x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sfaturile doctorului Gillian

Sfaturile doctorului Gillian

25 Apr 2005   •   00:00

METODE DE SLABIT
Aceste sfaturi au fost extrase din volumul "Esti ceea ce mananci", elaborat de nutritionistul englez Gillian McKeith. Volumul a aparut recent si in tara noastra. Pe coperta scrie: "Mai suplu, mai sanatos si mai fericit... acestea sunt promisiunile mele catre dumneavoastra". Pentru a le dobandi, urmati sfaturile doctorului Gillian. Nutritionistul afirma ca "hrana pe care o consumam este ca un combustibil, care da trupului nostru energia de care are nevoie pentru a functiona bine. Daca nu va asigurati ca acest combustibil este «pompat» in organism in cantitatea necesara si ca are exact calitatea necesara, pur si simplu nu va veti bucura de nivelul maxim posibil de sanatate".
  • Mancati devreme. Mesele tarzii constituie o reteta sigura de ingrasare, din cauza ca organismul stocheaza mai multe alimente in timpul somnului.
  • Asociati alimentele. Salatele, legumele ce nu contin amidon, radacinoasele, semintele, ierburile, condimentele si uleiurile din seminte pot fi consumate cu proteine (carne rosie, carne de pasare, branza, peste, oua, lapte, nuci). De asemenea, ele pot fi digerate usor si in combinatie cu carbohidratii (paine, paste fainoase, cereale, faina, biscuiti etc.) si cu legume ce contin amidon (cartofi, porumb dulce). Pe de alta parte, proteinele nu trebuie consumate impreuna cu carbohidratii. Fructele trebuie mancate intotdeauna singure, la cel putin 30 de minute distanta de la terminarea mesei.
  • Renuntati la alimentele prelucrate si rafinate. Prelucrarea hranei duce la modificarea caracteristicilor originale ale alimentelor si a proportiilor de substante nutritive. Multe dintre alimentele preambalate in plastic, cu preparare rapida, de incalzit la microunde sau de fiert in ambalaj au trecut deja printr-o multitudine de proceduri de prelucrare. Alimentele rafinate sunt vaduvite de continutul lor original de substante nutritive si de fibre. Faina alba si zaharul rafinat sunt cele mai frecvente exemple de alimente rafinate. Produsele de patiserie, ciocolata, mancarea de tip fast-food si semipreparatele sunt alimente pline de aditivi si conservanti alimentari.
  • Beti 8 pahare cu apa pe zi. Apa este un inhibitor natural al apetitului alimentar. Ceaiul de urzica este extrem de bun pentru scaderea in greutate, deoarece ajuta metabolismul si are proprietati diuretice.
  • Evitati consumul de margarina, laptele gras, branza si produsele din lapte de vaca. Aceste alimente sunt greu de digerat. Puteti alege, in schimb, laptele de cereale.
  • Evitati consumul de zahar – incetineste metabolismul.
  • Eliminati graul (in special, painea), deoarece contine o cantitate mare de gluten si multe persoane prezinta intoleranta la aceasta substanta.
  • Consumati grasimi bune si eliminati-le pe cele nesanatoase. Grasimile sanatoase se gasesc in avocado, semintele de dovleac, semintele de floarea-soarelui, peste, nuci si legume. Continutul lor ridicat de grasimi bune va intensifica metabolismul, astfel incat veti reusi sa scadeti in greutate si sa va mentineti in forma. Grasimile nesanatoase sunt cele saturate si se gasesc in carnea rosie si in unt. Sunt foarte greu de digerat, blocheaza arterele si provoaca diverse maladii si probleme cu greutatea.
  • Urmati un program de detoxifiere. Toxinele sunt stocate in tesutul gras. Daca aveti multe toxine in organism, raportul dintre cantitatea de grasime si muschii din corp ar putea fi mai mare. In consecinta, ajutandu-va organismul sa scape de substantele chimice si nocive, va imbunatatiti controlul asupra greutatii.

    RECOMANDARI. Nu recurgeti la dietele in voga. Aceste regimuri alimentare incetinesc functionarea enzimelor metabolice din organism. Celulele grase se vor umfla, vor deveni toxice si se vor depozita in tesuturi. Tonusul dumneavoastra muscular va scadea si veti deveni depresiv.
  • Faceti exercitii fizice. Ardeti grasimile. Exercitiile fizice cresc ritmul metabolic, astfel incat caloriile sunt eliminate mult mai repede. Pentru inceput, alegeti pur si simplu plimbarea – este o metoda excelenta de a "urni" grasimea.
  • Puneti-va metabolismul in functiune. Primul lucru de facut dimineata: beti un pahar de apa cu putina zeama de lamaie.
  • Eliminati alcoolul. Acesta va slabeste ficatul, organul de baza in metabolizarea grasimilor. Berea si vinul sunt in egala masura pline de zahar, iar alcoolul va stimuleaza foamea.
  • Luati suplimente alimentare. Toate persoanele supraponderale inregistreaza deficiente ale substantelor nutritive principale. De asemenea, exista si suplimente nutritive care ajuta la arderea grasimilor, la cresterea metabolismului.

    REGULI. Nu sariti peste mese si luati intotdeauna micul dejun. In cursul diminetii, stomacul si splina dumneavoastra sunt in cea mai buna forma. In plus, aveti la dispozitie intreaga zi pentru a arde caloriile de la micul dejun. Daca doriti sa va intensificati metabolismul, trebuie sa mancati dimineata. Daca nu veti manca, creierul dumneavoastra va primi un anumit semnal, interpretat ca lipsa de hrana. In acel moment, in organism sunt eliberati hormonii stresului. Tesutul muscular este abandonat, cu scopul de a se diminua nevoia organismului de a primi hrana. Daca mancati mai tarziu, organismul dumneavoastra va elibera mai multa insulina, pentru a produce mai multa grasime, in ideea ca nu primeste hrana suficienta.

    STIATI CA
  • Vitaminele B ajuta la metabolizarea carbohidratilor si a proteinelor.
  • Coenzima Q10 este un stimulent metabolic care favorizeaza pierderea in greutate – este util in special daca va simtiti foarte obosit.
  • Alimentele superconcentrate intensifica metabolismul, furnizeaza proteine de buna calitate si echilibreaza nivelul de zahar din sange.
  • Suplimentele cu enzime digestive sporesc aportul de substante nutritive si ajuta la temperarea apetitului.
  • Suplimentele cu ulei de in sau cu seminte de in asigura necesarul de acizi grasi.
  • STIRI
    EREDITATE. Copiii ai caror parinti sufera de obezitate sunt de trei ori mai expusi pericolului de a deveni ei insisi obezi decat cei ai caror parinti sunt slabi. In situatia in care doar unul dintre parinti este obez, riscul copiilor de a suferi de aceasta afectiune este de 40%, in timp ce in cazul ambilor parinti supraponderali, riscurile obezitatii la copii sunt de 80%. In situatia copiilor ai caror parinti sunt slabi, sansele scad la 10%.

    SEDENTARISM. Persoanele supraponderale sunt predispuse biologic la un mod de viata sedentar, sunt mai lenese prin natura lor. Specialistii de la Clinica Mayo (SUA) au facut un studiu care a aratat ca persoanele supraponderale stau pe scaun sau in pat cu 150 de minute mai mult decat cele cu o greutate normala. Intr-o zi obisnuita, supraponderalii au aceleasi activitati ca si ceilalti (mers pe jos, cumparaturi, curatenie), insa acest lucru nu le influenteaza deloc masa corporala, cum se intampla in cazul celorlalti.

    EXPERIMENT. Cercetatorii de la Universitatea Illinois (SUA) au facut un experiment pentru a demonstra ca obezitatea depinde in primul rand de cat mancam. Participantii la studiu au fost impartiti in doua grupe si au fost serviti cu o supa gustoasa. Cei din prima grupa au primit cate o portie de 500 de grame. A doua grupa a primit aceeasi cantitate de supa gustoasa, dar pe masura ce era consumata, farfuria se umplea pe neobservate. Dupa 20 de minute, s-a dovedit ca participantii din a doua grupa au mancat cu 73% mai multa supa decat ceilalti, fara sa isi dea seama ca s-au saturat. Atunci cand un aliment ne place, putem consuma cantitati mari din acel produs fara sa realizam ca ne-am saturat.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul