x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Serviciul Britanic de Meteorologie avertizează: În această iarnă, Europa se va confrunta cu o "mini eră glaciară"

Serviciul Britanic de Meteorologie avertizează: În această iarnă, Europa se va confrunta cu o "mini eră glaciară"

11 Oct 2011   •   08:30
Serviciul Britanic de Meteorologie avertizează: În această iarnă, Europa se va confrunta cu o "mini eră glaciară"

Meteorologii britanici au elaborat un studiu in care avertizeaza ca Europa s-ar putea confrunta anul acesta cu o iarna extrem de grea, asemanatoare cu "mica era glaciara" care a lovit Anglia in urma cu aproximativ 300 de ani, scriu jurnalistii de la Sunday Times.

Un posibil motiv al acestei schimbari a climatului ar putea fi intoarcerea asa-numitului fenomen La Niña - un efect meteorologic despre care specialistii spun ca este strans legat de iernile extrem de severe.

Mai mult, expertii spun ca si Soarele este responsabil de producerea acestor efecte extreme, deoarece, in ultima perioada, a emis mai putine raze ultraviolete. Din acest motiv, in unele zone de pe Terra a fost neobisnuit de cald, in timp ce in alte regiuni s-au inregistrat valori meteorologice sub cele normale pentru aceasta perioada.

Oamenii de stiinta spun ca si circulatia maselor de aer in atmosfera s-a incetinit in ultimul timp, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei sa presupuna ca Europa "ar putea sa intre intr-o noua mica era glaciala cand se asteapta o scadere semnificativa a temperaturii medii a aerului".

Acest fenomen s-a intamplat acum 300 de ani in Europa, cand ierni friguroase s-au inregistrat de-a lungul mai multor decenii, avertizeaza meteorologii britanici, care au pus la dispozitia guvernului lor prognozele lor cu privire la iarna care se asteapta.

Oamenii de stiinta mai spun ca Soarele se indreapta catre o criza de activitate solara, care se va intinde pe o perioada destul de mare, cunoscuta sub denumirea de Grand Solar Minimum.

Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit recent, in stratul de ozon de deasupra zonei Arctice, o gaura cu o suprafata de aproximativ 20 de kilometri. Se pare ca principala cauza a producerii acestui fenomen este reprezentata de vremea deosebit de rece care s-a inregistrat la altitudine, pe o perioada lunga. In astfel de conditii meteo reci, chimicalele pe baza de clorura care distrug ozonul sunt mult mai active. Deocamdata, oamenii de stiinta nu pot spune daca - in viitorul apropiat - se va mai produce un astfel de fenomen.


×