x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Semne bune anul n-are pentru europeni

Semne bune anul n-are pentru europeni

05 Ian 2005   •   00:00

INTEGRARE
TENDINTE - Scumpiri, interdictii, reforme, toate in 2005 Chiar daca au intrat in Uniunea Europeana cu speranta ca o vor duce mai bine, cele 10 state nou-venite o vor duce mai prost anul acesta. La fel se va intampla si cu vechile membre, avand in vedere ca pentru 2005 sunt prevazute o serie de scumpiri, restrictionari si reforme dure.
ANA ILIE

SCUMPIRI. Pretul benzinei nu sta pe loc in statele europene
Oricat ar parea de ciudat, anul 2005 nu are semne prea bune, de prosperitate si belsug pentru europeni. Dimpotriva, pentru multi dintre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), noul an a demarat in forta, cu un val de scumpiri. Spre exemplu, in Italia s-au scumpit curentul electric si caldura, iar germanii asteapta reforme dureroase in sectorul asigurarilor de sanatate.

MOMENT NEPOTRIVIT. Tendintele negative care incep sa afecteze viata europeanului de rand survin in momentul in care toata lumea asteapta cu nerabdare o mare dezbatere la nivelul Uniunii, referitoare la bugetul comun si la fondurile de coeziune, in care cele mai mari sperante si le pun statele nou-intrate. Au fost anuntate deja noi restrictii si reduceri de buget in ceea ce priveste ajutoarele financiare pentru noii membri, chestiune care numai bucurie nu a produs in randul tarilor afectate, majoritatea foste componente ale blocului rasaritean.

AMENZI SI INTERDICTII. Cel mai greu le va fi in 2005 automobilistilor si fumatorilor. Amenzile pentru soferi cresc in aproape toate statele europene. Italienii, despre care se stie ca adora viteza, vor fi obligati sa devina foarte prudenti la volan. Aceasta, in conditiile in care amenzile pentru depasirea vitezei legale vor trece de 1.000 de euro. In tara vecina, Germania, se va introduce anul acesta taxa pentru autostrada. FARA FUMURI. Nici fumatorii nu vor avea multe motive de bucurie. Vor fi tot mai putine locurile in care vor putea fuma. O lege extrem de severa va intra in vigoare in Italia, prin care se interzice fumatul in toate locurile publice. Tot in aceasta tara se scumpesc tigarile, tendinta care va fi urmata si de alte tari europene, care erau pana acum un an tolerante cu fumatorii. Exista o estimare potrivit careia, in decurs de 5-6 ani, toate tarile membre UE vor introduce o lege comuna care va interzice fumatul in locurile publice.

REFORME SOCIALE. Germanii sunt vizati in mod special de un pachet de reforme sociale extrem de dure, inspirat numit "Agenda 2010", si promovate intens de cancelarul Schröder. Astfel, accesul gratuit la asistenta medicala si la medicamente va tine din ce in ce mai mult de domeniul trecutului. Si alte beneficii sociale vor fi restrictionate, spre nemultumirea sindicatelor muncitoresti, care au anuntat ca nu vor sta cu mainile in san si vor recurge la miscari de protest.

NOU-VENITELE. Nici nou-intratii in UE nu o vor duce ca pe roze anul acesta. De exemplu, Slovenia se pregateste de introducerea monedei euro si, pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de o reducere a inflatiei si a cheltuielilor publice.

La fel vor pati toate celelalte tari din plutonul celor 10 care s-au integrat la 1 mai 2004 in Uniune si, avand in vedere ca Romania si Bulgaria sunt asteptate sa adere la UE in 2007, este foarte probabil ca si noi sa avem parte de o "strangere a chimirului", desi poate ca nu anul acesta.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul anul