x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

04 Ian 2007   •   00:00
Scrisori
  • Badea Gheorghe, Buzau:
  • "In urma cutremurului care a avut loc la data de 4.03.1977, consemnat in Decretul nr. 187/1977, s-a afirmat prin decretul Consiliului de Stat nr. 136/16.05.1977 de expropierea imobilului, a suprafetei de 970 mp teren intravilan si 200,50 mp constructie pentru care nu s-au obtinut masurile reparatorii, in conditiile stabilite de legile tarii. In cazul meu, Prefectura judetului Buzau sustine cu totul alt aspect si nu pot sa-mi rezolv aceasta problema. De aceea as dori sa ma adresez forurilor internationale in materie ale Uniunii Europene pentru a-mi rezolva aceste probleme extrem de delicate. Va rog mult sa-mi comunicati o adresa a acestui forum. Va multumesc".
    RASPUNS: Adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) este: Monsieur le Greffier de la Cour Europeenne des Droits de l’Homme, Conseil de l’Europe F-67075 STRASBOURG CEDEX, tel: 33(0)3.88.41.20.18, fax: 33(0)3.88.41.27.30.

  • Dumitrescu Dragos, Slobozia:
  • "La data de 30.10.2006 am primit o decizie de desfacere a contractului de munca incepand cu data de 1.11.2006. Decizie in prezent retrasa pana cand pot sa-mi strang de la doua unitati unde am lucrat adeverintele cu veniturile mele sau sa aduc cartea de munca pe care am lasat-o la una dintre cele doua unitati mentionate mai sus, pentru a mi se completa corect sporul de vechime si o alta adeverinta care sa ateste veniturile mele din perioada 1.03.2000 si pana in prezent. Mentionez ca in anul 2003 am facut o cerere prin care solicitam pensie anticipata, dar decizia de pensionare a fost refuzata, intrucat in calculul pensiei nu fusesera incluse sporul de vechime de 25% si cel de ore suplimentare sau cel de toxicitate. Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca adeverinta eliberata cu veniturile mele sa nu trebuiasca inaintata de unitate poate chiar o data cu dosarul de pensie care mi-a fost intocmit la data respectiva? Va multumesc".
  • Raducanu Ilie, Slobozia: "Va rog sa-mi spuneti cand pot sa trec de la pensia de caz de boala la cea de vechime in munca? Mentionez ca am lucrat 19 ani, iar de cinci ani sunt pensionat pe caz de boala. De asemenea, mentionez ca am 52 de ani."
    RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii Slobozia sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11 sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

  • Adam Stancu:
  • "Va rog mult sa-mi spuneti ce anume trebuie sa fac pentru a reusi efectuarea AND-ului. Care sunt testele pe care trebuie sa le realizeze copilul si ce institutie se ocupa cu acestea? Mentionez ca varsta copilului este de 10 de ani. Va multumesc".
    RASPUNS: La noi in tara, testele ADN se efectueaza la cererea persoanelor interesate sau la solicitarea instantelor de judecata civile. Testul se efectueaza la Institutul National Medico-Legal "Mina Minovici" din Capitala. Costul unui test ADN de paternitate, stabilit de Ministerul Sanatatii, este de 26.488.000 de lei. In cost este cuprinsa prelevarea probelor biologice de la mama, copil si prezumtivul tata biologic, prelucrarea celor trei probe si redactarea raportului de expertiza medico-legala. Costul analizei creste atunci cand sunt testate mai mult de trei probe biologice. Trebuie sa stiti totusi ca, pana sa se ajunga la testul ADN, cuplurile trebuie sa treaca si alte etape de analize si chiar si printr-o simpla analiza de grupa sangvina se poate da un raspuns de excludere. Rezultatele la testul ADN se pot obtine dupa doua saptamani sau chiar mai mult de la prelevarea probelor.

  • Ambrozie Andrei, Tulcea:
  • "Va rog mult sa ma ajutati macar cu un sfat, deoarece nu stiu cum sa ies din situatia neplacuta in care ma aflu cu vecinii mei. Un vecin a inceput constructia unui gard pe terenul meu. Desi am facut nenumarate plangeri, vecinul nu a luat in serios rugamintea mea de a termina constructia si nici n-a fost amendat. Puteti sa-mi spuneti dumneavoastra ce legi se aplica in acest caz si mai ales ce pot eu face pentru a-mi rezolva situatia in care ma aflu".
    RASPUNS: Potrivit art. 220, Cod Penal, reprezinta tulburare de posesie ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat. Legea nr. 247/2005 precizeaza faptul ca, de asemenea, constituie infractiune de tulburare de posesie si se pedepsesc, potrivit prevederilor din Codul Penal, modificarea cu intentie a materializarilor limitelor de proprietate, infiintarea sau mutarea semnelor de hotar si a reperelor de marcare a limitelor de zona a caii ferate, drumurilor, canalelor, aeroporturilor, porturilor, cailor navigabile, delimitarilor de hotare cadastrale, silvice, geologice si miniere fara aprobarea prevazuta de lege. In cazul tulburarii de posesie, tentativa faptei nu este incriminata, iar fapta nu se consuma instantaneu, la chiar momentul intrarii faptuitorului in/pe imobil, intrucat ocuparea trebuie sa dureze suficient pentru ca ea sa semnifice intentia de stapanire, de luare in posesie. Pentru punerea in miscare a actiunii penale este necesara, in toate cazurile, plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul infractiunii de tulburare de posesie, plangerea prealabila se adreseaza direct instantei de judecata, daca faptuitorul este cunoscut. Cand faptuitorul este necunoscut, persoana vatamata se poate adresa organului de cercetare penala pentru identificarea lui. Plangerea trebuie sa cuprinda descrierea faptei, indicarea autorului, aratarea mijloacelor de proba, indicarea adresei partilor si a martorilor, precizarea daca persoana vatamata se constituie parte civila si, atunci cand este cazul, indicarea persoanei responsabile civilmente. In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de doua luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Plangerea prealabila gresit indreptata la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite organului competent. In aceste cazuri, plangerea se considera valabila daca a fost introdusa in termen la organul necompetent.

  • Valinschi Olga, Sibiu:
  • "Tatal meu, in varsta de 89 de ani, are domiciliul in orasul Sibiu. In urma cu 30 de ani, a avut o fractura de sold soldata cu trei operatii extrem de dificile. In prezent este dependent de cei din jurul sau, deoarece nu se poate descruca singur din cauza bolii si a varstei inaintate. Timp de cativa ani a avut pensie de invaliditate de gradul II, dar in ultima vreme nu o mai primeste. Ne-am adresat Casei de Pensii Sibiu, dar nu am primit nici un raspuns pana in prezent. Va rugam mult, daca se poate, sa ne ajutati". RASPUNS: Trebuie sa va adresati Primariei din Sibiu pentru a primi ajutor potrivit prevederilor Legii 17/2000, privind asistenta sociala a persoanelor varstnice.

    APEL
    "Va adresez acest mesaj in incercarea de a-i oferi sprijin unui baiat care are nevoie urgenta de o interventie chirurgicala pentru a invinge in fata unei boli grave: cancerul osos. In loc sa se bucure de viata, de afla intr-o situatie extrem de complicata: peste putin timp ar trebui sa se afle deja internat in clinica din Italia. Dar fara achitarea sumei necesare operatiei, aceasta nu va fi efectuata. Amanarea interventiei chirurgicale va duce la pierderea programarii la Institutul Ortopedic si la ratarea tratamentului, cu consecinte tragice si ireversibile in evolutia bolii. Dan Popescu a fost diagnosticat cu cancer osos, sarcom Ewing in luna martie a anului curent. A urmat tratament de chimioterapie la Institutul Oncologic Bucuresti, sase sedinte protocol VIDE. Ultima sedinta s-a incheiat la 4 august. Urmatoarea etapa este interventia chirurgicala la Institutul Ortopedic Rizzoli din Bologna, unde alte cazuri grave au fost rezolvate fericit, in tara nefiind posibila o astfel de operatie. Costul spitalizarii si interventiei chirurgicale este de 29.500 de euro, suma pe care familia lui nu a reusit sa o stranga. In masura in care aveti aceasta posibilitate, va rog in numele parintilor lui Dan sa ii oferiti sprijin."
    Ioana Barbu
  • 0729.89.67.57
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul sa-mi