x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Serele modulare pentru spaţii mici

Serele modulare pentru spaţii mici

de Adela Parvu    |    10 Iul 2008   •   00:00

Cine are nevoie sau îşi doreşte o seră şi-o poate realiza singur. Mai ales în mediul rural, în zonele cu tradiţie pentru cultivarea legumelor, serele se improvizează din arcuri metalice, care formează o structură acoperită cu folii de plastic

Cine are nevoie sau îşi doreşte o seră şi-o poate realiza singur. Mai ales în mediul rural, în zonele cu tradiţie pentru cultivarea legumelor, serele se improvizează din arcuri metalice, care formează o structură acoperită cu folii de plastic. Dar există soluţii mult mai elegante şi mai eficiente. Este vorba despre sistemele modulare de construcţie, care se aplică inclusiv serelor. Sînt suficiente profile metalice şi plăci celulare policarbonate. Ambele tipuri de materiale au greutate redusă, sînt suficient de elastice pentru îmbinări perfecte şi rezistente în caz de furtuni sau grindină. De fapt, secretul rezistenţei unor astfel de sere de mici dimensiuni constă în caracteristicile plăcilor celulare policarbonate, care formează suprafeţele cele mai expuse intemperiilor vremii. Pe de altă parte, au un grad de transparenţă excelent, sînt izolate termic, asigurînd un climat foarte propice dezvoltării plantelor şi pe timp mai rece. În interiorul lor se formează aşa-numitul efect de seră, dar graţie structurii plăcilor temperatura captată de la soare şi înmagazinată la interior este ulterior şi bine păstrată. Împreună cu structura metalică, aceste plăci formează o construcţie compactă, rezistentă şi la vînt sau furtuni, ceea ce nu este valabil în cazul serelor improvizate cu folii de plastic. Totuşi, aerul este esenţial în interiorul unei sere, fără el procesul de respiraţie al plantelor nefiind complet, efectul fiind moartea lor. De aceea aceste sere modulare sînt prevăzute şi cu orificii sau părţi detaşabile, cum ar fi mici ferestre în acoperiş, care pot asigura o ventilaţie corespunzătoare a aerului la interiorul serei.

 

Utilizare variată

Plăcile celulare policarbonate sînt disponibile în marile magazine de materiale de construcţii, iar sistemele de profile, de asemenea, dar nu întotdeauna veţi găsi în acelaşi loc ambele tipuri de elemente. Trebuie să întrebaţi de ele, astfel încît în funcţie de grosimea panourilor să puteţi achiziţiona şi profilele corespunzătoare. Unul dintre motivele pentru care aceste plăci celulare policarbonate sînt vîndute separat îl constituie larga lor întrebuinţare. Nu numai pentru sere, dar ele pot fi folosite şi pentru terase, acoperiri de piscine, pergole, garaje, chiar luminatoare. Iar pentru fiecare tip de lucrare se pot folosi alte materiale ca şi suport pentru plăcile celulare (lemn, metal fier forjat etc.).

 

Mobilier interior transparent

Un avantaj al serelor modulare este şi faptul că profilele şi plăcile policarbonate din care se realizează construcţia pot fi întrebuinţate şi pentru configurarea mobilierului interior, respectiv rafturile pentru aşezarea plantelor. Transparenţa înaltă a plăcilor celulare policarbonate permite luminii să pătrundă cu uşurinţă pe toate nivelurile create la interior. Astfel, deşi sera este mică la nivelul solului în metri pătraţi, la interior se pot depozita pe verticală numeroase plante.

×