x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

24 Iun 2005   •   00:00

24 iunie 2005

Anton Florina, Arad:
"Am lucrat timp de doi ani, dupa care un an am fost in somaj. Acum sunt gravida in trei luni, iar somajul mi s-a terminat. Va rog sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani."

RASPUNS: Somajul este considerat stagiu de cotizare, deci puteti beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani si de indemnizatia aferenta.

G.I., Bucuresti:
"Ma adresez dumneavoastra cu rugamintea de a fi sprijinit in rezolvarea situatiei neplacute din imobilul in care locuiesc. S-au constatat diverse nereguli in administrarea si gestionarea fondurilor banesti ale asociatiei noastre, nereguli facute mai ales de fostul contabil-casier - Balan Dumitru - , dar si de fostii presedinti-administratori, precum si de cenzori. Acesti oameni au prejudiciat asociatia cu 286,7 milioane de lei. La sfatul Politiei am angajat un expert contabil, care, in urma cercetarii actelor, a intocmit un raport de expertiza contabila extrajudiciara. Pe baza acestui raport, noi, locatarii, am facut plangeri la Procuratura, Sect. 4, si la Politia Capitalei, cu rugamintea de a ne sprijini in recuperarea prejudiciului de 286,7 milioane de lei. S-a intocmit dosarul de cercetare penala nr. 1.110.254/ martie 2004. In prezent ne aflam la al treilea termen de judecata in procesul penal. Dupa ce noi, locatarii, am facut cunoscute vecinilor nostri aceste nereguli, contabilul si presedintele-administrator au trecut la injurii, reclamatii, presiuni, denigrari si au facut reclamatii la adresa expertilor contabili. Ce putem face in acest caz?"

RASPUNS: Potrivit specialistilor de la la Liga Asociatiilor de Proprietari - Habitat: "Avand in vedere complexitatea spetei prezentate, este recomandat sa va adresati vinerea, intre orele 12:00 si 14:00, la sediul nostru din Bd. Natiunile Unite nr. 5, bloc 110, domnisoarei avocat Druc Bianca - pentru consultatii juridice gratuite. Cu o programare prealabila se poate stabili o intalnire cu reprezentantul Politiei de Proximitate a sectorului".

Voicu Ioana, Bucuresti:
"Va scriu in numele a peste 50 de actionari la Schela Foraje Videle SA. Noi am primit dividende in anul 1998 si in 1999. In 2000 am fost angajati ca avem de primit 1.600.000 de lei, bani pe care nu i-am primit nici azi. Cand sunam, ni se spunea ca ii vom primi, dar pana in prezent noi nu am primit nici un ban. Ce putem face in acest caz?"

RASPUNS: Orice societate care are actiuni distribuite public este obligata sa anunte Burselor unde sunt tranzactionate, in presa si in Monitorul Oficial, datele AGA, ca si date despre activitatea sa. Informatii puteti obtine si de la o filiala locala a unei societati de servicii de investitii financiare, care este autorizata sa intermedieze tranzactionarea actiunilor la una dintre cele doua Burse. Publicul interesat poate consulta si site-urile: www.rasd.ro (pentru societatile cotate la Bursa Electronica Rasdaq) si www.bvb.ro (pentru cele cotate la Bursa de Valori Bucuresti), unde sunt disponibile rapoartele societatilor emitente de actiuni, facute publice conform legii.

P.M:
"Lucrez la o cresa. In ianuarie am primit salariul marit, asa cum s-a spus in Guvern, dar pe luna februarie si martie l-am primit ca in decembrie 2004, adica nemarit. Ne-am adresat la Prefectura, la Ministerul de Finante, dar nu am rezolvat nimic. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa facem pentru a ne rezolva aceasta problema."

RASPUNS: Pentru aceasta problema trebuie sa va adresati la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartineti, deoarece angajatorul este obligat sa va acorde in continuare salariul marit, asa cum a facut in luna ianuarie a acestui an.

Sorina Mateiu, Bucuresti:
"Am auzit ca s-ar fi prelungit perioada in care este valabil un cazier. Este adevarat? Ar fi bine daca este asa, pentru ca am picat de mai multe ori la scoala de soferi si trebuie de fiecare data sa stau in aglomeratii la cozi pentru a face altul".

RASPUNS: Intr-adevar, valabilitatea cazierului judiciar a fost prelungita de la o luna la sase luni. El va fi eliberat persoanelor fizice in cel mult zece zile de la data solicitarii, daca cererea este depusa la unitatea de politie din localitatea de domiciliu a solicitantului sau in cel mult 30 de zile, in celelalte situatii.

Sinescu Oana, Iasi:
"Lucrez din mai 2004 la o firma particulara. Abia de la 1 februarie 2005 mi s-a incheiat contractul de munca. In iulie voi da nastere unui copil si, datorita faptului ca nu voi indeplini conditiile de indemnizatie pantru cresterea copilului pana la 2 ani, va adresez urmatoarea intrebare: fiind nevoita sa lucrez in continuare pentru a-mi intretine copilul, cine din familie are dreptul sa beneficieze de indemnizatie pentru cresterea copilului si in ce conditii? (In afara de tatal copilului, care la momentul actual nu are venit)".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, telefon Infoline - 021 - 250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

ACTUL JURIDIC CIVIL (continuare a articolului publicat in 17 iunie 2005)
Daca in articolul anterior am prezentat clasificarea actelor juridice in functie de rolul vointei partilor in stabilirea continutului lor, importanta si efectele pe care le produc, in articolul de astazi vorbim despre clasificarea in functie de momentul producerii efectelor, raportul dintre ele, modalitati si scopul acestora.

Dupa momentul producerii efectelor lor, actele civile se impart in: acte intre vii (inter vivos) si acte pentru cauza de moarte (mortis causa). Actele juridice intre vii sunt actele in care intentia partilor trebuie sa produca efecte inca din timpul vietii lor, deci nu sunt conditionate de moartea autorului ori autorilor lor. Majoritatea actelor sunt "inter vivos"; astfel de acte sunt: vanzarea-cumpararea, schimbul, locatiunea, mandatul etc. Actele "mortis causa" se savarsesc in considerarea mortii autorilor lor, deci, isi produc efectele dupa moartea autorilor lor. Ele au menirea, de regula, sa determine, in functie de acest eveniment, soarta patrimoniului ori a unor bunuri singulare, apartinand autorilor lor. Un astfel de act este testamentul.

DENUMIRE. Dupa reglementarea si denumirea lor legala, se disting actele tipice (numite) si actele atipice (nenumite). Sunt acte tipice (numite) actele care au o reglementare proprie si o denumire stabilita de lege. Astfel de acte sunt contractele civile si actele unilaterale.

Unii autori spun ca pot fi acte tipice si actele carora legiuitorul le-a dat o reglementare speciala (particulara), dar nu le-a atribuit si o denumire speciala (particulara). Este atipic (nenumit) actul care nu are reglementarea si denumirea proprii, intrucat partile pot gasi variate feluri de contracte pentru a imbraca operatiile pe care le savarsesc, fara a fi tinute sa se adapteze neaparat la vreunul din tipurile de contracte numite. Un astfel de act este contractul de vanzare cu clauza de intretinere, in cazul acestuia neaplicandu-se regulile de la contractul de renta viagera.

Actul nenumit este carmuit de normele generale ale actului juridic civil ori ale celui mai apropiat si carora li se aplica regula: exceptio est strictissimae interpretationis.

MODALITATI. Dupa legatura lor cu modalitatile (termen, conditie, sarcina), se impart in acte pure si simple si acte afectate de modalitati. Este pur si simplu actul juridic civil care nu cuprinde o modalitate: termen, conditie ori sarcina. Unele acte civile sunt incompatibile cu modalitatile; este cazul actului de optiune succesorala (acceptarea ori renuntarea la mostenire) ori cazul actului de recunoastere a filiatiei.

Este afectat de modalitati actul juridic civil care cuprinde o modalitate. Unele acte civile sunt esentialmente acte afectate de modalitati; citam, in acest sens: contractul de imprumut, contractul de vanzare cu clauza de intretinere (in care este prezent termenul), contractul de asigurare, contractul de donatie cu sarcina.

RAPORT. Dupa raportul dintre ele, actele civile se impart in principale si accesorii. Este principal actul juridic civil care are o existenta de sine statatoare, soarta sa nedepinzand de soarta juridica a altui act juridic. Majoritatea actelor juridice este formata din acte principale. Este accesoriu acel act juridic a carui soarta juridica depinde de soarta altui act juridic, principal. Ca acte accesorii, mentionam: clauza penala, fidejusiunea (art. 1652 Codul civil), gajul, ipoteca conventionala, arvuna.

SCOP. Dupa legatura cu cauza (scopul), distingem intre actele cauzale si cele abstracte. Aceste tipuri de acte prezinta, in dreptul nostru, un interes destul de redus. Trebuie totusi mentionat ca "nevoile" vietii, ale circuitului civil, au impus crearea unor titluri carora sa li se poata asigura o larga circulatie, tertii dobanditori fiind astfel pusi la adapost de viciile actului juridic initial de dobandire. Aici este vorba de acte juridice abstracte, cum sunt: obligatiile CEC, cambiile sau conosamentele etc.

Este cauzal actul juridic a carui valabilitate implica analiza cauzei ori a scopului sau; daca scopul lipseste, este imoral ori ilicit, actul juridic cauzal e lovit de nulitate. Este abstract actul juridic civil care este detasat de elementul cauza, valabilitatea sa neimplicand analiza acestui element. Astfel de acte sunt cele constatate prin titlurile de valoare, adica prin inscrisuri care incorporeaza operatiuni juridice "NEGOTIUM".

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

SCRISOARE DESCHISA
"Stimate domn’ Presedinte,
V-am ales, ca n-am avut pe cine alege mai bun, toti sunteti o apa si un pamant. In lozinca «Sa traiti bine» trebuia scris «Sa traim bine». Genocidul nu a fost in 1989, este la ora actuala, si de ce? Eu vorbesc in numele meu, dar cred ca sunt ecoul sutelor de voci din popor. Exterminati batranii - cu 4.500.000 cum pot trai doua persoane bolnave? De ce nu ne obligati sa ne sinucidem, ca ne-ati condamnat la o agonie lenta care tot acolo ne duce, la moarte. Pentru noi nu sunt bani. Bine, accept acest lucru, dar nu accept ca Guvernul, Senatul si alte institutii sa aiba bani pentru tot ce se aude si se vede clar. Unui demnitar nu-i prieste masina autohtona, nu se poate deplasa decat in masini luxoase si nu poate locui intr-o casa cum a trait pana-n Revolutie. De ce si de unde atata risipa? Daca suntem saraci, de ce nu punem umarul toti, incepand de sus, sa strangem cureaua si sa iesim din saracie? Unde sunt promisiunile din campania electorala? Le-ati uitat, domnule Basescu. V-ati atins scopul, si gata. Nu stiti ca exista un Dumnezeu, ca altfel v-ati uita in jur si ati vedea realitatea cu alti ochi. Nu dati vina pe fenomenele naturii pentru tot ce se intampla, pentru ca sunt semne destul de clare de la Domnul care vede nedreptatile comise. Vrem sa intram in UE. Bun si frumos, dar de ce cu sacrificiul poporului sarac? Ca poporul trage, nu bogatii care s-au procopsit pe spinarea noastra. Sincera sa fiu, s-ar putea face multe lucruri bune daca ar fi in preajma Presedintiei oameni de buna-credinta, nu vampiri. Gasiti solutii si pentru batrani! Meritam acest lucru, pentru ca v-am dat viata. Toti aveti parinti, nu ne lasati de izbeliste. Nu uitati ca mai sunt alegeri, noi nu va cerem imposibilul, ci un pic de atentie. Coborati pe strada si vedeti cum se traieste, in mizerie!"
Coman Magdalena, Brasov
×