x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Serbările toamnei

Serbările toamnei

16 Sep 2010   •   00:00
Serbările toamnei
În perioada 10-12 septembrie, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti s-au organizat "Serbările toamnei". Evenimentul a marcat începutul culesului viilor la români, motiv de bucurie şi sărbătoare în satele româneşti de altădată. A fost o prezentare de vinuri, însoţită de produse din gastronomia tradiţională românească, precum dulceţuri, cozonaci, plăcinte, turtă dulce, miere şi produse bio. Nu au lipsit muzica şi voia bună, toate într-o atmosferă de sărbătoare.

Festin în neolitic?
Într-o peşteră din Galilea, folosită ca mormânt, au fost descoperite rămăşiţele unui festin organizat în perioada neolitică (în urmă cu 12.000 de ani). Natalie Murno de la Universitatea Connecticut din SUA şi colega ei, Leore Grosman, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au descoperit în peştera-mormânt rămăşiţele a aproximativ 71 de broaşte ţestoase şi a altor trei animale sălbatice ce indicau faptul că acestea au fost tranşate şi preparate pentru a fi mâncate. Oamenii de ştiinţă bănuiesc faptul că acel festin a fost organizat cu ocazia unor funeralii.

Ruladă de îngheţată
Cu ocazia manifestărilor dedicate zilelor oraşului Covasna, eveniment ce a avut loc în zilele de 3, 4 şi 5 septembrie, a fost preparată o ruladă de îngheţată cu o lungime de 121 metri. Pe lângă deliciosul desert, turiştii şi localnicii s-au mai putut delecta cu tocăniţe de pui, de mistreţ, preparate la ceaun etc. Acesta este al treilea an în care, cu ocazia zilelor oraşului, se prepară ruladă de îngheţată, lungă de peste 100 de metri.

Record mondial
Chris Verschueren, patronul unui fast-food din Kastel, un sat flamand situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Bruxelles, a prăjit cartofi timp de 83 de ore. Chris a preparat în total 1.500 de kilograme de cartofi prăjiţi ce au fost vânduţi la cornet, la preţul de un euro. Jumătate din bani au fost donaţi unui spital de pediatrie, cealaltă jumătate fiind folosită pentru acoperirea cheltuielilor. Performanţa belgianului a depăşit cu 11 ore precedentul record stabilit de un britanic, care a prăjit cartofi "doar" 72 de ore.

Salon cu produse agricole
Peste 50 de expozanţi fermieri vor fi prezenţi în perioada 23-26 septembrie în inima Parisului, în Piaţa de vinuri, pentru a face cunoscut publicului producţia lor din acest an. Se va organiza şi o expoziţie cu preparate culinare precum salată de melci afumaţi, friptură din carne de gâscă în sos de vin sau carne de oaie în sos roşu. Intrarea este gratuită, iar programul este în fiecare zi între orele 10:00 şi 19:00.

Bucate thailandeze
Timp de cinci zile, iubitorii preparatelor thailandeze vor putea degusta bucate alese. Deschiderea festivalului va avea loc la 18 septembrie, la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" şi va continua în Parcul Cişmigiu (19, 20, 21 şi 22). Bucureştenii vor putea urmări demonstraţii de gătit thailandeze, sculpturi în fructe şi legume, dansuri tradiţionale, spectacole thailandeze de marionete, box thailandez, arte marţiale etc.

Târg de pâine
Cea de-a X-a ediţie a Târgului de Pâine a avut loc în zilele de 10, 11 şi 12 în Parcul Naţional din Capitală. Evenimentul a adunat, ca de fiecare dată, vizitatori care au retrăit, alături de gospodari veniţi din toate zonele ţării, atmosfera de toamnă bogată a unui sat românesc. Bucureştenii au putut savura produse autentice precum pâine tradiţională făcută în ţest sau pe vatră, cu plăcinte, papanaşi, cozonaci, turte, bulz etc.

×
Subiecte în articol: food world