x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

12 Mai 2005   •   00:00


  • 13 mai 2005
  • Firan Elena, Gorj:
    "Cum as putea sa fac sa ma inscriu la o masina noua in programul de schimbare a parcului auto?".

    Leanca Ioan, Vatra Dornei, jud. Suceava:
    "Am o Dacie cumparata in anul 1987 si care merge inca. Va rog sa-mi spuneti unde as putea sa o predau pentru una noua, Logan sau Solenza. Unde trebuie sa ma adresez, ce firma poate veni sa ridice masina, ce acte trebuie?".

    RASPUNS: De ceva vreme proprietarii care detin masini uzate au inceput formalitatile pentru obtinerea celor 30 de milioane, avans pentru o masina noua. De acest program beneficiaza proprietarii de autoturisme mai vechi de 12 ani, care au motor, sasiu, caroserie si tren de rulare si, daca le-au avut din fabricatie, catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului. In cazul in care sunteti pensionar puteti sa transferati masina pe numele unuia dintre copii, care are capacitate financiara pentru a obtine un credit bancar, puteti sa o vindeti la targul de masini sau sa o duceti la REMAT sa o casati, sa fiti platit la kilogram de fier vechi, fara a intra insa in acest program. Actele necesare sunt: actul de identitate (copie); certificatul de inmatriculare, copie legalizata; certificatul de predare a autoturismului pentru casare, copie legalizata; certificatul de radiere a autoturismului uzat (original); acte de succesiune, de casatorie (daca este cazul); nota de acceptare eliberata de producatorul sau importatorul autorizat. Pasii sunt urmatorii: va inscrieti pe lista unuia dintre producatorii sau importatorii validati pentru achizitionarea unei masini noi, in acest program. Dupa verificare primiti o nota de acceptare. Inscrierea este valabila 30 de zile de la primirea notei de acceptare, timp in care trebuie sa predati autoturismul uzat unui REMAT care, dupa verificarea notei de acceptare, a certificatului de inmatriculare a autoturismului si a actelor de identitate, va elibereaza certificatul de predare in vederea distrugerii (chitanta care corespunde celor 30 de milioane de lei). Va prezentati la politie pentru radierea autovehiculului, in baza actului de casare, si apoi la producatorul sau importatorul la care v-ati inscris, unde vi se scad cele 30 de milioane de lei din valoarea masinii noi. Aceasta poate fi cumparata in rate sau cu "banii jos".

    Calin Aurel, Bucuresti:
    "Am handicap locomotor din nastere. Din 2002 nu am mai luat indemnizatie. Am pensie pentru persoana cu handicap de 1.750.000 de lei. Problema este ca de doi ani mi-am pierdut casa si locuiesc in Sectorul 3, la matusa mea, care refuza sa-mi faca mutatia la dansa, si astfel eu am in buletin trecuta adresa de la casa pe care am pierdut-o. Nu stiu ce pot face in acest caz si nu stiu cum sa obtin abonament RATB si indemnizatia de handicapat".

    RASPUNS: De la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "Este necesar sa va clarificati situatia locativa, adresa de domiciliu, fara de care nu se pot face platile cuvenite ca persoana cu handicap. Adresati-va in acest sens sectiei de politie de pe raza de domiciliu, dupa care luati legatura cu Directia Generala de Asistenta Sociala din sectorul de domiciliu, pentru a fi luat in evidenta. La Directie veti prezenta actul de identitate, certificatul de persoana cu handicap, adeverinta de venituri si cerere pentru punerea in drepturi".

    Buculei Annelore, Rasnov, jud. Brasov:
    "Sunt licentiata in litere si drept si as vrea sa stiu ce trebuie sa fac pentru a-mi echivala studiile in Italia, in conditiile in care voi obtine drept de rezidenta pe teritoriul acestui stat. Care sunt pasii de urmat pentru aceasta problema?".

    RASPUNS: Trebuie sa va adresati la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educatiei. Programul de audiente este: luni, miercuri si joi, intre 12:00 si 16:00. Programarile in vederea vizarii se vor face numai telefonic la numerele: 315.74.30; 314.26.80, interior 498, 328. Mai multe amanunte gasiti si pe Internet la adresa: http://www.edu.ro/cnred.htm.

    Nistor Bianca, Bucuresti:
    "Locuiesc in Bucuresti si am absolvit facultatea de biologie cu master in resurse biologice. Am lucrat ca profesor de biologie timp de sapte ani, dar de un an nu mai lucrez. As avea posibilitatea ca biolog sa lucrez in laborator sanitar, in domeniul mediului, in cercetare, dar nu am gasit nimic. Va rog sa ma ajutati".

    RASPUNS: Incercati sa va adresati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, ce are adresa in Strada Sfantul Dumitru 3 , Sector 3 , Bucuresti, telefon 313.91.40, www. anofm.ro. La ora la care scriam aceste randuri erau cateva posturi disponibile in domeniul dumneavoastra.

    Chena M. Gheorghe, Jimbolia:
    "Am avut o vechime de 37 de ani grupa a II-a si am iesit la pensie in septembrie 2000 cu suma de 1.200.000 lei. Mentionez ca in 1997 am pus ordonanta, deoarece m-am imbolnavit. Meseria mea este de tractorist rutierist. In anul 2004 am apelat la Casa de Pensii a judetului Gorj pentru a mi se recalcula pensia. Cererea mi-a fost respinsa, spunandu-mi ca nu pot beneficia de recalculare. Dar colegii mei care nu au avut grupa a II-a si nu au avut spor de conditii grele au plecat cu Ordonanta 10, au iesit cu o pensie de 2.300.000 lei. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac si unde trebuie sa merg pentru a mi se recalcula pensia".

    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

    Dragnea Mirela, Bucuresti:
    "Am si eu o mare nelamurire: pe durata concediului pentru ingrijirea copilului cine imi plateste indemnizatia pentru cresterea copilului: intreprinderea la care lucrez sau Ministerul Muncii?".

    RASPUNS: Plata indemnizatiei se face de catre persoanele juridice sau fizice la care sunteti angajata cu contract individual de munca. Trebuie sa mergeti in fiecare luna la sediul angajatorului pentru a va ridica cuantumul salarial sau, daca aveti card, banii vor fi expediati direct in contul dumnea-voastra.

    Mocanu Ion, Babadag, jud. Tulcea:
    "Va rog, daca va puteti interesa in legatura cu cresterea melcilor si comercializarea acestora, deoarece consider ca terenul pe care-l detin este prielnic cresterii acestora. Doresc sa stiu daca exista intreprinzatori in tara sau in strainatate cu care sa pot lua legatura".

    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la Directia pentru Dezvoltarea Afacerilor, cu adresa in Bdul Octavian Goga 2, Sector 3, Bucuresti, telefon 021-327.34.02, 021-327.35.65, fax: 021-327.34.68, e-mail: ddab@ccir.ro sau sa va documentati pe Internet despre aceasta afacere.

    DREPTUL DE PROPRIETATE IN DEVALMASIE

    Dreptul de proprietate in devalmasie, forma a dreptului de proprietate comuna, se caracterizeaza prin faptul ca titularii sai nu au determinate nici macar o cota-parte ideala, matematica, din dreptul de proprietate asupra unor bunuri nefractionata in materialitatea lor. Devalmasia poate rezulta din lege si din conventia partilor.

    Legislatia in vigoare reglementeaza un singur caz de devalmasie legala. Este vorba de dreptul de proprietate devalmasa a sotilor asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Devalmasia poate rezulta si din conventia partilor in situatia in care doua sau mai multe persoane, prin acordul lor de vointa valabil exprimat, pot stabili ca anumite bunuri pe care le dobandesc impreuna sau separat, intr-o anumita perioada de timp, se vor afla in proprietatea lor devalmasa.

    COMUN. Potrivit Codului Familiei, "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor". Asadar, izvorul dreptului de proprietate in devalmasie a sotilor consta in faptul dobandirii de bunuri, in timpul casatoriei, de catre oricare dintre ei.

    Exercitarea dreptului de proprietate devalmasa a sotilor are caracter organizat prin lege. Potrivit Codului Familiei, sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele. Oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi, este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot.

    Asadar, sotii pot sa stabileasca, de comun acord, modul in care vor exercita atributele dreptului de proprietate in devalmasie. In ipoteza in care oricare dintre soti incheie singur acte de administrare, folosinta si dispozitie asupra bunurilor comune, se presupune ca are si consimtamantul celuilalt sot. Prin urmare, legea instituie o prezumtie de mandat tacit reciproc intre soti, in temeiul careia, atunci cand unul dintre soti exercita prerogativele proprietatii asupra bunurilor comune, se presupune ca actioneaza atat in nume propriu, cat si ca reprezentat al celuilalt sot. Prezumtia este relativa, putand fi inlaturata pentru fiecare act in parte, atunci cand celalalt sot va proba ca s-a opus incheierii actului.

    RESTRANGERE. Mandatul tacit reciproc poate fi restrans prin vointa sotilor. Restrangerea poate fi conventionala sau unilaterala si se poate referi numai la un anumit act sau anumite acte juridice privitoare la un bun sau anumite bunuri.

    Mandatul tacit reciproc de reprezentare intre soti este limitat sau restrans in mod expres prin lege. Potrivit Codului Familiei se excepteaza de la regula mandatului reciproc actele de dispozitie cu privire la terenuri si constructii, bunuri comune. Asadar, nici unul din soti nu poate savarsi asemenea acte daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot.

    Dreptul de proprietate in devalmasie inceteaza in momentul desfacerii sau incetarii casatoriei. In realitate, prin desfacerea sau incetarea casatoriei, dreptul de proprietate se transforma, in plan intelectual, intr-o proprietate pe cote-parti.

    APEL UMANITAR

    "Are varsta lui Hristos". Asa se spune despre un om care implineste 33 de ani. Nu este un prag al suferintei peste care ar trebui sa treaca oricine in viata, dar Carmen Kircusi, la "varsta lui Hristos", urca pe drumul Golgotei... Crucea ei este leucemia acuta monoblastica de care sufera (LAM4 CR2 - e prescurtat diagnosticul pe actele medicale). Dupa un tratament cu citostatice, Carmen a facut o recadere, iar fara un transplant (autolog de celule stern), zilele ei sunt numarate... Poate fi salvata in Romania, la Centrul de Transplant Medular din Targu-Mures, insa are nevoie de 39.000 de euro, atat cat costa operatia. Pentru femeia din Bals, singura avere este fetita de 7 ani, care plange asteptand-o acasa, ori de cate ori se interneaza in spital. Nu are de unde sa adune banii, nu are cum sa lupte ca fiica ei sa nu ramana orfana. Are doar "varsta lui Hristos". Si te implora sa o ajuti, in numele Celui care a patimit pe cruce. Si-n numele fetitei ei...

    Mai multe informatii se pot obtine la telefon 0745.49. 74.47, iar donatii se pot face in conturile deschise la BCR sucursala Bals, judetul Olt: lei - RO39RNCB 383045900 1309701; euro - RO78RNCB 3830 0003857 0002; USD - RO51 RNCB383000013857 0003.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul bucuresti soti proprietate