia prin procura. Mentionez ca actualmente ea imi ridica pensia de la oficiul postal de care apartin prin procura. Eu nu ma pot deplasa pentru a merge pana la CEC. Solicit acest cont curent CEC, deoarece la oficiul postal de care apartin sunt planificata sa-mi ridic pensia in ultimele zile ale lunii si astfel eu platesc majorari la gaze, taxe, telefon".
RASPUNS: Potrivit Casei de Economii si Consemnatiuni, "va puteti deschide la CEC un cont curent personal pentru primirea pensiei, prin intermediul fiicei, care are nevoie de o procura in acest sens. Totodata, fiica trebuie sa faca demersurile necesare la Casa Teritoriala de Pensii, pentru virarea drepturilor de pensie in cont curent deschis la CEC. Fiica se va adresa pentru deschiderea unui cont curent personal unei unitati CEC din raza teritoriala unde domiciliati. Pentru a efectua operatiuni in cont, dumneavoastra o puteti imputernici pe fiica printr-o procura speciala sa poata dispune de disponibilitatile din cont, sa poata efectua restituiri de numerar (partial sau integral) si sa poata ridica contra semnatura talonul de pensie si extrasul de cont al titularului. Procura speciala autentica este valabila 18 luni de la data emiterii si trebuie sa prevada si dreptul mandatarului de a ridica (confirma) talonul de pensie si extrasul de cont al titularului, precum si dreptul de a ridica sume din cont".

Teodorescu Mihail, Bucuresti: "Sunt pensionara si am 80 de ani. Sunt operata la amandoi ochii de cataracta si mentionez ca nu posed televizor si nici aparat de radio, dar sunt obligata sa platesc abonament la ambele, cu toate ca sunt urmasa de veteran de razboi. Ce pot sa fac?"
RASPUNS: Trebuie sa mergeti la filiala Electrica de care apartineti si sa faceti o declaratie pe propria raspundere ca nu detineti aparate radio sau tv. Oricum, dumneavoastra beneficiati de 50% reducere la acest abonament, deoarece sunteti urmasa de veteran de razboi.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul cont reteta