x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sfantul care tine pamantul

Sfantul care tine pamantul

31 Aug 2005   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Pana in secolul al XVIII-lea, toate documentele oficiale erau datate conform unui calendar ce numara anii trecuti de la "Facerea Lumii", adica incepand cu ziua de 1 septembrie, anul 5508 i. H. Cu timpul, acest calendar a fost inlocuit, pastrandu-se insa ca data de innoire a anului bisericesc, data de 1 septembrie. Aceasta zi nu a fost aleasa intamplator. Este prima zi de toamna, anotimpul in care se culeg roadele, iar oamenii sunt veseli si ii multumesc lui Dumnezeu pentru bogatie.

Prima sarbatoare din anul bisericesc este cea care-l pomeneste pe Sfantul Simion Stalpnicul. Se spune despre el ca a dorit atat de mult sa se poata ruga netulburat la Dumnezeu, incat si-a construit o chiliuta in varful unui stalp. Acolo a ramas pana la sfarsitul vietii, rugandu-se fara odihna.

In credinta populara s-au suprapus insa si alte elemente. Astfel Simion Stalpnicul sta tot pe un stalp, intr-un picior, numai ca tine cu mainile cerul si pamantul ca sa nu se prabuseasca. Trebuie amintit ca oamenii isi imaginau pamantul asezat deasupra a patru pesti aflati in mare (de altfel, cand pestii dadeau din coada, apa din mare se tulbura si ajungea pe pamant, sub forma de picaturi de roua). Din aceasta cauza, daca nu i se cinstea ziua, apareau cutremurele, iar hornurile caselor se daramau. Tot Simion Stalpnicul este stapanul vanturilor, ce stau inchise intr-un butoi. El le da drumul dupa cum este nevoie.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi pentru ca ti se intepenesc picioarele sau te poti transforma intr-un stalp de piatra. Se mai spune ca de acum poate incepe culesul merelor, iar, ca si de Anul Nou, se pot face unele previziuni asupra vremii si a recoltei din anul care vine. In general, se considera ca asa cum va fi timpul de Sfantul Simion, asa va fi tot anul. In unele cazuri se observa gogosile de stejar. Este vorba de larvele unor insecte ce se dezvolta pe frunzele stejarului. Daca aceasta larva nu are inca aripi, e semn ca anul va fi roditor. In cazul in care viermele s-a transformat intr-o insecta si a zburat, atunci anul va fi secetos. Daca si dupa aceasta zi inca se vor mai vedea insectele rosii ce sunt numite popular "vacutele Domnului" inseamna ca va fi o recolta bogata de usturoi.

CREMA DE MERE
INGREDIENTE: 500 g mere, 100 ml vin alb, 3 oua, 4 linguri cu zahar, coaja rasa de la o lamaie, frisca, fulgi de migdale

PREPARARE: Merele se spala si se pun la fiert, cu tot cu coaja, intr-o oala cu apa. Dupa ce au fiert, se curata de coaja si se zdrobesc. Se strecoara si se adauga zaharul, galbenusurile, vinul alb si coaja de lamaie rasa. Se asaza vasul in bain-marie si se amesteca incontinuu, pana incepe sa clocoteasca. Se ia de pe foc, iar dupa ce s-a racit se asaza in cupe. Deasupra se pune frisca si se presara fulgi de migdale. Se lasa in frigider pentru o ora, inainte de a o servi.

31 AUGUST - 6 SEPTEMBRIE
  • 31 M Punerea in racla a braului Maicii Domnului
  • 1 J 〠Cuv. Simion Stalpnicul si mama sa, Cuv. Marta. Inceputul Anului Bisericesc
  • 2 V Sf. Mucenic Mamant; Sf. Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului
  • 3 S Sf. Sfintit Mc. Antim, Episcopul Nicomidiei; Cuviosul Teoctist
  • 4 D Sf. Sfintit Mc. Vavila, Episcopul Antiohiei; Sf. Prooroc Moise
  • 5 L 〠Sf. Prooroc Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezatorul
  • 6 M 〠Pomenirea Minunii Sf. Arhanghel Mihail in Colose

  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul anul