x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

31 Oct 2005   •   00:00

31 octombrie 2005

Drepturile minoritatilor In stadiul actual al evolutiei dreptului international, doua mari principii s-au impus comunitatii internationale in probleme care privesc minoritatile si drepturile omului:
  • primul principiu general recunoscut este acela ca fiecare stat este suveran pe teritoriul sau, ca problemele drepturilor omului sunt de competenta sa si trebuie rezolvate fara nici un amestec strain de catre autoritatile statului in cauza;
  • al doilea principiu este acela ca cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu trebuie persecutati sau discriminati, ca ei trebuie sa beneficieze de drepturi egale cu propriii lor cetateni, iar in plus sa li se asigure mentinerea identitatii culturale, sa li se respecte traditiile si modul de viata, fiind inadmisibile orice incercari de a le anihila drepturile ori de a-i "asimila" cu populatia majoritara.

    Protectia internationala a minoritatilor si-a gasit expresia institutionalizata in Liga Natiunilor. Liga Natiunilor, creata ca o "Societate a Natiunilor", a organizat un sistem de protectie a minoritatilor care, dupa aprecierile unor specialisti, a functionat satisfacator. O data cu dezintegrarea treptata a Ligii Natiunilor, inceputa inca din 1939, s-a dezintegrat si sistemul de protectie a minoritatilor.

    PREVEDERI. La data de 18 decembrie 1992 a fost adoptata Declaratia privind protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau etnice, religioase sau lingvistice. In Declaratie sunt prevazute printre altele:
  • dreptul la existenta si la identitatea nationala sau etnica, culturala, religioasa sau lingvistica;
  • dreptul de participare efectiva la viata culturala, religioasa, sociala, economica si publica;
  • dreptul de participare efectiva la deciziile ce se iau la nivel national si, dupa caz, regional, cand acestea privesc minoritatea in cauza, cu conditia ca aceste decizii sa nu fie incompatibile cu legislatia nationala;
  • dreptul de a stabili si a avea relatii, fara discriminare, libere si pasnice, cu alti membri ai grupului lor sau ai altor grupuri;
  • dreptul de a avea contacte transfrontiere cu cetateni ai statelor cu care sunt legate pe plan national ori etnic, religios sau lingvistic.

    In acelasi timp statelor li se cere sa ia masuri ca, in cazurile in care este posibil, persoanele apartinand minoritatilor sa aiba posibilitatile adecvate de a invata limba lor materna sau sa-si faca studiile in limba lor materna. De asemenea, statele vor lua masuri adecvate, in asa fel incat persoanele apartinand minoritatilor sa poata participa pe deplin la progresul economic si de dezvoltare in tara lor si sa se elaboreze programe care sa fie aplicate pentru realizarea intereselor legitime ale acestor persoane. Totodata, statele vor adopta politici nationale si programe, tinand seama de interesele legitime ale persoanelor apartinand minoritatilor.

    EFICIENTA. Inca de la inceputul crearii Organizatiei Natiunilor Unite, parerea generala era ca, daca drepturile persoanelor erau protejate in mod eficient, nu ar mai fi fost necesar sa se prevada dispozitii speciale cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, religioase sau lingvistice. Cu toate acestea, in 1947, ONU a creat Subcomisia de lupta impotriva masurilor discriminatorii si de protectie a minoritatilor ca un organ subsidiar al Comisiei drepturilor omului. La aceasta solutie s-a ajuns tocmai din cauza greutatilor de a se gasi o solutie uniforma unei atat de complexe si de delicate probleme, cu particularitati proprii fiecarui stat.

    Protectia persoanelor apartinand minoritatilor etnice, religioase sau lingvistice a fost inscrisa si in unele instrumente regionale referitoare la drepturile omului, cu deosebire in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in Carta Sociala Europeana. Formulari specifice si-au gasit locul si in "Declaratia asupra intolerantei" - o amenintare pentru democratie (adoptata de Comitetul Ministrilor in 1981, in mai multe recomandari ale acestui Comitet). In iunie 1992, a fost adoptata Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare. La 1 februarie 1995, Romania a semnat un instrument de mare valoare, si nume, Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale.

    Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

    RASPUNSURI
  • B.I., Mehedinti: "Locuiesc in comuna Simion din Drobeta-Turnu Severin din anul 1986, cand m-am casatorit cu sotul meu, care locuia in aceeasi localitate. In urma unui accident avut in 1998 mi-am pierdut ochiul drept, iar cu celalalt de-abia mai zaresc. Eu si cei doi copii ai mei traim intr-o saracie nespus de mare din cauza faptului ca nu avem nici un venit, nu avem nici un ajutor social de la Primarie. Actualul primar mi-a zis ca nu pot beneficia de nici un fel de ajutor social sau de pensie de nevazatori fiindca sotul meu a avut o altercatie cu el in iulie 1999. Mai mult, in urma inundatiilor din acest an, noua nu ni s-a oferit ajutor de la Primarie, cu toate ca am fost foarte rau afectati de ploi. Apa ne-a luat animalele, fanul, gardul, bucataria, aproape tot. Cel mai mare necaz l-am suferit in 2003, cand sotul meu a luat niste fiare vechi de pe marginile Dunarii. Organele de politie i-au intocmit dosar penal in urma caruia a fost condamnat la doi ani de inchisoare. Din 17.02.2005 am ramas singura cu cei doi copii ai nostri. Am facut in doua randuri dosar de gratiere, dar din cauza hotararii definitive dosarul nu a fost completat. Cu ajutorul vecinilor am putut lua, in august, acea hotarare definitiva din Tribunalul Drobeta-Turnu Severin si am putut intocmi dosarul complet de gratiere individuala pe care l-am depus la sfarsitul lunii august. Va rog sa ma ajutati".
    RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, de unde am aflat ca "stabilirea incadrarii in grad de handicap o face Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti (nu primarul) de pe raza dvs. teritoriala de domiciliu. Sediul comisiei in judetul Mehedinti este in Drobeta-Turnu Severin, Strada Matei Vasilescu 12 A. Acolo trebuie sa va prezentati cu trimiterea de la medicul de familie, referatul de la medicul specialist oftalmolog, rezultatele tuturor analizelor medicale si examenelor oftalmologice (analize, bilete de iesire din spital etc.), plus adeverinta de venit. Pentru a intra in posesia drepturilor si facilitatilor prevazute pentru persoanele incadrate in grad de handicap este necesar sa depuneti certificatul obtinut de la comisie la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mehedinti, cu sediul in Drobeta-Turnu Severin, Strada Traian 89".

  • Grecu Vasile, Gorj:
  • "Am 55 de ani si din 2000 sufar de cardiopatie ischemica cu angina pectorala dureroasa si hernie gastrica. Sunt nevoit sa iau medicamente in valoare de 2.400.000 de lei pe luna, dintr-o pensie de 2.700.000. Medicamentele le cumpar cu retete compensate 90% si 50%. Cu toate acestea, potrivit calculelor, compensatia nu este de 50%, ci de 8%. Cei care au dat aceste legi au cunostinta de acest lucru? Unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine un raspuns care sa ma lamureasca cum este cu retetele compensate? Bolnavii cronici au dreptul la retete gratuite? Pe de alta parte, data la care mi s-a acordat pensia de invaliditate gradul II a fost 01.02.2001, iar incepand cu data de 01.05.2003 mi s-a schimbat gradul de invaliditate de la II la III. Pot beneficia de ultima etapa de recalculare a pensiilor?".
    RASPUNS: Pentru prima problema va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu adresa in Calea Calarasilor 248, bl. S19, Sector 3, Bucuresti, telefon la Directia Relatii cu Asiguratii: 021-302.62.00, int. 236, tel. verde: 0800.800.950. In privinta recalcularii pensiei trebuie sa va interesati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita) pentru a oferi toate amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Mihail Draghici, Bucuresti:
  • "Va rog sa ma ajutati sa gasesc modalitatea legala de repartizare a facturii de caldura. Administratorul imobilului in care locuiesc ia in calculul intretinerii la unele apartamente inclusiv suprafata balcoanelor (aproximativ 12 mp), iar la altele nu. Am sesizat administratia si raspunsul a fost ca asa a fost semnat contractul cu RADET. Va rog sa ne ajutati sa ne lamurim".
    RASPUNS: Potrivit specialistilor de la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat, "conform Hotararii de Guvern nr. 400/2003, modificata prin Hotararea de Guvern nr. 1386/2003, factura de caldura se repartizeaza proportional cu suprafata utila. Suprafata balconului nu este inclusa in suprafata utila. Doar daca s-au facut modificari constructive, atunci pot aparea situatii in care se trece la incalzire si suprafata balconului".

  • Balmez Florin, Bucuresti:
  • "Au trecut zece luni de cand am solicitat la Casa Nationala de Pensii pensia de magistrat in conformitate cu Legea 3003/2004. Dosarul respectiv a stat patru luni la Casa Locala de Pensii a Sectorului 4, la doamna Alice, inregistrat sub nr. 27736/07.10.2004, care in final si-a declinat competenta in favoarea Sectiei Militare de Pensii a Ministerului Apararii Nationale, unde sta de cinci luni (inregistrat sub nr. 125/24.01.2005). Intrucat am iesit la pensie ca magistrat la Casa Locala de Pensii a Sectorului 4, iar dupa 17 ani Sectia de Pensii Militare m-a adoptat temporar, deoarece pensia de capitan din anul 1952 era mai mare decat pensia de procuror, cred ca solutia dreapta ar fi ca pensia de magistat sa-mi fie acordata de Casa de Pensii a Sectorului 4, unde de fapt am fost indrumat la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti. Intre timp am depus un memoriu la Casa Nationala de Pensii (inregistrat cu nr. 7643/25.032005), care a fost indrumat la Sectia Pensii Militare. Cand si cine va rezolva aceasta cauza?".
    RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Potrivit adresei Ministerului Apararii Nationale - Directia Financiar-Contabila nr. 835/04.07.2005, transmisa CNPAS, domnul Balmez Florin a fost inscris prin decizia nr. 059118/07.06.2005 la pensia de serviciu ca magistrat pentru o vechime in magistratura de 22 ani, in conformitate cu prevederile art. 81, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor. Drepturile de pensie au fost acordate incepand cu data de 01.02.2005, respectiv prima zi a lunii urmatoare celei depunerii cererii".

    CONCURS DE FOTOGRAFII DE FAMILIE
    Biblioteca Academiei Romane, MCC, Fundatia Ileana, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii, organizeaza concursul "Strabunicii nostri. Mandria radacinilor. Memoria Fotografiei", pe zone geografice si pe teme. Concursul se adreseaza familiilor, liceenilor si studentilor, acordandu-se premii valoroase. Detalii pe www.ileana-foundation.org. Categorii: "Stravechiul port popular", "Anotimpurile, muncile si lumea satului", "Fotografia document istoric", "Permanenta portului popular", "Cele mai expresive 50 de fotografii", "Minoritati Nationale - Cele mai bune 10 fotografii ale minoritatilor". Fotocopia cu care se concureaza trebuie insotita de cateva randuri privind localitatea de origine a familiei sau despre cea unde traieste, unde a fost facuta fotografia, pe cine reprezinta. Nu se trimit fotografii originale. Mentionati adresa, telefonul. Castigatorii vor fi anuntati pe site si in ziarele partenere media. Adresa la care trimiteti este: Jurnalul National, Piata Presei Libere 1, Sector 1, Bucuresti sau Fundatia Ileana OP 9 - CP 33 Bucuresti.
  • ×