x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

14 Mar 2005   •   00:00

15 MARTIE 2005
Cojanu Vica, Bucuresti:
"Vreau sa va intreb in numele mamei mele, Spiridon Maria, in varsta de 83 de ani, daca beneficiaza de 1 ha de pamant sau suma de 15.000.000 lei asa cum am citit anul trecut in ziarul dumneavoastra? Mentionez ca este vaduva urmasa a lui Spiridon Stan, invalid de razboi, prin Decretul 110/1995. A primit medalia Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial".

RASPUNS: Nu ati precizat daca ati depus dosarul cu actele necesare la primaria de care apartineti. In cazul in care l-ati depus, potrivit celor de la Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, suma stabilita pentru veteranii de razboi sau urmasii acestora, care nu pot beneficia de pamant, a inceput sa se distribuie de catre prefecturi inca din luna noiembrie. Deocamdata s-a sistat temporar aceasta actiune pana se stabileste bugetul, insa se va relua in curand. Daca nu ati primit pana acum nimic, puteti cere relatii la primarie sau puteti intreba la telefonul 021/315.75.60.

Lungu Valentina:
"Sunt asistent personal al mamei mele si sunt angajata cu carte de munca la primaria Gura Vadului din data de 14.10.2003. Nu am primit niciodata spor de vechime. Altii, din alte locuri primesc, dar noi - suntem 20 de asistenti - nu primim. Ni se spune de la primarie ca nu avem dreptul. Este adevarat?".

RASPUNS: Potrivit specialistilor din Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap "in cazul asistentilor personali, vechimea in campul muncii este considerata in functie de perioada cat persoana a fost incadrata numai ca asistent personal".

Ionut, Bucuresti:
"Sunt nascut la 20.05.1980. am terminat Politehnica, facultatea de Chimie Tehnologica Bucuresti, am facut si stagiul militar timp de sase luni. Din 2004 imi caut de lucru corespunzator studiilor si nu gasesc. As vrea sa ma angajez cu contract de munca in armata, pe baza de voluntariat, dar nu stiu cum sa procedez".

RASPUNS: Pentru a afla cum va puteti angaja cu contract de munca in armata trebuie sa va adresati la biroul de recrutare al Ministerului Apararii Nationale cu sediul in strada Al. Haiducului numarul 3-5, sector 6, Bucuresti sau la telefon: 4102220 interior 2975.

Pasol Dobre Maria, com. Toporu, jud. Giurgiu:
"Apelez la dumneavoastra pentru a ma ajuta sa clarific situatia in care ma aflu. Sunt nascuta in anul 1917 si sunt sotia veteranului de razboi Pasol Dobre, decedat la 12.05.1983. De peste doi ani, Electrica Giurgiu imi factureaza gresit consumul de electricitate si taxele radio-tv. Eu nu am radio sau televizor si totusi platesc pentru ele. Mentionez ca am 88 de ani si am triplu handicap, locuiesc intr-o casa paraginita si am o pensie de 1.100.000 de lei. Electrica Giurgiu imi ia lunar 65.000 de lei, suma cu care eu as cumpara 13 paini. As vrea ca situatia sa intre in legalitate. Va rog sa ma ajutati".

RASPUNS: De la filiala Electrica Muntenia Sud SA am primit urmatorul raspuns: "Doamna Pasol nu a fost scutita de la plata taxelor radio-tv deoarece domnia-sa nu a fost titular de contract de furnizare si nici nu a adus la cunostinta furnizorului de energie electrica, prin cerere scrisa, insotita de documente doveditoare, drepturile de care beneficiaza prin lege. De abia la doi ani de la decesul sotului sau, fostul titular al contractului de furnizare a energiei electrice, respectiv in luna decembrie 2004, doamna Pasol s-a adresat la «Electrica Muntenia Sud» - SA - Sucursala Giurgiu, solicitand scutirea de la plata taxelor radio-tv, in baza prevederilor legislatiei in vigoare privind scutirea de la plata taxei lunare pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune, a pensionarilor proveniti din sistemul pensiilor pentru agricultori. Dna Pasol a fost informata asupra necesitatii de a incheia contractul in nume propriu, dupa care va beneficia de scutirea solicitata, conform cererii de scutire si a documentelor prevazute de lege. Avand in vedere varsta inaintata a petentei si dificultatea de deplasare, petitia a fost solutionata favorabil, in luna decembrie 2004, prin deplasarea unui reprezentant al Centrului de Relatii cu Clientii - Sucursala Giurgiu, la domiciliul doamnei Pasol, unde i s-a incheiat contract de furnizare pe numele sau. Precizam faptul ca pentru perioada februarie 2003 - decembrie 2004, contravaloarea taxelor radio-tv achitate de doamna Pasol ii va fi restituita, conform optiunii, prin diminuarea contravalorii facturilor ce se emit in anul 2005, pana la epuizarea acestei sume. Totodata, ulterior incheierii contractului de furnizare a energiei electrice, a fost emisa o factura cu suma care urmeaza a fi restituita".

David Maria, com. Bordusani, jud. Ialomita:
"Sotul meu este decedat, iar el a avut dintr-o relatie anterioara o fata. Pe acest copil l-am crescut de la varsta de 3 saptamani. In prezent, fetita este eleva in clasa a IX-a, iar anul acesta va implini 17 ani. Problema noastra este aceea ca am tot incercat la Primarie sa obtin suplimentul de alocatie pentru fata, dar nu am reusit. Desi am depus toate actele, cei de la Primarie ne refuza din diverse motive. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac pentru a-mi rezolva aceasta problema".

RASPUNS: Ne-am interesat pentru dumneavoastra la Primaria comunei Bordusani si am constatat ca dansii cunosc situatia dumneavoastra. Ni s-a spus ca dosarul pentru acordarea suplimentului de alocatie este rezolvat si se afla la Slobozia. Dumneavoastra trebuie sa mergeti la Primarie si veti intra in posesia banilor pentru fata, doar ca nu vi se vor plati retroactiv, ci fata va beneficia de alocatie doar un an, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Bondor Valeria, Bucuresti:
"Am postul telefonic cu numarul 682.29.01 si sunt urmasa de veteran de razboi. Am depus la RomTelecom actele doveditoare pentru a beneficia de reducere de 50% in luna iulie 2004 si pana acum nu au fost probleme. Acum a venit factura pentru perioada 16 februarie-15 martie in care este trecut asa: abonament - 180.000 de lei, convorbiri - 55.500 de lei + 1.900 de lei, total + TVA - 282.600 de lei. In subsol, dupa total este trecut «refuz gratuitate 1.507.831 de lei». Nu stiu ce inseamna acest lucru si nu pot sa platesc o asemenea suma, aproape cat pensia mea. Ce sa fac?".

RASPUNS: De la RomTelecom am primit pentru dumneavoastra urmatorul raspuns: "RomTelecom nu se face vinovata de situatia semnalata. Eroarea care a dus la refuzul gratuitatii de care ati beneficiat pana acum se datoreaza Casei de Pensii a Sectorului 4, si nu angajatilor RomTelecom.

S-au luat masurile necesare pentru reglementarea situatiei, urmand ca suma care v-a fost imputata acum sa fie scazuta intr-o factura viitoare. Dumneavoastra va trebui sa platiti doar convorbirile plus TVA, mai exact suma de 68.417.86 de lei".

Malaiasi Vasile, Campulung-Muscel:
"Am lucrat ca foschist la centrala termica pe combustibil lichid si la autobaza calatori 6, in conditii deosebit de grele. Domnul director al companiei refuza fara temei legal acordarea grupei a II-a care a fost inscrisa in cartea de munca, cu semnatura si stampila domniei-sale. Ce pot sa fac?".

RASPUNS: Trebuie sa va adresati Inspectoratului Teritorial de Munca din Pitesti, Bulevardul Republica numarul 11, sau puteti obtine informatii la numarul de telefon: 0248/223408.

CESIUNEA DREPTURILOR DE AUTOR

Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale. Cesiunea drepturilor patrimoniale ale autorului poate fi limitata la anumite drepturi, pentru un anumit teritoriu si pentru o anumita durata. Drepturile patrimoniale ale autorului sau ale titularului dreptului de autor se pot transmite prin cesiune exclusiva ori neexclusiva. In cazul cesiunii exclusive, insusi titularul nu mai poate utiliza opera in modalitatile, pe termenul si pentru teritoriul convenite cu cesionarul si nici nu mai poate transmite dreptul respectiv unei alte persoane. Caracterul exclusiv al cesiunii trebuie sa fie expres prevazut in contract.

In cazul cesiunii neexclusive, titularul dreptului de autor poate utiliza el insusi opera si poate transmite dreptul neexclusiv si altor persoane. Cesionarul neexclusiv nu poate ceda dreptul sau unei alte persoane decat cu consimtamantul expres al cedentului. Cesiunea unuia dintre drepturile patrimoniale ale titularului dreptului de autor nu are nici un efect asupra celorlalte drepturi ale sale, daca nu s-a convenit altfel. In cazul cesiunii dreptului la reproducere a unei opere se prezuma ca dreptul la distribuirea copiilor unei astfel de opere a fost, de asemenea, cesionat, cu exceptia dreptului la import, daca nu se prevede altfel prin contract.

CONTINUT. Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie sa prevada drepturile patrimoniale transmise, modalitatile de utilizare, durata si intinderea cesiunii, precum si remuneratia titularului dreptului de autor. Absenta oricareia dintre aceste prevederi da dreptul partii interesate de a cere anularea contractului. Cesiunea drepturilor patrimoniale privind totalitatea operelor viitoare ale autorului, nominalizate sau nenominalizate, este lovita de nulitate absoluta. Existenta si continutul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale se pot dovedi numai prin forma scrisa a acestuia. Fac exceptie contractele avand drept obiect opere utilizate in presa.

PLATA. Remuneratia cuvenita in temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileste prin acordul partilor. Cuantumul remuneratiei se calculeaza fie proportional cu incasarile provenite din utilizarea operei, fie in suma fixa sau in orice alt mod. Cand remuneratia nu a fost stabilita prin contract, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente, potrivit legii, stabilirea remuneratiei. Aceasta se va face avandu-se in vedere sumele platite uzual pentru aceeasi categorie de opere, destinatia si durata utilizarii, precum si alte circumstante ale cazului. In cazul unei disproportii evidente intre remuneratia autorului operei si beneficiile celui care a obtinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei.

Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati
×