x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

21 Noi 2005   •   00:00

21 noiembrie 2005

Sebe Iuliana, Ilfov:
"Doresc sa aflu amanunte despre ajutoarele pentru centrale termice. Mentionez ca suntem mai multe persoane interesate de acest lucru si nu stim unde sa intrebam".

RASPUNS: Ajutorul guvernamental pentru montarea de arzatoare automate sau inlocuirea sobelor ineficiente cu centrale termice este de 1.000 RON pentru achizitionarea unei centrale termice sau de 200 RON pentru un arzator automatizat, numarul maxim de arzatoare ce pot fi achizitionate fiind de trei. Pot beneficia de aceste ajutoare persoanele singure si familiile care au un venit pe membru de familie, cel mult echivalent cu salariul minim brut pe economie (adica 310 RON), au contract individual de furnizare a gazelor naturale si se incalzesc cu ajutorul sobelor de teracota pe baza de gaze. Pentru dobandirea ajutorului guvernamental trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi: sa obtineti un aviz de solutie tehnica de la furnizorul de gaze naturale si sa contactati o firma autorizata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si/sau de catre Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) care sa realizeze proiectul instalatiei de incalzire. Listele firmelor autorizate ANRGN - proiectare si executie a instalatiei de gaz - si/sau ISCIR pentru montarea si autorizarea de functionare a centralei termice (VTP/AF) - sunt afisate la directia teritoriala de munca sau pe site-urile www.anrgn.ro, www. iscir.ro sau www.apict.info. Urmatorul pas este depunerea unui dosar ce include atat aceste doua documente cat si o cerere tip, la directia teritoriala de munca de care apartineti. La primirea documentelor directia va verifica daca va incadrati in conditiile stabilite prin lege si norme, efectuand o ancheta sociala si va da un raspuns in termen de 15 zile de la depunerea cererii. Raspunsul pozitiv va fi insotit de bonul valoric. Odata dobandit, acesta poate fi utilizat pentru achizitionarea centralei sau a arzatoarelor sau pentru realizarea instalatiei de gaz si incalzire.

Stroe Lucica, Bucuresti:
"Am 80 de ani si sunt pensionata pe caz de boala. Am handicap gradul I. In ziarul dumneavoastra am citit un articol despre adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din pensii si care beneficiaza de o indemnizatie lunara de 50%, respectiv 30% din valoarea indemnizatiei lunare. Ce pot face pentru a primi aceste drepturi?".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap cu adresa in Calea Victoriei 194, Sector 1, Bucuresti, telefon: 212.54.38.

Raicu Radu, Bucuresti:
"La data de 13.10.2005 am fost internat de urgenta si urma sa mi se faca angioplastie dar nu mi s-a facut din «lipsa de stenturi», fiind externat pentru 18 zile, timp in care am comandat si procurat trei stenturi, in valoare de 19.460,07 RON. Efectuarea angioplastiei s-a realizat la data de 1.11.2005. Am o pensie de 534 RON din care sa-mi cumpar medicamente, alimente, intretinere si trebuie sa restitui suma imprumutata. Catre ce institutii trebuie sa ma adresez ca sa aflu daca am dreptul sa recuperez suma de 19.460,07 RON sau macar o parte din ea".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu adresa in Calea Calarasilor 248, bl. S19, Sector 3, Bucuresti, telefoane: 302.62.00, 0800.800.950.

Stoica Gheorghe, judetul Bacau:
"Sunt nascut la 3.08.1933 si am fost angajat la data de 1.01.1947 la IF Comanesti in Bacau. Din anul 1947 pana in 1953, asa cum se si vede si in cartea de munca, nu mi s-a trecut salariul, ci doar perioada lucrata. Cand s-a facut recalcularea pensiei nu mi s-au luat in calcul si acesti sase ani. Intreprinderea este desfiintata si arhivele nu se mai gasesc".

RASPUNS: In general, salariile sunt inscrise in carnetul de munca. Daca acestea nu sunt inregistrate, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

POLITICA SOCIALA
Titlul VIII al Partii a treia din Tratatul din 1992 privind Uniunea Europeana detaliaza toate elementele politicii sociale, dand in plus o reglementare concreta unor materii precum educatia, formarea profesionala si tineretul.

Scopul politicii sociale este definit la articolul 117 asa cum a fost modificat prin Tratatul de la Amsterdam, astfel: Comunitatea si statele membre, preocupate de drepturile sociale fundamentale, astfel cum au fost enuntate in Carta sociala europeana semnata la Torino, la 18 octombrie 1961 si in Carta europeana a drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor din 1989, au ca obiectiv promovarea ocuparii fortei de munca, ameliorarea conditiilor de viata si de munca in asa fel incat sa permita armonizarea lor prin progres, o protectie sociala adecvata, dialogul social, dezvoltarea resurselor umane in vederea atingerii unui nivel inalt si durabil de ocupare a fortei de munca si lupta impotriva marginalizarii.

In acest scop, Comunitatea si statele membre pun in practica masuri care tin cont de diversitatea practicilor nationale, in special in domeniul relatiilor contractuale, precum si de nevoia de a mentine competitivitatea economiei Comunitatii. Ele estimeaza ca o asemenea evolutie rezulta atat din functionarea pietei comune, care favorizeaza armonizarea sistemelor sociale, cat si din procedurile prevazute de Tratatul privind Uniunea Europeana si din apropierea dispozitiilor legislative, de reglementare si administrative.

AJUTOR. In vederea atingerii obiectivelor prevazute la articolul 117, Comunitatea sustine si completeaza activitatile statelor membre in urmatoarele domenii:
  • imbunatatirea in special a mediului de munca, pentru a proteja sanatatea si securitatea lucratorilor;
  • conditiile de munca;
  • informarea si consultarea lucratorilor;
  • integrarea persoanelor excluse de pe piata muncii;
  • egalitatea dintre barbati si femei in ceea ce priveste oportunitatile de pe piata muncii si tratamentul la locul de munca.

    In acest scop, Consiliul poate stabili, prin directive, prescriptii minimale aplicabile progresiv, tinand cont de conditiile si regulile tehnice din fiecare stat membru. Aceste directive evita sa impuna constrangeri administrative, financiare si juridice care ar ingreuna formarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

    HOTARARI. Consiliul hotaraste, in unanimitate, la propunerea Comisiei, dupa consultarea Parlamentului European, a Comitetului economic si social si a Comitetului regiunilor, in urmatoarele domenii:
  • securitatea sociala si protectia sociala a lucratorilor;
  • protectia lucratorilor in cazul rezilierii contractului de munca;
  • reprezentarea si apararea colectiva a intereselor lucratorilor si ale angajatorilor, inclusiv administrarea comuna,
  • conditii de angajare pentru cetatenii statelor terte, rezidenti legal pe teritoriul Comunitatii;
  • contributiile financiare pentru promovarea ocuparii fortei de munca si pentru crearea de noi locuri de munca, fara a aduce atingere prevederilor referitoare la Fondul social.

    SUSTINERE. In vederea atingerii obiectivelor prevazute la articolul 117 si fara a aduce atingere celorlalte dispozitii ale Tratatului privind Uniunea Europeana, Comisia va incuraja cooperarea intre statele membre si va facilita coordonarea actiunilor lor in toate domeniile politicii sociale reglementate in acest capitol, in special in materiile care privesc:
  • ocuparea fortei de munca;
  • dreptul muncii si conditiile de munca;
  • formarea si perfectionarea profesionala;
  • securitatea sociala;
  • protectia impotriva accidentelor si bolilor profesionale;
  • igiena muncii;
  • dreptul sindical si negocierile colective intre angajatori si lucratori.

    In acest scop, Comisia actioneaza in stransa legatura cu statele membre, prin studii, avize si prin organizarea de consultari, atat pentru problemele care apar pe plan national, cat si pentru cele care intereseaza organizatiile internationale.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
  • DRAGA REDACTIE
    "Statul Roman a furat si continua sa fure cetateanul de rand. Personal, consider ca mi s-a furat un autoturism, eu facand parte din pagubitii CEC care am depus in anul 1982 suma necesara pentru achizitionarea unui autoturism. CEC, fiind o societate a statului roman, ar fi trebuit sa dea acel autoturism sau sa ne despagubeasca cu sumele depuse la valoarea reala, plus dobanzile aferente. Eu am asteptat 22 de ani. In 1997 am constatat ca firma la care lucram era in declin si era dusa cu voie spre faliment prin gestionarea celor din consiliul de administratie. In final a falimentat, dupa ce noi, prostimea, aveam depuse sume considerabile de bani. Am cumparat un teren in Pasul Tihuta, drum European 576, visand la un punct agroturistic pe Valea Bargaelor. Din cauza slabelor resurse financiare timpul a trecut, bineinteles, dupa o gramada de investitii. In anul 2004 am fost vizitat de o comisie de la drumuri nationale, care mi-a adus la cunostinta intentia de remaniere a drumului. Am incheiat un proces-verbal prin care cedam, contra cost, statului o suprafata de 941 metri patrati, desi pe acea suprafata de teren eu am facut o parte din investitii pentru acel punct agroturistic. A trecut un an de la data incheierii procesului-verbal si nu am primit suma negociata, iar statul, prin reprezentantii sai, a venit cu alta hotie: procesele-verbale de negociere nu mai sunt valabile. Statul roman, printr-o hotarare de guvern, expropriaza suprafetele de teren care intra in calculele necesare remanierii drumurilor, de la proprietarii de drept, fixand o recompensare derizorie, mai ales acelora care au facut investitii pe acel teren. Rog pe cei aflati la putere sa ia masuri de bun simt pentru a inlatura hotiile. Nu este normal ca cei care am muncit si muncim in tara asta sa disperam la vederea autoritatilor statului." Manda Simion, Bistrita
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul socială munca