x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

29 Iul 2005   •   00:00

28 iulie 2005

Petrutiu Constanta, Bucuresti:
"Am dori sa stim ce s-a intamplat cu linia 152 care circula de 30-40 de ani. Suntem foarte multe persoane nemultumite pentru ca a fost desfiintata recent si au fost introduse microbuze care sunt neincapatoare, incomode si foarte scumpe. Platim pe luna pentru copiii care merg la scoala 1.200.000 de lei, iar pe bilete scrie Mangalia, Constanta. Ce putem sa facem pentru a se reintroduce linia 152?".

Maria, Bucuresti:
"Suntem mai multe persoane nemultumite pentru ca s-au scos liniile 451 si 450 si au fost inlocuite de maxi-taxi. Platim pe un bilet 25.000-30.000 de lei, ceea ce este enorm pentu noi care avem copii care merg zilnic pe rutele acestea, la scoala".

RASPUNS: De la RATB am primit urmatorul raspuns: "Ca urmare a Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 202/2004, privind aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean limitrof intre municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, s-a hotarat atribuirea licentelor de executie pe 67 de trasee, catre operatori privati de transport public. Atribuirea acestor licente s-a facut in urma unor licitatii, care au fost organizate de Autoritatea Rutiera Romana in luna iunie 2005. Dupa data de 01.07.2005, RATB s-a retras de pe aceste linii, care au fost preluate de operatorii privati de transport". Asadar, faptul este consumat si nu va ramane decat sa va adresati Primariei municipiului Bucuresti cu o sesizare sau o petitie.

Dobrescu Nicolae, Bucuresti:
"Pensionarea la limita de varsta se face pe baza unei cereri? Cine intocmeste dosarul de pensionare? Cat timp ai la dispozitie pentru intocmirea acestui dosar? Cine depune dosarul la Casa de Pensii? Dupa cat timp se emite decizia de pensionare?".

RASPUNS: Din partea Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, am primit urmatorul raspuns: "In conformitate cu prevederile art. 82 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale cu modificarile si completarile ulterioare, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia. Cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului. In perioada esalonarii varstelor standard de pensionare si a stagiilor de cotizare (2014), cererea de pensionare pentru limita de varsta impreuna cu actele doveditoare se depun de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritoriala de pensii in a carei raza se afla domiciliul acesteia. In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III, respectiv persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, in functii elective, membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, precum si persoanele care beneficiaza de ajutorul de somaj, cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare se depun de catre angajator sau institutia care efectueaza plata drepturilor de somaj, dupa caz, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului (art. 167, alin. 2). Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii - art. 86, alin. (1). Actele necesare pentru intocmirea dosarului de pensie sunt: cerere pentru inscrierea la pensie pentru limita de varsta; carnetul de munca; alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata in alte sectoare de activitate; livretul militar; diploma de studii sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si certificarea absolvirii acestora; adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca; adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite; procura speciala pentru mandatar. Persoanele care solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta pot continua activitatea dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare numai cu acordul angajatorului (art. 41 din Legea nr. 19/ 2000). Pentru efectuarea platii pensiei nu este necesara dovada incetarii calitatii de asigurat".

Mioara Calota:
"Am o problema cu vecina mea de deasupra. As dori sa stiu legal ce se poate face. Ea este casnica, nu are barbat si sta cu fiul, nevasta acestuia si copilul lor. Pe langa faptul ca sunt nepoliticosi si dau cu aspiratorul la ora 7:00 dimineata, arunca mereu niste seminte pe geam care ajung la mine pe pervaz si in casa. De cateva zile, camera copilului meu este invadata de niste gargarite si banuiesc ca este din vina lor, pentru ca in restul casei nu au aparut si pentru ca ei pe acolo obisnuiesc sa scuture si sa arunce. Exista vreo posibilitate pe cale legala sa ii oblig sa nu mai arunce ?".

RASPUNS: Puteti incerca sa va adresati cu o sesizare la Primaria de care apartineti.

Un grup de cetateni din bl. M3 si M3 bis, Bucuresti:
"De aproape cinci ani avem o terasa-restaurant aflata pe strada unde locuim in care in fiecare noapte urla muzica. Va rugam sa ne ajutati sa ii luam autorizatia patronului terasei, deoarece nu mai rezistam. Am facut tot felul de sesizari si la Politie, dar credem ca ei iau spaga".

RASPUNS: Va indrumam sa faceti o sesizare la Primaria de sector, la departamentul care se ocupa cu acest tip de probleme.

Covaciu Sorin, Targu-Jiu:
"Pe proprietatea mea am doi stalpi de beton de la doua retele electrice de 6.000 volti care imi tranziteaza proprietatea. Pentru acest lucru pot beneficia de despagubiri de la Electrica? Daca da, ce trebuie sa fac?".

RASPUNS: De la Electrica SA am primit urmatorul raspuns pentru dumneavoastra: "Nu se specifica locatia unde sunt amplasati cei doi stalpi pentru a putea fi identificata, existand posibilitatea ca stalpii sa nu apartina SDFEE Targu-Jiu. In cazul in care gestionarul liniei electrice care tranziteaza proprietatea domnului Covaciu este SDFEE Oltenia - SDFEE Targu-Jiu (care are licenta de distributie pentru liniile respective), conform legislatiei in vigoare, aceste linii sunt de utilitate publica si nu se pot acorda despagubiri pentru existenta instalatiilor electrice pe proprietatea sa".

ORGANIZAREA SI DESFASURAREA EFERENDUMULUI
Referendumul national constituie forma si mijlocul de consultare directa si de exprimare a vointei suverane a poporului roman cu privire la:
  • a) revizuirea Constitutiei;
  • b) demiterea presedintelui Romaniei;
  • c) probleme de interes national.

    In cadrul referendumului, populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate.

    Au dreptul de a participa la referendum toti cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua referendumului inclusiv, cu exceptia debililor sau a alienatilor mintal pusi sub interdictie, precum si a persoanelor condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale. Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.

    REVIZUIREA CONSTITUTIEI. Initiativa si procedura revizuirii Constitutiei sunt supuse normelor prevazute prin Constitutie, iar organizarea si desfasurarea referendumului se stabilesc prin lege.

    Organizarea si desfasurarea referendumului cu privire la revizuirea Constitutiei, precum si rezultatul acestuia sunt obligatorii. Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma aprobata de Parlament?". Rezultatul referendumului se stabileste in functie de majoritatea voturilor valabil exprimate pe intreaga tara.

    DEMITEREA PRESEDINTELUI. Referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute prin Constitutie. Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?".

    Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale

    PROBLEME DE INTERES NATIONAL. Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national. Sunt considerate probleme de interes national:

    1. Adoptarea unor masuri privind reforma si strategia de dezvoltare economica si sociala a tarii;

    2. Adoptarea unor decizii politice deosebite cu privire la:
  • a) regimul general al proprietatii publice si private;
  • b) organizarea administratiei publice locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
  • c) organizarea generala a invatamantului;
  • d) structura sistemului national de aparare, organizarea armatei, participarea fortelor armate la unele operatiuni internationale;
  • e) incheierea, semnarea sau ratificarea unor acte internationale pe durata nedeterminata sau pe o perioada mai mare de 10 ani;
  • f) integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice;
  • g) regimul general al cultelor;
  • h) reforma justitiei si combaterea coruptiei.

    Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul tarii.

    Stefanica, Dutu & Asociatii, societate de avocati
  • APEL
    Ma numesc Capatana Carmen si sunt din Bucuresti. Fiica mea, in varsta de 17 ani, este diagnosticata cu insuficienta aortica gradul II si stenoza aortica gradul II accentuat. Boala ei s-a agravat, avand nevoie de o interventie chirurgicala constand in inlocuirea valvei aortice. Eu sunt hipertensiva cu oscilatii de tensiune, am atacuri de panica, am tumoare la cap la glanda hipofita si trebuie sa fac o tomografie care costa 3.000.000 de lei vechi. Va rog din suflet, daca puteti, ajutati-ne sa mai vad si eu un zambet pe chipul fiicei mele care sufera enorm. Am deschis un cont in lei la Raiffeisen Bank, pe numele Apetrei Petra Carmen, cu numarul: RO 19RZBR - 0000060006550267. Pentru alte informatii: 0724. 993.972.
    ×