x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Silueta dorita cu regimul yoga

Silueta dorita cu regimul yoga

06 Sep 2005   •   00:00
METODE DE SLABIT
Mentinerea siluetei reprezinta o problema. Cercetatorii americani au insa o veste buna: yoga poate fi o modalitate de a da jos kilograme, mai ales dupa implinirea varstei de 50 de ani. In acest sens, dr. Alan Kristal, de la Universitatea din Seattle, a testat eficacitatea acestei practici prin monitorizarea, pe parcursul a mai mult de 10 ani, a 15.550 de persoane adulte. Varstele acestora variau de la 53 la 57 de ani. Fiecare dintre participanti a fost intrebat despre activitatile fizice efectuate in ultimii 10 ani. De asemenea, subiectii au fost cantariti, masurati si chestionati cu privire la alimentatia lor. Din totalul celor implicati in studiu, 132 au practicat cu regularitate yoga timp de cel putin 4 ani.

Mai slab cu 3 kilograme


Rezultatele studiului au demonstrat ca prin yoga, practicantii, mai ales cei supraponderali, pot slabi. In acest caz, persoanele supraponderale au slabit aproximativ 3 kilograme. Autorul studiului a declarat ca este foarte surprins de rezultate, caci, la aceste varste, oamenii, in general, au tendinta de a lua adesea in greutate. Si la yoghinii cu greutate normala s-au inregistrat scaderi in greutate. In schimb, cei care practicau yoga ocazional si aveau o greutate normala s-au ingrasat pe parcursul studiului cu 4 kilograme. Iar cei care nu aveau nici o legatura cu yoga s-au ales cu 6 kilograme in plus.

Explicatii


Doctorul Alan Kristal a ajuns la concluzia ca lupta cu kilogramele este castigata doar de persoanele care au un program zilnic de exercitii yoga. Totusi, nu sunt suficiente exercitiile yoga, avertizeaza dr. Alan Kristal. Yoga presupune un anumit stil de viata. Yoghinul nu stie ce-i sedentarismul, se hraneste echilibrat, respecta orele de somn. Mai mult, yoghinii nu cad in capcana stresului. Aceasta performanta este obtinuta prin exercitii speciale care tin in frau cortizolul, hormonul stresului. De altfel, s-a observat ca dupa o sedinta de yoga nivelul cortizolului este identic celui inregistrat la o persoana care a beneficiat de un somn odihnitor. Asadar, stilul yoga este cheia siluetei yoghinilor.

STIATI CA


  • Originara din India, yoga este o tehnica de relaxare si de cunoastere de sine. Ea nu tine seama de varsta practicantilor si nu necesita aptitudini speciale. Aceasta disciplina milenara are ca scop armonia dintre corp si spirit si ne ajuta sa regasim calmul, energia si increderea in fortele proprii. Iar in ultima perioada, din ce in ce mai multi oameni recurg la yoga pentru a combate stresul, oboseala, tensiunile musculare, insomniile.
  • Initierea individuala in yoga se poate face cu ajutorul cartilor sau casetelor video. Dar specialistii recomanda initierea in yoga sub indrumarea unei persoane calificate, la un curs specializat.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul yoga