x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Sobe de cameră moderne, care funcţionează cu peleţi

Sobe de cameră moderne, care funcţionează cu peleţi

de Adela Parvu    |    14 Aug 2008   •   00:00

Ai căldură fără gaz, motorină, ci cu lemn reciclat
Să beneficiezi de căldură cu stil, într-un mod romatic şi ecologic, dar la preţuri scăzute – iată o provocare pentru specialiştii companiei Windhager, care au găsit o soluţie ingenioasă.



Ai căldură fără gaz, motorină, ci cu lemn reciclat
Să beneficiezi de căldură cu stil, într-un mod romatic şi ecologic, dar la preţuri scăzute – iată o provocare pentru specialiştii companiei Windhager, care au găsit o soluţie ingenioasă. Noul lor produs FireWIN, o sobă ce combină ingineria cu designul, vine în întîmpinarea celor dornici de a contribui la protejarea naturii, dar cu beneficii reale şi pentru propriul buzunar. Da, sînt sobe ecologice care funcţionează pe bază de peleţi.  

Aceştia sînt asemănători unor dopuri din lemn şi sînt obţinuţi din resturi lemnoase de la rumeguş, scoarţă de copac pînă la aşchii. Mai exact, sînt obţinuţi din reciclarea deşeurilor obţinute în urma prelucrării lemnului. Pentru că lemnul, chiar şi în cele mai mici fragmente ale sale, conţine răşini şi lianţi naturali, pentru fabricarea peleţilor nu mai sînt necesari aditivii, care conţin substanţe toxice.  

Confort ieftin şi eco

Peleţii (din engleză, la plural pellets) sînt naturali şi ecologici, dar, mai mult, încălzirea cu ajutorul lor este mai avantajoasă. Specialiştii susţin că este mai ieftină cu peste 50% faţă de combustibilii lichizi (motorină) şi cu peste 30% faţă de încălzirea cu energie electrică. Comparativ cu gazul, peleţii sînt nonpoluanţi, inclusiv prin faptul că cenuşa şi emisiile obţinute în urma arderii lor nu sînt deloc toxice. Dimpotrivă, cenuşa poate fi folosită ca şi îngrăşămînt.  

Pînă de curînd peleţii erau folosiţi pentru centrale termice, dar nu şi pentru sobe. De aceea FireWIN este o sobă ingenioasă, pentru că poate asi­gura căldură într-o cameră fo­losind un combustibil solid eco şi totodată are un design modern, care ajută la integrarea ei în spaţiile ambientate conform cerinţelor actuale.

Nici un pericol Pentru sobele pe bază de gaz sau motorină sînt necesare camere speciale atît pentru depozitarea combustibilului, cît şi pentru poziţionarea sobei în ansamblul camerei. Asta pentru evitarea accidentelor, a exploziilor neprevăzute. În schimb, peleţii pot fi depozitaţi oriunde, inclusiv la subsol, ceea ce nu e posibil în alte cazuri. Sistemul termic este unul sigur în exploatare, iar în ansamlul lui poate fi integrat şi un boiler pentru fur­nizarea de apă caldă.

×
Subiecte în articol: sînt