x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

08 Dec 2005   •   00:00

8 DECEMBRIE 2005

Csillag Adalbert, Ilfov:
"Sotia mea a murit la 28.04.2005. Stiu ca in astfel de cazuri sotului supravietuitor i se cuvine o suma de bani pentru inmormantarea defunctului. Am fost asadar la Casa de Pensii, care mi-a replicat ca nu era pensionara, deci nu mi se poate da nici o suma de bani. Sotia mea a muncit 26 de ani, trei luni si 25 de zile. Mai avea pana la pensie 11 luni. Primaria, de asemenea, mi-a spus ca, daca vreau, imi dau ei «de pomana» 250 RON. Eu nu vreau pomana de la nimeni, vreau doar ce mi se cuvine legal. Cum fac sa obtin acest drept?".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "In conformitate cu prevederile art. 126 si art. 127 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acestuia, oricare persoana care face aceasta dovada. Cuantumul ajutorului de deces in aceste cazuri este de 9.400.000 lei ROL (940 lei RON). Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie aflat in intretinerea sa si care nu are un drept propriu de asigurari sociale. Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut in cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, respectiv 4.700.000 lei ROL (470 lei RON). In cazul de fata, avand in vedere faptul ca sotia domnului Csillag nu era pensionara si se afla in intretinerea sotului, cuantumul ajutorului de deces acordat este de 4.700.000 lei ROL (470 lei RON). Pentru obtinerea acestei sume, domnul Csillag trebuie sa se adreseze Casei Judetene de Pensii Ilfov (daca dansul este pensionar si domiciliaza in acest judet). Ajutorul de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte: a) cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale; b) certificat de deces - in original si copie; c) actul de identitate al solicitantului; d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul".

Duta Gheorghe, Bucuresti:
"Am facut multe sesizari la RomTelecom, pentru ca telefonul meu este parolat si eu nu am cerut acest lucru. Doresc sa mi se ridice aceasta interdictie pe care o am, in mod nejustificat, de doi ani".

RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la RomTelecom, de unde am primit urmatorul raspuns: "Din investigatiile care s-au facut in urma sesizarii dumneavoastra reiese faptul ca postul telefonic nu este parolat, ci suspendat pentru neplata de la data de 5 octombrie 2005. Pentru reglementarea situatiei este necesar ca titularul postului telefonic pe care il reclamati dumneavoastra sa mearga la orice oficiu comercial si sa plateasca factura telefonica restanta".

Toma Victor, Prahova:
"In anul 1943 am avut un accident la ochiul drept, fapt ce a facut sa pot vedea numai cu ochiul stang, fapt confirmat si de doctorul de specialitate. Dupa acest accident eu mi-am continuat viata si m-am calificat in meseria de dulgher. Am lucrat pana la varsta de 62 de ani, dupa care am fost scos la pensie. Va aduc la cunostinta ca am fost la comisia de expertiza de handicap in Ploiesti in 2004 si am fost incadrat cu gradul IV de handicap. Eu personal sunt nemultumit, in urma acestei expertize. Nu trebuia sa primesc mai mult?".

RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Pentru aprecierea handicapului, in momentul de fata se impune o noua expertiza. Va rugam sa va prezentati la medicul specialist oftalmolog care este in masura sa aprecieze daca au aparut modificari ale acuitatii vizuale".

Viorica Tecles, Mizil:
"Am 70 de ani si sunt vaduva unui colonel de razboi decedat in 2003 si m-am adresat Oficiului de Pensii Militare in aprilie si august 2004, dar nu am primit nici un raspuns. Sotul meu avea o pensie de 4.671.000 de lei si a asteptat recalcularea, dar nu a primit nimic. A iesit la pensie in anul 1987 fortat, deoarece avea rude in strainatate, cu decizia 043035/14.02.1987 si apoi a mai lucrat inca 10 ani. Eu am o pensie de 321 RON din care trebuie sa platesc datoriile casei care fac exact o jumatate din pensie. Medicamentele nu mi le mai pot asigura. De aceea am cerut o jumatate din pensia sotului, dar nu stiu cine trebuie sa-mi aprobe acest lucru".

Smantana Eugeniu, judetul Mehedinti:
"Sunt pensionar militar de la data de 31.05.1973 cu o vechime de 21 de ani, iar in cuponul de pensie din iulie 2004 imi apare o vechime de 15 ani. Nu stiu din ce decizie imi apar acesti ani, deoarece eu am o vechime de 21 de ani. Apare astfel o diferenta de sase ani. Cine a folosit aceasta suma timp de 35 de ani?".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati Casei Judetene de Pensii de care apartineti sau Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in strada Latina numarul 8, sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021 - 250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita).

ARENDAREA
Prin arendare se intelege contractul incheiat intre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator, si arendas, cu privire la exploatarea bunurilor agricole pe o durata determinata si la un pret stabilite de parti.

Arendarea se face prin contract scris, incheiat intre arendator, pe de o parte, si arendas, pe de alta parte. Partile contractante pot fi persoane fizice sau juridice. Arendasii, persoane fizice, pot fi cetateni romani, indiferent daca au domiciliul in tara sau in strainatate. Persoanele fizice trebuie sa aiba pregatire de specialitate agricola, practica agricola sau un atestat de cunostinte agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendatori. Atestatul va fi eliberat de organele abilitate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

Arendasii, persoane juridice, pot fi persoane juridice romane, cu sediul in Romania, inclusiv cele cu capital partial sau integral strain si trebuie sa aiba ca obiect de activitate exploatarea bunurilor agricole si sa prezinte garantiile solicitate de arendator. Partile vor include in contractul de arendare clauze de asigurare a bunurilor agricole, care sunt in sarcina arendasului.

Contractul de arendare se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se depune la Consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile arendate, in termen de 15 zile de la data incheierii. Acesta se inregistreaza intr-un registru special, tinut de secretarul Consiliului local. Taxele de redactare si inregistrare a contractului de arenda sunt in sarcina arendasului. Contractele de arendare incheiate in scris si inregistrate la Consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite in contract.

OBLIGATII. Arendatorul este obligat sa predea bunurile arendate in termenul si in conditiile stabilite, sa garanteze pe arendas de evictiune totala sau partiala si sa execute toate celelalte obligatii asumate prin contract.

Arendasul are obligatia de a folosi bunurile arendate ca un bun proprietar, in conditiile stabilite in contract, de a mentine potentialul productiv al bunurilor arendate, de a le restitui la incetarea contractului, de a cere acordul arendatorului pentru efectuarea eventualelor investitii pe teren, de a plati arenda la termenele si in modalitatile stabilite, precum si de a executa toate obligatiile contractuale.

La incetarea contractului se poate recunoaste arendasului, prin hotarare judecatoreasca, un drept de retentie cu privire la contrapretentiile sale fata de cealalta parte, izvorate din contract.

Impozitele si taxele datorate, potrivit legii, pentru bunurile agricole arendate sunt in sarcina arendatorului. Arendasul este considerat agricultor; impozitele datorate de el pe veniturile realizate din exploatarea bunurilor agricole arendate se platesc potrivit dispozitiilor legale. Arendasul, in calitate de producator agricol, beneficiaza de facilitatile de creditare si impozitare prevazute de actele normative in vigoare. Contractul de arendare poate fi reinnoit potrivit intelegerii partilor si cu respectarea prevederilor legii.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

ERATA
Dintr-o regretabila eroare, in articolul intitulat "Tulburarea de posesie" aparut joi, 1 decembrie, a fost folosit un text de lege neactualizat cu cea mai recenta modificare legislativa: art. 220 Cod Penal a fost modificat prin Legea 247/2005. Astfel, in loc de "Ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. Daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 7 ani. Daca imobilul este in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala", in vigoare este urmatorul text de lege: "Ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 15 ani. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala".
×