x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sebastian Vettel rămâne cu titlul mondial! FIA a anunţat că nu va investiga o posibilă depăşire neregulamentară efectuată în timpul cursei de la Interlagos (VIDEO)

Sebastian Vettel rămâne cu titlul mondial! FIA a anunţat că nu va investiga o posibilă depăşire neregulamentară efectuată în timpul cursei de la Interlagos (VIDEO)

29 Noi 2012   •   12:46
Sebastian Vettel rămâne cu titlul mondial! FIA a anunţat că nu va investiga o posibilă depăşire neregulamentară efectuată în timpul cursei de la Interlagos (VIDEO)

Federaţia Internaţională de Automobilism consideră că depăşirea efectuată de germanul Sebastian Vettel în turul 4 al Marelui Premiu al Braziliei a fost regulamentară, astfel că nu va deschide o procedură disciplinară în acest caz, a declarat o sursă din cadrul FIA pentru autosport.com.

Presa spaniolă a scris miercuri despre o înregistrare video care îl arată pe germanul Sebastian Vettel depăşind sub steaguri galbene la Marele Premiu al Braziliei, cursă în urma căreia a devenit pentru a treia oară campion mondial, şi că, potrivit regulamentului, Ferrari poate depune o contestaţie până vineri.

Dacă ar fi fost găsit vinovat, germanul ar fi fost sancţionat cu o penalitate de 20 de secunde, care l-ar fi retrogradat două poziţii, de pe locul 6, situaţie în care Fernando Alonso, ocupantul locului doi în Brazilia, ar fi devenit campion mondial, având un punct mai mult decât rivalul său.

Înregistrarea la care face referire mass-media iberică, efectuată în condiţii de vizibilitate precară din cauza ploii, cu o cameră instalată pe monopostul Red Bull, îl prezintă pe Vettel întrecând monopostul Toro Rosso condus de francezul Jean-Eric Vergne, în timp ce ecranele de pe marginea porţiunii respective de pistă clipesc în culoarea galbenă, avertizare care interzice depăşirile.

Un oficial al FIA a declarat pentru Autosport că în timpul cursei nu a fost raportat niciun incident cu privire la o depăşire sub steaguri galbene. Totodată, analizându-se culorile afişate de ecranele luminoase şi steagurile fluturate de stewarzii aflaţi în posturile de pe marginea pistei, s-a stabilit că Vettel a depăşit după ce a trecut de o semnalizare cu steagul verde. Ecranele luminoase sunt folosite pentru a creşte vizibilitatea semnalizărilor, ca o soluţie complementară sistemului clasic, cu steaguri fluturate de stewarzi. Monitoarele sunt rareori instalate în acelaşi loc în care se află un post de steward. La Interlagos sunt 22 de posturi cu steag şi 16 ecrane luminoase.

Potrivit FIA, ultimul ecran care afişa culoare galbenă era instalat cu 100 de metri înaintea unui post de steward. În turul 4, în momentul în care Vettel a trecut de acesta din urmă, oficialul a fluturat steagul verde, aceeaşi culoare pe care o afişa şi următorul panou luminos. La introducerea sistemului cu ecrane luminoase, în urmă cu cinci ani, directorul de curse al FIA, Charlie Whiting, le-a specificat piloţilor că în cazurile în care sunt instalate consecutiv un steag şi un panou, întotdeauna contează primul. Piloţii trebuie să acţioneze cu atenţie şi orice depăşire este interzisă strict în "zonele galbene", indicate cu steaguri de culoare galbenă şi cu ecrane luminoase de aceeaşi culoare.

În cazul în care un pilot efectuează o depăşire, el este sancţionat cu "drive through", o trecere pe la boxe, dacă decizia se ia în timpul cursei sau cu 20 de secunde adăugate timpului înregistrat la final, dacă incidentul s-a petrecut aproape de sfârşitul Grand Prix-ului sau a fost investigat după acesta.

Totodată, piloţii sunt alertaţi de zonele cu restricţii printr-un indicator situat la bordul monoposturilor. Indicatorul galben de pe volanul lui Vettel a fost galben tot timpul şi acest lucru a amplificat controversa. Însă dacă există vreo nepotrivire între ceea ce este afişat pe display-ul monopostului şi celelate sisteme de avertizare, atunci steagurile fluturate si ecranele de pe marginea pistei trebuie luate în considerare.

Ferrari a cerut oficial Federaţiei Internaţionale de Automobilism să clarifice dacă germanul Sebastian Vettel l-a depăşit pe francezul Jean-Eric Vergne sub steaguri galbene la Marele Premiu al Braziliei. Managerul echipei Ferrari, Stefano Domenicali, i-a scris, miercuri seară, preşedintelui FIA, Jean Todt, solicitându-i să ofere explicaţii detaliate ale împrejurărilor în care s-a efectuat depăşirea. "Aşteptăm clarificări cu privire la depăşirea efectuată de Vettel", a precizat un purtător de cuvânt al scuderiei.

Iniţial, Ferrari precizase, prin intermediul purtătorului de cuvânt Luca Colajanni, că scuderia nu intenţionează să se adreseze FIA în acest caz. Este posibil ca oficialii echipei de la Maranello să se fi răzgândit la presiunea pilotului Fernando Alonso, actualul vicacampion mondial.

Sebastian Vettel a devenit campion mondial pentru a treia oară consecutiv, după ce a ocupat locul 6 în ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Braziliei, disputată duminică, cursa fiind câştigată de britanicul Jenson Button de la McLaren-Mercedes. Rivalul său la titlul mondial, spaniolul Fernando Alonso de la Ferrari, a terminat pe locul 2 la Interlagos.

-----------------------------------------------------------

Pilotul german de Formula 1 Sebastian Vettel riscă să piardă titlul mondial cucerit în acest sezon, din cauza unei depăşiri neregulamentare pe care ar fi efectuat-o în ultima etapă a sezonului, Marele Premiu al Braziliei, anunţă Agerpres. Vettel s-a clasat pe locul 6 în cursa respectivă, care i-a asigurat un avans de trei puncte faţă de principalul său rival în cursa pentru titlu, spaniolul Fernando Alonso (Ferrari), ocupantul poziţiei a 2-a în Brazilia.

O înregistrare video din timpul Marelui Premiu de la Interlagos arată, însă, cum Vettel a depăşit monopostul echipei Toro Rosso, pilotat de francezul Jean-Eric Vergne, în timp ce această manevră era interzisă, fiind aprinse luminile de culoare galbenă.

Ferrari a anunţat că studiază posibilitatea de a înainta un apel la Federaţia Internaţională de Automobilism şi, în cazul în care va avea câştig de cauză, Vettel ar putea primi o penalizare de 20 secunde, sinonimă cu retrogradarea pe locul 8 în cursa braziliană, situaţie în care Alonso ar intra în posesia titlului mondial, cu un avans de un singur punct faţă de german.

"Analizăm înregistrarea video respectivă. Avem la dispoziţie până mâine (vineri) să face apel", a declarat pentru Associated Press purtătorul de cuvânt al echipei Ferrari, Luca Colajanni.

×