x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Slabeste pe banda!

Slabeste pe banda!

30 Mai 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • METODE DE SLABIT
  • Cum poti parcurge zeci de kilometri fara sa pleci de acasa? Raspuns: cu ajutorul benzii rulante. Aceasta reprezinta o modalitate placuta de a face sport atat la domiciliu, cat si la sala de fitness. In plus, banda electrica este un aliat de nadejde in lupta cu kilogramele suplimentare.

    Incepatorii trebuie sa tina seama ca efortul trebuie gradat. Astfel, se va incepe cu exercitii simple de mers, care nu necesita efort mare. Pe masura ce va obisnuiti cu activitatea pe banda si va imbunatatiti conditia fizica, puteti trece la exercitii mai complicate precum mersul in plan inclinat si alergarea. Kinetoterapeutul Ana-Maria Barbu va recomanda ca, in primele zile, sa mergeti usor pe banda timp de 30 de minute. Cu timpul, puteti creste intensitatea mersului, ajungand la mers in ritm alert, mers in plan inclinat la 20-30 de grade. "Dupa o buna stapanire a mersului in ritm alert se poate incepe programul de alergare usoara, in reprize, cu mici pauze de mers pentru revenirea organismului dupa efort. Treptat, se ajunge si la alergarea in plan inclinat", precizeaza kinetoterapeutul Ana-Maria Barbu de la Sectia de Recuperare medicala a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central din Bucuresti.

    Scapi de 5 kg intr-o luna

    Daca asociati exercitiile de mers si alergarea pe banda cu masaj si o dieta corespunzatoare, aveti sansa de a slabi aproximativ 5 kilograme intr-o luna. Unele tipuri de benzi electrice afiseaza caloriile consumate, in functie de viteza de mers sau alergare, pe o unitate de timp. Pentru eliminarea eficienta a depozitelor de grasime, in timpul mersului si alergatului pe banda va puteti pune la nivelul gleznelor mansete de anumite greutati, pornind de la 1 kilogram si, treptat, pana la 2-2,5 kilograme. Programele de lucru pentru avansati pot ajunge la 45-60 de minute. Atentie insa, pentru ca trebuie sa aveti grija ca la primele semne de oboseala – dificultate in respiratie, transpiratie excesiva, crestere exagerata a pulsului, paloare – sa reduceti treptat efortul pana la revenirea respiratiei la normal si sa intrerupeti sedinta de lucru.

    Intrucat mersul pe banda este unul impus, in ritm sustinut, este posibil ca in primele zile de exercitii sa aveti ameteli atunci cand coborati de pe banda, avertizeaza kinetoterapeutul Ana-Maria Barbu. Dupa ce organismul se va obisnui, aceste probleme vor disparea. Mersul in ritm alert si alergarea trebuie alternate cu mers de relaxare. De exemplu, mergeti intens 10 minute, dupa care mergeti usor si respirati ritmic timp de 2 minute.

    COMPLICATII. Obezitatea este asociata frecvent cu afectiuni precum diabetul, hipertensiunea, tulburarile circulatorii, afectiunile tiroidiene. In aceste situatii, exercitiile pe banda rulanta, aparat care solicita destul de mult organismul, trebuie efectuate conform sfaturilor specialistului.

    ADAPTARE. Kinetoterapeutul va individualiza programul de exercitii in functie de mai multi factori: o eventuala afectiune curenta, gradul de pregatire fizica anterioara, capacitatea de adaptare a organismului la efort, varsta persoanei care doreste sa inceapa lupta cu kilogramele suplimentare.
    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul banda