x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

17 Mar 2005   •   00:00

18 MARTIE 2005
Elena si Mihai Adoichitei, com. Helegiu, jud. Bacau:
"Am doi copii cu handicap, unul are 22 de ani si gradul II de handicap, iar al doilea are gradul III de handicap si 8 ani. Primul are pensie, dar cel mic a primit ajutor social doar trei luni, iar acum cei de la primarie refuza din diverse motive sa-i acorde ajutor social. Va rugam sa ne spuneti ce putem face in acest caz. A doua problema este legata de pensii. Am fost pensionat pe caz de boala gr. III in anul 1999. In 2002, fara sa fiu chemat la oficiul fortelor de munca, mi s-a intocmit dosar pentru pensie pentru limita de varsta. La 02.10.2002 am primit decizia de pensionare pentru limita de varsta cu suma stabilita de 895.341 lei, suma care ma nemultumeste. Ce sa fac?".

RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Primaria comunei Helegiu, de unde am aflat ca dumneavoastra, chiar daca ati fi depus un dosar in acest sens, nu ati fi putut beneficia de ajutor social deoarece venitul familiei dumneavoastra este de 3.450.000 de lei, iar plafonul prevazut de lege pentru patru persoane este de 2.725.000 de lei. Pentru a doua problema va indrumam sa va adresati la Casa Jdeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11.

Arizan Florica, Bucuresti:
"Sunt nascuta in iulie 1950 si am drept de pensie anticipata cu penalizare. Sunt laboranta, iar din anul 1991 lucrez si in schimbul de noapte (III). Nu este mentionat in Cartea de Munca, dar pentru orele lucrate in schimbul III primesc retributie de 25%. Va rog sa-mi spuneti daca in calculul pensiei este luata si aceasta retributie a orelor de noapte. Mentionez ca suma primita se adauga la retributia tarifara din care sunt retinute toate impozitele, inclusiv contributia pentru pensie si asigurarea de sanatate".

RASPUNS: De la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale am primit urmatorul raspuns: "Pentru activitatea desfasurata in schimbul III, respectiv de noapte, conform prevederilor art. 72 din Legea nr 57/1974, personalul care lucreaza in schimbul de noapte si are program de lucru de 7 ore primeste retributia cuvenita pentru 8 ore. Atunci cand programul de lucru in timpul noptii este de 8 ore, pentru munca prestata se acorda un spor de 15% din retributia tarifara, daca timpul lucrat noaptea reprezinta cel putin jumatate din programul de lucru. La unele intreprinderi, sporul pentru munca in timpul noptii poate fi de pana la 25% din retributia tarifara. Astfel, sporul pentru munca in timpul noptii, de 15-25%, acordat in conditiile prevazute la art. 72 din Legea nr. 57/1974, modificata si republicata in 1980, este luat in calcul la stabilirea punctajului mediu anual".

Popa Nicoleta, com. Runcu, jud. Gorj:
"In anul 1996, am facut o cerere pentru instalarea unui telefon fix. Cand s-au instalat telefoanele in sat eu nu mi-am gasit cererea inregistrata. Am facut o alta cerere in 10.11.2003. Mentionez ca mama mea este nevazatoare gradul I permanent. La RomTelecom SA Targu-Jiu am depus si cererea anterioara, dar si anexa de la nevazatori, care prevede prioritate in cazul ei. In sat se tot instaleaza telefone, dar mamei, nu. Va rog, daca puteti sa ne ajutati".

RASPUNS: Potrivit RomTelecom, "in evidenta institutiei nu exista cererea de instalare din anul 1996 la care faceti referire, ci doar cea din 10 noiembrie 2003, careia, din pacate, nu ii putem da curs deoarece nu exista conditii tehnice favorabile. In acest moment, nu putem estima un termen exact pentru solutionarea cererii".

Bogdan Mirela, com. Buntesti, jud. Bihor:
"Am 36 de ani si am doua fetite, de 11 si 9 ani. In prezent lucrez ca educatoare calificata, dar din cauza lipsei de copii, am doar noua, lucrez cu jumatate de norma, patru ore pe zi. Tot asa si sunt platita, iar vechimea o am pe jumatate. Am un salariu brut de 3.110.190 de lei, salariul de incadrare este de 2.400.000 de lei, iar cel net este de 2.500.000 lei. Deoarece fetele sunt trecute la mine, nu am impozit pe salariu. Mentionez ca in anul scolar 2002/2003 am lucrat cu norma intreaga. V-am scris deoarece sunt insarcinata de patru luni si m-am interesat la oficiul de pensii si la fortele de munca Beius, de unde mi s-a raspuns ca nu pot beneficia de concediul pentru ingrijirea copilului de 2 ani, deoarece nu am zece luni lucrate anterior nasterii, cu norma intreaga. De asemenea, sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinate fiind platita pana la 31 august, pentru ca nu sunt titulara. Este normal ca cele aflate in situatia mea sa nu beneficieze de concediu?".

RASPUNS: Deoarece ati lucrat cu jumatate de norma nu veti putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. Conform Codului Muncii, stagiul de cotizare este direct proportional cu numarul de ore lucrate. De asemenea, pentru ca aveti incheiat un contract pe o perioada determinata si nu sunteti titulara, nu veti putea beneficia nici de concediu medical.

Jojea Doina, Rasnov, jud. Brasov:
"Am un baiat, Jojea Marius Vasile, nascut la data de 17.08.1973. La data de 25.12.1989 s-a imbolnavit, iar la inceputul lunii ianuarie 1990 am fost cu el la medic. Ni s-a spus sa mergem cu el la spital la Targu-Mures sau Bucuresti. La Targu-Mures ne-au spus ca este suspect de tumoare pe creier si trebuie sa mergem cu el la Bucuresti. La Spitalul «Bagdasar» a fost operat si dupa operatie ni s-a spus ca ar fi bine sa-l pensionam pe caz de boala. La Brasov i-am facut actele necesare si din aprilie 1994 a fost calificat ca o persoana cu handicap gradul II permanent si a fost pensionat. De atunci a inceput calvarul. Doamna doctor Elena Paun din comisie ne cheama in fiecare an la revizuire. Nu stim din ce motiv, dar anul trecut a fost chemat la comisie in luna august, iar doctorul la care am fost trimisi l-a trecut din gradul II in gradul III. El nu poate lucra deoarece are lipsa o bucata de craniu".

RASPUNS: Pentru a rezolva situatia in care va aflati trebuie sa va adresati in scris la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap cu adresa in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 194, Sector 1 si sa anexati copii dupa documentele medicale si certificatele de incadrare in grad de handicap, emise in anii 2000-2004.

Stoica Florinel, Ploiesti, jud. Prahova:
"Am fost salariat la RomTelecom SA din 1977 si pana in 2004. De la data de 1.04.2004 am fost disponibilizat, sunt somer de noua luni si mai am trei luni. Mi-am cautat de lucru, dar nu mi-am gasit nimic. Sunt disperat caci am o sotie bolnava, doi copii in scoala si traim dintr-un somaj de 2.325.000 lei. Am 50 de ani, sunt de profesie sofer categoria B, C, E. Va rog sa-mi dati un sfat".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca cu sediul in judetul Prahova, Ploiesti, Strada Nicolae Iorga numarul 1, sau sa sunati la numarul de telefon 0244-57.73.80. De asemenea, puteti sa urmariti bursa generala a locurilor de munca organizata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) la data de 15.04.2005, bursa se va desfasura la nivel national. Sediul ANOFM este in Strada Sfantu Dumitru numarul 3, Sector 3, Bucuresti, sau puteti suna pentru mai multe informatii la numarul de telefon: 021-313.91.40. De asemenea, puteti urmari bursele locurilor de munca ce vor fi organizate in orasul dumneavoastra.

CONTRACTUL DE REPREZENTARE
TEATRALA SAU MUZICALA

Prin contractul de reprezentare teatrala ori de executie muzicala, titularul dreptului de autor cedeaza unei persoane fizice sau juridice dreptul de a reprezenta ori de a executa in public o opera actuala sau viitoare, literara, dramatica, muzicala, dramatico-muzicala, coregrafica ori o pantomima, in schimbul unei remuneratii, iar cesionarul se obliga sa o reprezinte ori sa o execute in conditiile convenite.

Se pot incheia contracte generale de reprezentare teatrala sau de executie muzicala si prin intermediul organismelor de gestiune colectiva.

CONDITII. Contractul de reprezentare teatrala sau de executie muzicala se incheie in scris, pe o durata determinata ori pentru un numar determinat de comunicari publice. Contractul trebuie sa prevada termenul in care va avea loc premiera sau singura reprezentare ori executie a operei, dupa caz, caracterul exclusiv sau neexclusiv al cesiunii, teritoriul, precum si remuneratia autorului. Intreruperea reprezentarilor sau executiilor, timp de doi ani consecutivi, daca nu s-a prevazut un alt termen prin contract, da dreptul autorului de a solicita desfiintarea contractului si daune pentru neexecutare, potrivit dreptului comun.

Beneficiarul unui contract de reprezentare teatrala sau executie muzicala nu il poate ceda unui tert, organizator de spectacole, fara consimtam‚ntul scris al autorului sau al reprezentantului sau, in afara de cazul cesiunii concomitente, totale sau partiale, a acestei activitati.

OBLIGATIILE CESIONARULUI. Cesionarul este obligat sa permita autorului sa controleze reprezentarea sau executarea operei si sa sustina in mod adecvat realizarea conditiilor tehnice pentru interpretarea lucrarii. De asemenea, cesionarul trebuie sa trimita autorului programul, afisele si alte materiale tiparite, recenzii publice despre spectacol, daca nu este prevazut altfel in contract.

Cesionarul este obligat sa asigure reprezentarea sau executarea publica a operei in conditii tehnice adecvate, precum si respectarea drepturilor autorului, sa comunice periodic titularului dreptului de autor numarul de reprezentatii sau de executii muzicale, precum si situatia incasarilor. In acest scop, contractul de reprezentare teatrala sau de executie muzicala trebuie sa prevada si perioadele de comunicare, dar nu mai putin de o data pe an. De asemenea, cesionarul trebuie sa plateasca autorului, la termenele prevazute in contract, sumele in cuantumul convenit.

Daca cesionarul nu reprezinta sau nu executa opera in termenul stabilit, autorul poate solicita, potrivit dreptului comun, desfiintarea contractului si daune pentru neexecutare. In aceasta situatie, autorul pastreaza remuneratia primita sau, dupa caz, poate solicita plata remuneratiei integrale prevazute in contract.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

DRAGA REDACTIE

Sambata, 12 martie 2005, ora 10:30, Biserica "Sf. Constantin si Elena", 12 copii asteapta sa fie crestinati, numai dupa ce s-a platit "taxa parintilor" de 500.000 de lei (50 de lei). Ora 11:15 - incepe ceremonia ce se desfasoara ca pe banda rulanta. Ora 12:00 - sfarsitul ritualului si momentul "birului".

Nasii sunt chemati pe rand in altar si li se cer: 1.500.000 de lei spaga preotilor (150 de lei), 100.000 de lei taxa luminii (10 lei), 50.000 de lei (5 lei) pentru femeia care cara apa.

Si in final toata lumea este multumita, mai putin cei indreptatiti sa se simta multumiti sufleteste ca si-au crestinat copiii.

Precizez ca pentru acesti bani nu s-au eliberat chitante (desi au fost cerute), iar preotii s-au facut ca nu ne aud. Rusine bisericii si acelor preoti!

Va multumesc pentru atentia acordata acestei epistole si as dori sa putem schimba ceva, cat de putin, din mentalitatea uneori invechita a oamenilor. Mihaela Sarbu
×