x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Scrisori

de Anca Ardeleanu    |    28 Noi 2006   •   00:00
Scrisori

Iancu, Prahova: "Va solicit ajutorul in numele tatalui meu, Iancu Dumitru, pensionar la ora actuala. Dansul a lucrat la o fabrica in Ploiesti in perioada anilor 1961-1990. Problema este ca nu putem gasi arhiva acestei fabrici si nu putem duce adeverintele necesare pentru recalcularea pensiei. Va multumim".
Hicea Gheorghe, Campina: "Sunt nascut in Ploiesti, iar acum am domiciliul stabil in Campina. Dupa absolvirea scolii de ofiter politico-social Oradea, in perioada urmatoare 16.03.1951-1953 am functionat ca profesor lector la Scolile de Subofiteri de graniceri Oradea si apoi la Deva. Dupa aproape patru luni am fost numit profesor si lector social-politic la Scoala de Ofiteri limbi straine Bucuresti - Baneasa pana la data de 01.01.1955 cand, neavand studii superioare, am fost transferat ca ofiter in cadrul Directiei nr. 4 M.A.I. Serviciul transporturi feroviare si auto pana la data de 31.07.1962, cand la cerere am fost trecut in rezerva. Ulterior, la data de 03.08.1963, mi s-a acordat o pensie de serviciu cu drept de cumul salarizarea din activitatea civila pana in anul 1987, cand am implinit varsta de pensionare. Va rog sa ma ajutati sa mi se elibereze o adeverinta de la M.A.I. din care sa rezulte salariile lunare pe care le-am avut in perioada 16.03.1951-31.07.1962, fiindu-mi necesare la recalcularea pensiei, deoarece mi-a fost luat in calcul la pensie venitul minim pe economie care reprezinta 1/5 din salariile avute in acea perioada".
Paraschiv Alexandru, Pitesti: "Am lucrat in perioada 1959-1961 ca inginer in santierele de constructie la o intreprindere de stat. In perioada lucrata am beneficiat de urmatoarele sporuri: spor de santier 20%, spor pentru regimul de lucru de zece ore/zi. Am avut si alte sporuri. Vreau sa stiu cum pot sa fac sa-mi fie recunoscute aceste sporuri si de unde pot procura o adeverinta cu referire la salariul pe care l-am avut in acea perioada, cat si cu sporurile aferente".

RASPUNS: Nu va putem ajuta sa gasiti arhivele, dar va putem spune ce prevede legea referitor la dovedirea salariilor sau a sporurilor cu caracter permanent. Daca salariile nu sunt inregistrate, ele pot fi dovedite cu adeverinte eliberate, in conditiile legii, de fostele unitati angajatoare. In acelasi mod pot fi dovedite si sporurile cu caracter permanent sau majorarile de salarii. In situatia in care salariile nu pot fi dovedite prin inscrisuri, legea prevede ca, pentru perioadele respective, in comparatie cu salariul mediu pe economie avut in vedere la determinarea punctajului mediu anual, se va folosi, in mod automat, salariul minim pe economie.

Violeta Pintilie, Constanta: "Sotul meu a lucrat la CFR regionala Constanta. Eu am intocmit toate actele necesare pentru pensia de urmas, dar tot nu am intrat in posesia unui raspuns clar de la autoritati. Va rog mult sa ma ajutati macar cu un sfat, deoarece nu stiu unde sa ma adresez pentru a-mi rezolva aceasta problema".

RASPUNS: Va indrumam sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii sau la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale cu adresa in Strada Latina numarul 8, Sector 2, Bucuresti, telefon Infoline - 021-250.91.11, sau 0800.826.727 (linie telefonica gratuita), pentru a oferi amanuntele necesare rezolvarii situatiei dumneavoastra.

Popa Valentin, Bucuresti: "As dori sa stiu la cat se pot ridica sumele ce se platesc pentru restantele la intretinere".

RASPUNS: Potrivit Ordonantei nr. 85 din 30 august 2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, penalizarile pentru intarzierea platii cotelor de intretinere hotarate, potrivit legii, de adunarea generala a proprietarilor, nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere. Acestea se aplica pentru fiecare cota de intretinere lunara numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma cotei de intretinere lunare la care s-a aplicat.

Iacob Anca: "Am absolvit facultatea si am fost incadrata in munca in septembrie 1997. In septembrie 2002 am nascut si am avut concediu de maternitate pana in octombrie 2003, cand am revenit la locul de munca. Am lucrat la unitatea respectiva pana in 31.05.2005. Dupa aceea am gasit alt loc de munca incepand cu 15.08.2005 fara sa stiu ca eram insarcinata, si am pastrat copilul, si la data 02.04.2006 am nascut. Inainte de nastere nu mi-am luat liber sau concediu de odihna. Am nascut si peste trei zile am fost din nou la munca. Nu am avut cele zece luni lucrate inainte de nastere, dar vreau sa stiu daca as avea dreptul in acest moment sa trec in concediu de maternitate sau macar sa primesc indemnizatia pentru ca am reluat serviciul? Pot sa cer alocatie suplimentara pentru al doilea copil? Ar fi trebuit sa primesc o suma pentru nou-nascut? Eu am primit alocatia si nimic mai mult".

RASPUNS: Nu puteti beneficia de concediu de crestere al copilului pana la varsta de doi ani si nici de indemnizatie pentru ca v-ati intors la munca, deoarece nu ati avut pana in momentul nasterii doisprezece luni lucrate. Referitor la suma pe care trebuia sa o luati pentru nou-nascut trebuia sa depuneti actele necesare pentru ridicarea ei si sa ridicati banii in decurs de sase luni de la nasterea copilului.

Coman Matei, Buzau: "As dori si eu adresa de la institutia Avocatul Poporului, pentru consiliere juridica. Mentionez ca am multe probleme de natura juridica pe care nu reusesc sa le rezolv de mai bine de zece ani. Va multumesc".

RASPUNS: Va puteti adresa la Avocatul Poporului de luni pana joi intre orele 9-6 si vineri intre orele 9-12 la adresa din Bucuresti, Strada Eugeniu Carada 3, Sector 3, telefon 021-312.71.34, 021-312.94.62, e-mail:avp@avp.ro.

Am primit la redactie
Doresc sa aduc un omagiu de stima si respect celui cu care am impartit durerile si suferintele, prin tenebrele inchisori si lagarele de exterminare comuniste din Romania… Gheorghe Calciu Dumitreasa! Am stat in aceiasi inchisoare la Aiud, nu in aceeasi celula, unde au pierit mii si mii de oameni, in chinuri groaznice, precum ofiteri si generali, preoti si profesori, scriitori si jurnalisti; cu totii am patimit si suferit in egala masura, acolo unde trupurile nostre erau torturate, pentru simpla vina ca nu ne-am aliniat orbeste in fata unei dogme staliniste. Tot in aceasta inchisoare blestemata s-a pus la cale asasinara Preotului Calciu Dumitreasa, de catre col. Lazar, seful serviciului de contra informatii, ofiter de securitate, impreuna cu cap. Latiu, a dat ordin sa se scoata paturile din celula nr. 2 sol si sa instaleze un mic atelier de reparat ladite venite de la aprozar; in acea celula (zis) atelier au introdus 2 detinuti de drept comun, condamnati la 25 de ani pentru crima; acesti detinuti aveau misiune sa se ia la bataie intre ei, si din greseala sa-l loveasca pe preot in cap cu ciocanul; in shimbul acestui act marsav, li s-a promis eliberarea inainte de termen, numai ca acesti detinuti nu si-au murdarit constiinta si mainile cu sangele unui pastor si totul a fost deconspirat de detinutii de drept comun!!!… Tot in aceasta inchisoare blestemata si-au gasit moartea 368 de detinuti politici inaintea decretului de gratiere din anul 1964, alesi cu grija, in luna ianuarie 1963, ofiterul de seviciu cap. Petrescu a mers din celula in celula, si cei strigati sa-si faca bagajul ca vor fi trimisi in coloniile de munca, detinuti numiti si-au luat sarsanaua si au fost dusi la magazie sa-si ia bagajele civile, dupa care au fost dusi in pivnita inchisorii pe zarca, si li s-a spus sa astepte acolo, ca vor fi dusi la gara cu dubele auto, iar dupa miezul noptii o mana criminala a deschis vana si au dat drumul la apa, conductele de apa erau demontate in vederea reparatiei. Toti au murit inecati. Bineinteles ca detinutul a fost condamnat la moarte. Aduc omagiul meu martirilor neamului romanesc, ucisi in inchisorile comuniste. Acolo au pierit cei mai curajosi oameni ai tarii mele. Somn lin, fratii mei! SOMN BLAND, PASTOR Dumitreasa!" ION Bugan, Michigan USA
Apel
"Acest mesaj catre dumneavoastra este strigatul disperat de ajutor pe care o mama vi-l adreseaza, o mama ajunsa la capatul puterii. Sper din tot sufletul meu ca minunea ce o astept de 9 ani sa se infaptuiasca cu ajutorul dumneavoastra. Inainte de nasterea lui Mihaita visam cu ochii deschisi cum o sa ma joc cu el, cum voi reactiona cand imi va spune prima data mama, cum o sa alergam impreuna; visul meu s-a spulberat o data cu nasterea lui. Baietelul meu Mihata, nascut la data de 12 mai 1997, sufera de o boala foarte cruda, numita tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale, survenita in urma suferintei de la nastere (hipoxie si aplicarea forcepsului). Aceasta boala il imobilizeaza la pat, rapindu-i bucuria copilariei de a face primii pasi, de a se juca. Nu pot sa cred ca fiul meu va fi condamnat toata viata la infirmitate, ramanand imobilizat in pat. La varsta de 4 luni am observat ca nu-si tine capul, nu doarme noaptea plangand aproape non-stop si nemancand mai nimic. Am decis sa-i facem cateva investigatii. Copilul a fost internat pentru prima data la Centrul de recuperare Psihomotorie din cadrul spitalului Marie Currie Bucuresti, unde i s-a facut Computer Tomograf, punandu-i-se diagnosticul "Tetrapareza spastica cu elemente extrapiramidale". Ni s-a propus sa urmam un program de recuperare psihomotorie in cadrul centrului, constand din kinetoterapie, fizioterapie si ergoterapie. Timp de 6 ani am mers periodic la centru, urmand tratamentul de recuperare in paralel cu cel medicamentos adecvat bolii, sub atenta supraveghere a doamnei doctor Sanda Magureanu. Copilul a fost incadrat in categoria de handicap sever care necesita protectie sociala de catre Comisia pentru Protectia Copilului. In paralel cu tratamentul descris am incercat tot ce ne-a stat in putinta: bioenergie, reflexoterapie, acupunctura. In tot acest timp, evolutia copilasului meu a fost foarte inceata. Pentru ca drama lui Mihaita sa fie si mai mare, la nemilosul diagnostic se adauga faptul ca intelege tot, inclusiv faptul ca nu este la fel ca ceilalti copii. In Romania am incercat tot ce se putea, dar medicii nu ne-au dat nici un raspuns favorabil, neexistand nici un tratament care-l sa-l salveze de nemiloasa boala. Cautand pe internet, am descoperit clinica din Beijing (Centrul de Cercetare XISHAN sub conducerea doctorului Huang Hongyun), care ne-a dat o raza de speranta. Am trimis rezultatele medicale la clinica, iar doctorul Huang ne-a admis, ne-a programat pentru operatie in luna februarie 2007. In urma transplantului cu celule OEC sau OEG, functiile neurologice ale sistemului nervos central ale fiului meu vor fi imbunatatite. Costul acestei interventii este de aproximativ 25.000 USD. Speram ca prin ajutorul dvs., oameni cu suflet, o sa reusim sa-i readucem copilului nostru zambetul pe chip. Va rog din tot sufletul sa nu ramaneti indiferenti la strigatul nostru de ajutor! Telefon: 0723.197.953, 0722.686.465, 0251.431.581 Pentru donatii am deschis la Banca: Raiffeisen Bank Craiova - Agentia Oltenia urmatoarele conturi: titular Dinica Mihaela, cont: RO68 RZBR 0000 0600 0807 4807 - EURO, titular cont: Dinica Mihai Traian: cont: RO46 RZBR 0000 0600 0839 9086 - USD, si pentru RON, cont: RO50 RZBR 0000 0600 0834 6343, titular tot Dinica Mihai. Cu recunostinta si speranta, Mihaela Dinca, Craiova."

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul perioada