x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

18 Noi 2005   •   00:00
Scrisori

18 noiembrie 2005

PERSPECTIVE POLITICE ALE UNIUNII EUROPENE


Pe masura inaintarii pe calea integrarii europene, Comunitatea isi consolideaza astazi puterea sa economica, prin mijlocirea programului de definitivare a Pietei Unice si de instaurare a Uniunii Economice si Monetare, care se va baza pe valuta unica. Totodata, Comunitatea isi intareste rolul politic, dezvoltand un proiect paralel de Uniunea Politica. Uniunea Politica are un multiplu continut. Obiectivele sale sunt, indeosebi, o extindere a competentei Comunitatii, intarirea legitimitatii sale democratice si a eficacitatii institutiilor sale.

Printr-o Uniune Politica, la ora actuala, se intelege o politica externa si de securitate comuna, ceea ce inseamna intarirea identitatii Comunitatii si coerenta actiunilor sale pe scena internationala. Prin natura sa inedita, Comunitatea - forma mixta intre un organism international si un stat suveran - joaca un rol international specific, de o mare dificultate. Aceasta dificultate este intrinseca actului sau constitutiv - Tratatul de la Roma - care ii confera ample puteri economice, dar o putere politica limitata.

FORMULARI. Structurile si procedurile de cooperare in materie de politica externa au fost codificate pentru prima oara de catre Actul Unic European din 1987. Ele vor fi precizate mai in detaliu si extinse in cadrul Uniunii politice. Avantul dat de declaratia Schumann din 9 mai 1950 inca persista, aceasta se datoreaza obiectivului ultim pe care si l-a fixat inca de la inceput: Uniunea Politica a Europei; intr-adevar demersul a fost mai intai politic si prima Comunitate europeana - CECA - a avut o motivatie si o ambitie esential politica.

Politica externa si de securitate comuna (PESC) constituie cel de-al doilea pilon al Tratatului asupra Uniunii Europene. Conform Tratatului, PESC are vocatie generala acoperind toate domeniile politicii externe si de securitate a statelor membre, asa cum este definita si aplicata de catre Uniunea Europeana si statele membre.

Obiectivele PESC sunt enumerate in termeni generali:
  • salvgardarea valorilor comune, a intereselor fundamentale, a independentei si integritatii Uniunii, in conformitate cu principiile Cartei Natiunilor Unite;
  • consolidarea securitatii Uniunii sub toate formele;
  • mentinerea pacii si intarirea securitatii internationale, in conformitate cu principiile Cartei Natiunilor Unite, precum si cu principiile Actului final de la Helsinki si cu obiectivele Cartei de la Paris, inclusiv cele privind frontierele externe;
  • promovarea cooperarii internationale;
  • dezvoltarea si consolidarea democratiei si a statului de drept, precum si respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

    POLITICA. Uniunea urmareste realizarea obiectivelor enuntate, definind principiile si orientarile generale ale politicii externe si de securitate comune, luand deciziile privind strategiile comune, adoptand actiuni comune si pozitii comune, intensificand cooperarea sistematica intre statele membre in conducerea politicii lor.

    Politica Uniunii, asa cum este definita prin Tratatul de la Amsterdam, nu afecteaza caracterul specific al politicilor de securitate si de aparare ale anumitor state membre, respecta obligatiile care decurg din Tratatul Atlanticului de Nord pentru anumite state membre care considera ca cerintele apararii lor comune sunt indeplinite in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si este compatibila cu politica comuna de securitate si de aparare stabilita in cadrul acesteia. Se au in vedere si alte situatii speciale, de exemplu unele acorduri bilaterale de asistenta militara, care leaga unele state membre de state terte. Punerea in aplicare a deciziei de aparare a Uniunii Europene nu ar trebui sa impiedice dezvoltarea acestor relatii privilegiate.

    Nu constituie un obstacol in dezvoltarea unei cooperari mai stranse intre doua sau mai multe state membre la nivel bilateral, in cadrul Uniunii Europei Occidentale si NATO, in masura in care aceasta cooperare nu contravine celei care este prevazuta in tratat si nici nu o impiedica.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

  • Rosca Nicolae, Gorj: "Sunt pensionar si bolnav operat pe cord, motiv pentru care nu ma pot deplasa in tara pentru a rezolva, la fata locului, problema pe care o am. Suntem in perioada recalcularii pensiilor. Inainte de anul 1959 in cartea de munca nu se trecea salariul. Din aceasta cauza Casa Nationala de Pensii ne cere sa aducem situatia salariului avut inainte de 1959. Eu nu pot sa ma deplasez si nu am cum sa fac rost de acea adeverinta. Ce pot sa fac?".
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare se dovedesc prin inscrisurile din carnetele de munca sau prin adeverinte, eliberate de angajatori, care isi asuma intrega responsabilitate cu privire la valabilitatea si corectitudinea datelor consemnate in adeverinte. Potrivit prevederilor Legii nr. 78/2005 pentru aprobarea OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, art. (4) si (5), institutiile care elibereaza, la solicitarea in scris a cetatenilor, documentele necesare pentru constituirea dosarelor de recalculare a pensiilor nu vor incasa taxe pentru acest serviciu, documentele respective fiindu-le transmise si prin posta, in termenul legal, daca acestia o solicita".

  • Caplescu Pavel, Drobeta Turnu-Severin:
  • "Am lucrat in perioada octombrie 1956-1963 la o societate, transferandu-ma la o alta la data de 12.10.1963. Pentru cartea de munca am solicitat adeverinta de vechime care a fost trimisa la noul meu loc de munca, dar nu a fost specificat si salariul pe care il aveam acolo. Am facut o cerere in luna iunie la firma rezultata in urma privatizarii, dar nu am primit nici un raspuns. De asemenea, in 1956-1976 am lucrat ca maistu constructor la o alta societate, iar in mai 1975-martie 1976 am fost detasat pe un santier hidrotehnic in Algeria pentru care aici la Grupul de Santiere «Portile de Fier 2» nu figurez si mi s-a recomandat sa ma adresez Antreprizei. Am facut acest lucru, dar fara raspuns. Ce sa fac?".
    RASPUNS: In general, salariile sunt inscrise in carnetul de munca existent - in original sau copie - in dosarul de pensie al pensionarului. Daca salariile nu sunt inregistrate, pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

  • Gheorghe Ilie, Bucuresti: "La o emisiune tv am auzit ca fiecare pensionar, dupa recalcularea pensiei, va primi noua decizie si fisa cu calculul care a condus la noua pensie. Am vorbit cu pensionari care au primit pensiile marite si au spus ca nu au primit aceste acte. Este legal asa ceva sau trebuie sa le ridicam noi, si daca da, de unde?".
  • Otac Gheorghita, Valcea: "Am 45 de ani, nu muncesc, sunt vaduva si nu beneficiez de pensie de urmas desi am trimis actele necesare la Casa de Pensii. Nu am primit nici un raspuns. Cum as putea sa aflu si eu daca ma incadrez la o pensie de urmas?".
  • Udroiu Camelia, Mioveni: "Sunt in concediu pentru ingrijirea copilului din data de 24.12.2003 si sunt platita cu 85%. As vrea sa stiu daca vechimea din aceasta perioada se trece in cartea de munca si cand, imediat dupa perioada de ingrijire a copilului sau doar la pensionare. Ce trebuie sa platesc in aceasta perioada catre stat? Sunt luni in care mi s-a retinut si asigurari de sanatate si CAS, sunt luni in care mi s-a retinut numai asigurarea de sanatate si luni in care nu mi s-a retinut nimic".
  • Barbu Florina, Bucuresti: "Fiind in dezacord cu angajatorul meu, va rog sa ma sprijiniti cu privire la conditiile in care pot pleca in pensie. Am o vechime totala de 33 ani, 3 luni si 21 zile, din care 32 ani, 9 luni si 9 zile am lucrat in conditii deosebite de munca, 6 luni si 12 zile fiind in somaj. In conformitate cu legile in vigoare, la ce data pot iesi la pensie?".
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita) pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Igna Aron, Zalau:
  • "Am fost strungar din 1980 pana in 2004, cand societatea a fost privatizata prin lichidare voluntara. Sunt singura persoana care nu a beneficiat de OG nr. 8/2003. Motivul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Zalau a fost urmatorul: eu din 1996 am fost pensionat de boala gradul III cu drept de munca de patru ore pe zi. Dar mi-am continuat activitatea fara intrerupere. De ce nu mi-au acordat indemnizatia? Sunt recasatorit, am doi copii minori in intretinere si mai platesc pensie alimentara pentru alt copil, am 43 de ani si sunt pensionat pe caz de boala".
    RASPUNS: Pentru a putea beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani trebuie sa faceti dovada realizarii unui stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Puteti beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, deoarece sunteti pensionar si lucrati, in acelasi timp. Totusi, in acest caz, sotia dvs. trebuie sa faca dovada ca nu beneficiaza de aceasta indemnizatie si de concediu. Pentru mai multe informatii va indrumam catre Casa Judeteana de Pensii.

  • Bogles Dumitra, Brasov:
  • "Lucrez de doi ani si jumatate la o fabrica de incaltaminte. Cand m-am angajat am semnat un contract pe doi ani prin care spuneam ca nu-i voi face probleme sau un copil in acest timp. Mi-am respectat contractul dar acum sunt insarcinata in sase luni. Problema este ca sefa mea nu vrea sa-mi plateasca salariul la care am dreptul si ma ameninta ca nu-mi va da prenatalul si ajutorul urmator prenatalului. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac in aceste conditii si ce drepturi am. Mentionez ca sunt angajata cu carte de munca si am CAS-ul platit de doi ani de zile neintrerupt".
    RASPUNS: In cazul in care ati ramas insarcinata dupa expirarea acordului cu firma angajatoare, aveti dreptul la plata indemnizatiei si la concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, deoarece ati lucrat zece luni consecutiv. In cazul in care conducerea societatii la care lucrati refuza sa va plateasca indemnizatia puteti sa le-o dati in judecata deoarece incalca un drept al dumneavoastra.
  • ×